Sarımsak Nasıl Tüketilmeli? Sarımsağın Faydaları ve Zararları Nedir?

Sarımsak – Allium sativu, fitoterapi ve bitki bilimi literatüründe alternatif bitkiler sınıfındadır, ki bu sınıfta bulunan az sayıda bitki vardır ve hepsi de birbirinden kıymetli kan temizleyicidirler.

Alternatif bitkiler başlı başına bir konu ancak özetle bilinmesi gereken, bu bitkiler hem hastalık önleyici, hem tedavi edici hem de hastalık sonrası bakım süresince destekleyici özelliktedir.

En eski ilaçlardan Sarımsak

sarımsak

Sarımsak da alternatif bir bitki olarak geniş spektrumlu ve genel anlamda bağışıklığı destekleyicidir ve şifası en eski zamanlardan beri bilinen bir bitki listesi varsa kesinlikle o listede en önlerde yer alır.

Eski Mısır’da her derde deva diye bahsedilen sarımsak en eski tıp yazmalarından biri olan Ebers Papürüsü’nde dahi konu edilmiştir (Wichtl, 2004).

Binlerce yıllık geçmişi olan Ayurveda Tıp literatüründe cüzzama karşı tavsiye edilmekte ve sarımsağın genel şifasından sıklıkla bahsedilmektedir (Castleman, 2001).

Günümüze gelene kadar pek çok araştırma yapılmış ve şifalı bitkiler listesindeki haklı “gözde” konumunu hep korumuştur.

Tamamlayıcı tedavi preparatlarında (hazır ilaç) taze yaprağı da dahil olmak üzere taze veya kurutulmuş olarak sıklıkla kullanılır. Eğer taze kullanılmayacaksa tentürü tavsiye edilebilir. Aromaterapide ise distilasyon yoluyla alınan esans yağı kullanılır.

Sarımsak en fazla taze iken şifalıdır

Hatırlatmakta fayda var, en çok taze yendiğinde şifalıdır.  Üzülerek belirtmeliyim ki, kimyasal olarak işlem görmüş ilaçlı topraklarda yetişen sarımsak bir takım enzimlerinin eksikliğinden dolayı organik olana kıyasla daha az şifalıdır.

Saksıda bile kolayca büyütebileceğiniz düşünülürse evde veya bahçenizde bildiğiniz toprakta yetiştirebilirsiniz elbette. Saklaması da çok kolay, mahalle manavınızda gördüğünüz gibi kurutulur, genelde tazeyken örülür ve havadar bir yere asılır. Serin ve kuru yerde saklanırsa ömrü uzun olur.

Sarımsağın içerdiği bileşenler

Aktif Bileşenlerine değinmeden herhangi bir bitkiden bahsetmek çok eksik kalır. Sarımsakda allisin’in ( dialil trisülfür ) alliin ve diğer kükürt içeren metabolitler de dahil olmak üzere uçucu yağlar bolca vardır.

Sarımsak besin değerleri

Ayrıca sitral, geraniol ve linalool içermektedir. Diğer bileşenleri ise kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum , selenyum, sodyum, kükürt, A Vitamini, B Kompleks ve C Vitamini olarak sıralanabilir.

Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal) 148
Kalori (kcal) 148
Toplam yağ 0,5 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 17 mg
Potasyum 401 mg
Karbonhidrat 33 g
Diyet Lifi 2,1 g
Şeker 1 g
Protein 6 g
A Vitamini 9 IU
C Vitamini 31,2 mg
Kalsiyum 181 mg
Demir 1,7 mg
D Vitamini 0 IU
B6 Vitamini 1,2 mg
B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 25 mg

Nefeste bıraktığı kokunun sebebi de yine bileşenlerinden biri olan dialil disülfitdir. Bir avuç maydanoz, nane çiğnemek veya bir kaç dilim elma yemek kokuyu hafifletmekte işe yarayabilir.


Sarımsağın Tedavi Edici Özellikleri

  • Alternatif  – Kan temizleyici
  • Entelmintik – Parazit düşürücü
  • Antibakteriyel – Antibiyotik – bakteri öldürücü
  • Antikataral – Balgam söktürücü
  • Antihipertansif – Tansiyon düşürücü
  • Antifungal – Antimikotik – mantar öldürücü
  • Antispazmodik – Kasılma giderici
  • Antiseptik – Mikrop öldürücü
  • Karminatif – Gaz çıkartıcı
  • Febrifuj – Ateş düşürücü

Sarımsak ve Tansiyon

Sarımsak ile ilgili belgelenmiş bulgular daha ziyade antiseptik özelliğine ait olsa da en önemli bulgular şüphesiz ki tansiyon düşürücü olarak kullanımını destekleyen çalışmalardır.

Sarımsak ve Kalp Hastalıkları

Her dört kişiden birinin kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiği düşünülürse sarımsağın kardiyovasküler sisteme olan genel desteği ve arter duvarlarda yağ birikintilerini emme potansiyeli onu en kıymetli şifalı bitkilerden biri yapmaktadır (Orekhov, 1997).

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda yemlerine sarımsak tozu konan deneklerde kayda değer oranda tansiyon düşüşü gözlemlenmiştir (Silagy ve Neal, 1994).

Mısır’da laboratuvar hayvanlarında yapılan bir çalışma sonucuna göre, alkolden bağımsız karaciğerde yağlanma hastalığında da yine sarımsak karaciğerdeki yağ birikimini düşürmekte başarı sağlamıştır (El-Din ve diğ. 2014).

Sarımsak ve insulin direnci

Günümüzde tıp literatüründe insülin direnci ve obezite ile kanser arasında ilişki olduğunu gösteren çok sayıda çalışma vardır ve obezitenin beyin fonksiyonlarına olumsuz etkisi de çalışmalarla saptanmıştır.

Pintana ve arkadaşları bu bağlamda bir çalışma yapmış ve sarımsak özünü obez – insülin dirençli deneklerde gözlemlemiş ve sarımsak özünün beyin mitokondriyal fonksiyon bozukluğunu ve bilişsel açığı azalttığını tespit etmişlerdir (Pintana ve diğ. 2014).

Tansiyon ve Kolesterol

En son 2015 yılında yayımlanan bir araştırma sonucuna göre sarımsak laboratuvar deneklerinde toplam kolesterol seviyelerini düşürmekte faydalı olmuştur (Ha ve Ying, 2015).


Sarımsak

Sarımsak Nasıl Tüketilmeli

Genel olarak zararsız olarak kabul edilmiştir. Hamilelik döneminde sarımsak kürleri kullanımına dikkat edilmesi gerekirken emziren kadınların düzenli sarımsak özütü kullanımı tavsiye edilmez.

Yüksek dozda kullanımı aynı zamanda mideyi tahriş edebileceği gibi karaciğer ve böbrekleri de olumsuz etkileyebilmektedir (DeSemet, 1993).

Yanlış topikal kullanımının da cilt tahrişine sebep olabileceği yine araştırmalarla belgelenmiştir. Tavşanlar üzerinde yapılan bir araştırma sonucuna göre, diyabetli tavşanların yemlerine sarımsak eklenmesi halinde serum insulin seviyelerinde yükselme gözlemlenmiştir.

Hamile ve emzirenler dikkatli kullanmalı

Yapılan bazı araştırmalar hayvanlarda uterus stimulasyonuna yol açtığını  için potansiyel abortif (düşük teşvik edici) olabileceğine dair kayıtlar vardır. Her ne kadar hamilelik veya emzirme döneminde insanlar üzerinde yapılmış bir araştırma veya klinik bir çalışma olmasa da her iki dönemde de uzun süren veya yüksek dozda sarımsak kürlerinin kullanımı tavsiye edilmez.

Bu ve benzeri araştırmaların da ışığında hiperglisemik bir etkisi olduğu varsayılıp sarımsağın hipoglisemik (kan şekeri düşürücü) ve antikoagülan (pıhtılaşma önleyici) ilaçlar veya tedavilerle etkileşime gireceği kabul edilmiştir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise sarımsağın aspirin gibi antiinflamatuar ilaçların antitrombotik etkilerini artırabileceğine dair bulgulardır (Newall ve diğ. 1996).

Sarımsağın etkileşime girdiği ilaçlar:

  • Aspirin,
  • bazı anestesi ilaçları,
  • bazı doğum kontrol hapları,
  • AIDS hastalarının kullandığı NNRTI,
  • isoniazid (Nydrazid, INH),
  • Warfarin (Coumadin),
  • Clopidogrel (Plavix),
  • Diclofenac (Voltaren, Cataflam vs),
  • İbuprofen (Advil, Motrin,vs),
  • Naproxen (Anaprox, Naprosyn, vb),
  • Dalteparin (Fragmin),
  • Enoxaparin (Lovenox),
  • Lovastatin (Mevacor),
  • Ketoconazole (Nizoral),
  • İtraconazole (Sporanox),
  • Fexofenadine (Allegra),
  • Triazolam (Halcion) Acetaminophen,
  • Chlorzoxazone (Parafon Forte),
  • Cyclosporine (Neoral, Sandimmune)

Her geçen gün yeni bir ilaç çıktığını düşünürsek elbette bu liste çok geçmeden eksik kalmış olacaktır. Dolayısıyla  hatırlatmakta fayda vardır ki düzenli olarak herhangi bir bitkisel kür veya takviye ürün almadan veya beslenmenizde köklü değişiklikler yapmadan önce konuyu mutlaka hekiminizle görüşünüz.

Sarımsak nasıl hazırlanmalıdır?

Taze sarımsaktan yağ, esans yağ, tentür, şurup hazırlanabilir. En önemli unsur hassas uçucu yağların etkisini ciddi ölçüde kaybedeceği için uzun süre kaynatılmaması veya fazla ısıtılmaması gerektiğidir. Doğal taze dövülmüş sarımsak ve suyu medikal anlamda seyreltilmiş özütlerinden daha şifalıdır.

Dozaj

Karaciğer veya safra kesesi hastalığı olanlar hariç , her gün 1-2 diş sarımsak kullanmaya özen gösterilmesi  hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.

Eğer mide hassasiyetine neden olursa gıdalarla birlikte alınması fayda sağlayacaktır. Şifa kürlerin de, kimyasal gübre kullanılmadan, işlenmemiş ve böcek ilacı sıkılmamış toprakta yetişen sarımsak tercih edilmelidir.

  • Yetişkinlerde hekim tarafından başka türlüsü önerilmedikçe günde 3 veya 4 kez
  • Taze dövülmüş sarımsak – 5-15 mg
  • Suyu – 2- 5 ml
  • Esans Yağ – 1-2 damla
  • Şurup ve Tentür 3-10 ml

Sarımsak Yutmanın Faydaları

Sağlık açısından çok faydalı olan sarımsak adeta bir şifa kaynağıdır. Özellikle iç hastalıklar ve cilt bakımında çok sık tercih edilmektedir. Saçların kuvvetlenmesinden, kalp hastalıklarına kadar pek çok sorunun giderilmesinde fayda kaynağı olan sarımsak toplumumuz tarafından çok tercih edilmektedir.

Enerji verir

Sarımsak yutmak kişilere yüksek enerji verecektir ve gün boyu zindelik kazandıracaktır.Halsizlik ve bıkkınlık gibi sıkıntıların giderilmesinde son derece faydalıdır.

Sarımsak ile sağlıklı saçlar

Saç dökülmesi sıkıntısını giderecektir ve saçların parlak olmasını sağlayacaktır. Saçkıran hastalığına neden olan faktörlerin giderilmesinde faydalıdır. Bu sayede saçların daha güçlü ve gür olmasını da yarar sağlamaktadır.

Sarımsak cinsel gücü artırır

Cinsel gücü arttırdığı için özellikle iktidarsızlık sorunu yaşayan kişilerin sorunlarına deva olacaktır.

Zehirlenme gibi durumlarda kişilerin yutması fayda sağlayacaktır. Bunun için kişinin ilk önce bilincinin açık olması gerekiyor.

Sarımsağı yutmak kişilerde akciğer bronşlarının açılmasında fayda sağlamaktadır. Açılan bronşlar sayesinde daha rahat nefes alınıp verilecektir.

Grip soğuk algınlığı, nezle ve difteri gibi hastalıkların iyileştirilmesinde fayda sağlamaktadır.

Sarımsak ve bağırsak sağlığı

Kabızlık sorunu olan kişiler için her gün gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulması önerilmektedir. Bu sayede bağırsaklarda bulunan parazitlerin de yok olmasını sağlayacaktır.

Hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır ve bağırsaklar da bulunan kurtların düşürülmesinde faydalıdır.

Kanın sulanmasında fayda sağlar ve akışkanlığını arttırır.

Her gün düzenli olarak yutmak kanser riskini engelleyecektir ve çitli hastalıklara karşı kişide direnç kazandıracaktır.

Doğal bir ilaç olarak görülen sarımsak vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitamini karşılayabilecek niteliktedir.

Vücut kireçlenmesini engelleyeceği gibi bağışıklık sisteminin de güçlenmesinde fayda sağlayacaktır.

Aşırı kilosu olan kişiler için sarımsak çok faydalıdır. Bunun için kişinin her gün sarımsak yutması önerilir ve uygun diyet listesi ile kilo verme süreci hızlandırılabilir.

Vücutta bulunan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar ve deri de bulunan olumsuzlukları giderir. Özellikle gençlerde çok görülen akne ve sivilce gibi cilt sıkıntılarını iyileştirir.

Sarımsak Nasıl Yutulur

Sarımsağın faydalarını alabilmek için yemeklerin içerisine katabilir veya çayını hazırlayıp tüketebilirsiniz. Ancak sarımsağın kokusundan hoşlanmıyor iseniz eğer sarımsağı yutmayı deneyebilirsiniz. Bir bardak su ile yutacağınız bir diş sağlık için size çok katkı sunacaktır.


Sarımsak Tentürü Evde Nasıl Hazırlanır

  • 250 gr diş sarımsak -Allium sativum
  • 1 litre brendi, vodka veya şıra sirkesi

Sarımsakları ezip kavanoza koyup üstüne tentür için tercih ettiğiniz sıvı malzemeyi ekleyin. Ağzını sıkıca hava almayacak şekilde kapatın ve direk gün ışığı almayacak şekilde sıcak bir yerde günde iki kere çalkalayarak iki hafta bekletin.

İki haftanın sonunca muslin bir bez serdiğiniz tel süzgeçten süzüp koyu renkli bir kavanoza hava almayacak şekilde koyun ve serin bir yerde muhafaza edin.

Eğer hijyen kurallarına uyarsanız ve içinde kalıntı olmamasına özen gösterirseniz alkolde hazırlanmış tentürlerin raf ömrü, 3-4 seneden fazladır.

Sarımsak Şurubu Tarifi

İsterseniz boğaz ağrıları veya soğuk algınlıklarında kullanacağınız sarımsak şurubunu da kendiniz yapabilirsiniz.

4 diş ezilmiş sarımsağı 4 yemek kaşığı bal içinde 2-4 saat bekletin. Ve her yarım saatte bir baldan bir tatlı kaşığı alın. Bu reçete 1 yaşından büyük çocuklar için de uygundur.

Sarımsak Yağı Tarifi

Sarımsak Yağı

250 gr diş sarımsak soyulup ezilir ve cam kavanoza konur. Üstünü kaplamaya yetecek kadar zeytinyağ ısıtılır ve kavanoza eklenir.

Sıcak bir yerde 3 gün kadar dinlendirilir ve aynı tentür işleminde olduğu gibi süzülüp saklama şişesine alınır.

Eğer süzme işlemini iyi yapmazsanız veya kavanozlarınız steril değilse zamanla küf oluşumuna fırsat tanımış olursunuz. Evde hazırlanan yağı buzdolabında saklamak daha uygundur.

Bu yağı sadece hastalıklara değil salatalara, yemeklere veya et, tavuk marinelerine de kullanabilirsiniz


Sarımsak Limon Kürü

Özellikle Rus doktorların tavsiye ettiği kalp ve damar hastalıkları reçetesi Limon Sarımsak Kürü mucizevi sonuçlar veriyor.

Bitkilerle doğal tedavi yöntemine son derece önem veren Rus tıp dünyası, bu formülü yüzlerce yıldır kullanıyor ve son derece başarılı sonuçlar elde ediyor.

Limon suyu ve sarımsakla yapılan karışım, damar sertlikleri, damar yağlanması, damar tıkanıklıkları ve tansiyon gibi sorunları kalıcı olarak ortadan kaldırıyor.

Türkiye’deki bazı doktorlar da hastalarına bu formülü öneriyor.

Limon ve sarımsak kürünün yapılışını öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki sayfamızı inceleyebilirsiniz. Tüm yapım aşamaları fotoğraflanarak hazırlanmıştır.

Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?


Sarımsak Hastalıklarda Nasıl Kullanılır

Sarımsak ve Ayak Mantarı – Tinea Pedis

Ayak mantarı

Ayak mantarı bulaşıcıdır, Tinea grubu bakteriler kullanılan ilaçlara kolay direnç geliştirdikleri için tedaviyi zorlaştırmaları ayak mantarlarının uzun süre canlı kalmasına da sebep olmaktadır.

Kişiden kişiye bulaştığı gibi kişinin kendi hiyyenine dikkat etmemesi halinde kendi kendisine de mantarı bulaştırdığı ve bir kısır döngü gibi mantardan kurtulamadığı durumlar da sıklıkla görülür.

Ayakları doğal sabunlu suyla yıkayıp parmak araları da dahil güzelce kurulayın. Mantarlı bölgeye sarımsak yağı ile günde 3-4 kez mesaj yapın. Etkisini artırmak için her seferinde içine 1 damla kekik veya çay ağacı esans yağı damlatabilirsiniz.

Çıban, Uçuk ve Yaralar

Taze olarak doğranıp üstüne sıcak su dökülüp ezilir ve gazlı bir bezin arasına konup hastalıklı bölgeye kompres yapılır. Bu tarz lapa uygulaması cilde direk temas ettirmeden yapılmalıdır.

Soğuk Algınlığı

İlk belirtilerinde 5-6 diş taze sarımsakla hazırlanmış bir kase yogurt yenilebilir. İsteyen yukarıda anlatıldığı şeklinde şurubunu da hazırlayabilir ve günde 3-4 kez bir tatlı kaşığı alabilir.

Tentürü, yağı veya şurubu solunum yollarını açmak için kullanılabilir. Hatta kesilerek ayak tabanlarına sürülürse etken maddeleri kana daha çabuk geçecektir.

Kulak Ağrısı

Minik bir parça pamuğa 4-5 damla ısıtılmış sarımsak yağı damlatılıp kulağa konulur işlem her defasında temiz bir pamukla 3-4 kez tekrarlanır.

Sivilceler

Sivilcelere yapılacak en etkili uygulama bir diş sarımsağı ortadan kesip sivilceye sürmektir. Bu işlem sivilcelerin kurumasına yardımcı olur ancak taze sarımsak deri ile uzun süre temasta kalırsa cildi tahriş eder demiştik hatırlarsanız. Taze kullanmak istemeyen, tentürünü de kullanabilir.

Kurt Dökmek

Güçlü bir entelmintikdir. Kurt dökmek hekim bilgisi dahilinde yapılmalıdır. Sabah aç karnına 20-30 damla sarımsak yağı içmek ya da 6-7 diş sarımsağı ezip aç karnına suyla içmek ve öğlene kadar bir şey yememek suretiyle iki veya üç günde olumlu sonuç alınabilmektedir.


Sarımsağın Zararları

sarımsağın neden olduğu ağız kokusu

Kokusundan dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilmeyen sarımsak, sağlık için oldukça faydalıdır. Sarımsağın kendine has kokusu pek sevilmese de antibiyotik özelliği fazla olan sarımsağı küçük büyük herkesin yemesi gerekir.

Eğer verdiği kokudan rahatsız oluyorsanız sarımsağın kokusunu giderecek bazı bitkilerden faydalanabilirsiniz. Böylelikle hem sarımsağın faydalarından mahrum kalmayacaksınız hemde sağlığınızı koruyabileceksiniz.

Bunun için sarımsaklı yemekler tükettiğiniz zaman ağzınıza karanfil veya taze nane almanız sarımsağın tüm kokusunun giderilmesinde yardımcı olacaktır.

Sarımsak tüketildiği zaman kişilerde oluşan ağız kokusu ve ter kokusu sarımsağın içerisinde bulunan bir maddeden dolayı kaynaklanmaktadır. Bu maddeye Allisin adı veriliyor ve vücuda girdiği zaman anında etkisini gösteriyor.

Sarımsak aşırı tüketilmemeli

Tam anlamıyla şifa kaynağı olan sarımsak aşırı tüketildiği zaman zararlı olabilir. Özellikle tansiyon hastalarını tüketirken bilinçli olmalarında fayda olacaktır. Aksi halde tansiyonları aniden yükselemiyor veya düşebilir.

Aşırı şekilde ve bilinçsiz düzeyde tüketimi kişilerde felç riskini arttırıyor.

Özellikle sarımsağı çiğ tüketirken dikkatli olmak gerekmektedir. Çiğ tüketilen sarımsak mide, bağırsak ve karaciğere zarar verebilir.

Sperm kalitesine etkisi

Sarımsağın içerisinde bulunan Allicin adı verilen madde sarımsak çiğ tüketildiği zaman kendini çok belli etmektedir. Bu da erkeklerde sperm kalitesinin yavaşlamasına neden olabiliyor.

Sarımsağı tüm halinde yemek yerine az miktar tuz ile dövülüp veya sadece ezilip tüketilmesi daha faydalı olacaktır. Ancak bu aşamada sarımsağın çok iyi dövülmesi gerekiyor.

Ağız ve ter kokusuna neden olabilir

Aşırı tüketimi kişilerde ağız ve ter kokusuna neden olabilir. Özellikle iş sahibi veya çalışan biri iseniz sarımsağı doğru bir şekilde kullanmanız daha fayda olacaktır. Yemeklerin içerisinde tüketildiği zaman ağız kokusuna neden olmayabilir.

Sarımsak tükettiğiniz zaman baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtileriniz olursa fazla tüketmemenizde fayda olacaktır. Bunlar sarımsağın yan etkileri olup herkes de aynı belirtiyi gösteremeyebilir. Diğer belirtileri ise ciltte kızarıklık, döküntü, yorgunluk hissi, kas ağrısı ve iştahsızlık gibi…

Gebelikten korunmak ve bazı hastalıklar için kullanılan doğum kontrol hapları ile alınan sarımsak kişilerin sağlığını bozabiliyor. Özellikle bu hapların kişilere vermesi gereken etkiyi azaltabiliyor ve hapların tesirini yok edebiliyor.

Mide ve tansiyon problemleri

Aşırıya kaçmamak kaydıyla sarımsak çayı tüketilebilir. Günde iki diş sarımsak bir kişi için yeterli olmaktadır. bu sayının aşırı miktarda çoğalması kişiler de mide hastalıklarına ve tansiyon problemlerine yol açabilir.

Sarımsak alerjiye olabilir

Cilt yapısı çok hassas olan kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Sarımsak tükettiğiniz zaman vücuduz kızarıyor, kaşınıyor ve sizde baş dönmesi gibi olumsuzluklar beliriyor ise sarımsak tüketimine biraz ara vermeli veya çok az tüketmelisiniz.

Tansiyon rahatsızlığınız var ise sarımsağı çok az tüketmeniz önerilir. Tansiyonun çıkmasına neden olabileceği gibi kişilerde bayılma ve aşırı baş dönmesi gibi olumsuzluklara yol açabilir.

Sarımsak kan inceltici ilaç alanlar için zararlı olabilir

Günlük yaşamında sürekli kullanılan ilaçlar var ise sarımsak kullanmadan önce doktorunuza sormanız daha faydalı olacaktır. Öyle ki özellikle kan inceltici ilaç kullanan kişiler için sarımsak zararlı olabilmektedir.

Sarımsağı mümkün oldukça pişmiş olarak veya ezip de tüketmek gerekir. Eğer cilt ve vücut bakımı için kullanılmayacaksa sarımsağın çiğ olarak yenilmesi sağlık sıkıntısına neden olabilir. Ancak cilt bakımında çiğ olarak kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu