Beslenme

Kefir: Sağlığa Faydaları, Zararları ve Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir… Kökeni Kafkas Dağlarında yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilir, kısaca fermente süttür.

Bazı kaynaklarda “kefir” adının Türkçe “keyif”ten türetildiği belirtilmektedir. İnek, koyun ve keçi sütünden hazırlanabilir. Fermantasyon sürecinden geçtiği için tadı hafif ekşidir.

Sütten farkı “iyi” olarak tabir edilen ve sindirime yardımcı olan bakterilerden süte oranla daha çok içermesi ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır.

Aynı zamanda, genel sağlığa katkıda bulunduğu bilinen pek çok vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir içecektir.

Probiyotikler ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Kefirin Faydaları Nelerdir?

Sindirime yardımcı olan bakteriler (laktobasiller) bakımından zengindir, sindirim sorunu bulunanlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir. Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da içile bilmesidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde mevcut bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur, mide ülserine neden olan “helikobakter pilori” isimli bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır.

Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.

Laktoz İntöleransı Olanlar Kefir İçebilir Mi?

  • Süt kefir taneleriyle mayalanınca bakteriler laktozu parçalarlar.
  • Bu da kefirde laktoz olmadığı anlamına gelir.
  • Laktoz intöleransı olan bir kişinin kefir tüketmesinde sakınca yoktur.

Kefir ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Kefir ve Bağışıklık Sistemi

kefir ve bağışıklık sistemi

Kefirde bulunan bazı bileşenler bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan çeşitli alerjilere iyi gelir ve genel olarak iltihaplanmayı önler.

Yapılan çalışmalarda içerisinde bulunan bakterilerin vücudun alerjik tepkiler vermesine neden olan “IgE” üretimini baskıladığı tespit edilmiştir.

Faydaları hakkında yapılan bir diğer araştırmaya göre, düzenli olarak tüketmek tümör gelişimini önlüyor ve bu özelliği ile kanserin ilerlemesini durdurmak için kullanılabilecek gıdalar arasında gösteriliyor. Ancak bu konuda yapılan bilimsel çalışma sayısı oldukça az ve daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir: 

Kabızlık Sorununa Çözüm

Bazı bünyelerde ishal oluşumuna neden olduğu için, kabızlık sorunu çeken insanların kullanması durumunda, kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.


Kefirin Besin Değeri

1 bardağı yaklaşık 150 kaloridir ve 8 gram yağ, 30 gram kolesterol ve 12 gram karbonhidrat içerir. Protein bakımından oldukça zengin olan kefirin 1 bardağı 8-11 gram protein içermektedir.

Günde 1 bardak içerek günlük A vitamini ihtiyacının %10’ununu, kalsiyum ihtiyacının %30’unu ve C vitamini ihtiyacının %4’ünü alabilirsiniz. Aynı miktarda kefir 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gram şeker içerir.

Kefirle Yoğurt Arasında Ne Fark Var?

İkisi de mayalanmış süt ile hazırlanır ve görünüş olarak birbirine benzerler. Her iki ürün arasındaki fark ise birinin probiyotik üretimine yardımcı olması diğerinin kendisinin probiyotik olmasıdır.

Yani yoğurt içerdiği bileşenler ile probiyotik üretimine katkıda bulunurken kefir direkt olarak bu mikroorganizmaları içermektedir. Bu özelliği ile sindirim sorunlarına daha hızlı bir çözüm sunar.

Ayrıca “iyi bakteriler” olan bifidobakterler ve laktobasiller varken, bu bakterilere ek olarak lactobacillus caucasus, leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler bulunmaktadır.


Kefirin Diğer FaydalarıKefir faydaları

Geleneksel olarak aşağıdaki sağlık sorunları ve durumlar için kullanılmakla beraber bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar oldukça azdır. Yani kesin olarak bu sağlık sorunlarına iyi gelip gelmediği bilinmemektedir.

Ancak çeşitli toplumlarda bu hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır.

Aşağıdaki listede yer alan sağlık sorunlarından birini yaşıyorsanız, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine öncelikle bir doktor muayenesine gitmeniz daha güvenli bir yol olacaktır.

      • Antibiyotik etkisiyle iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olur
      • Fazla tuzun ve ödemin atılmasına yardımcı olur
      • Bağırsakları temizler, bakteri ve mikropları öldürür
      • Sindirime iyi gelir, kabızlığı önler
      • Mide ülserinin tedavisinde kullanılır
      • Sinüzite iyi gelir
      • Enfeksiyonlu hastalıklarının tedavisinde kullanılır
      • Kolesterolü düşürür
      • Kanserin oluşmasını ve ilerlemesini önler
      • Kanserli tümörlerin gelişimini durdurur
      • İçerdiği A vitamini ile göz sağlığına katkıda bulunur
      • Güçlü kemikler ve dişler için önerilir
      • Kalp sağlığını korur
      • Karaciğere faydalıdır
      • Harici olarak kullanıldığından egzama tedavisine yardımcıdır
      • Cilde sürüldüğünde sivilce oluşumunu önler
      • Şişkinliği önler
      • Cilt mantarı tedavisine yardımcıdır
      • Mide kramplarını hafifletir
      • Akciğer enfeksiyonlarına karşı kullanılır

Kefirin Zararları

İçerdiği yüksek kalori nedeniyle fazla tüketimi kilo almanıza neden olabilir. 1 bardak kefir 150 kaloridir ve 8 gram yağ içerir. Kullandığınız sütün yağ oranının az olmasına dikkat edin.

Kefir dezavantajlarıOrganik kefir normalinden daha fazla “iyi bakteri” içermektedir. Bazı araştırmalar içerisinde bulunan bazı bakterilerin ishale neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Kefir ve diğer probiyotikler bebeklerde kullanılmamalıdır.

Kefir, çok nadiren de olsa bağırsak, mide krampları ve kabızlığa yol açabilir.

AIDS ve benzeri hastalıklara sahip kişiler için zararlı olabilir. Çünkü bu tip hastalıklar genelde zayıf bağışıklık sistemlerinde ortaya çıkar. Kefir, aktif büyüyen bakteriler ve maya içerir, bu yüzden de maya ve bakteriler, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde farklı enfeksiyonlara yol açabilir. Kişinin bu tarz bir hastalığı varsa mutlaka doktoruna danışarak kefir tüketmelidir.

Bağırsak sağlığı ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Kefir Hakkında İlave Bilgiler;

Evde hazırlanan kefirin kullanım süresi 3 gündür, karanlıkta ve soğukta (2-4*C) muhafaza edildiğinde 6-8 güne çıkabilir, marketlerde satılanların raf ömrü uzundur. Kefirde peynir veya sirke kokusu varsa enfeksiyon olabilir, temiz suyla iyice yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmaktadır. Kefirin sıcak yemeklerle birlikte içilmesi probiyotik mayaların ölümüne sebep olabilir. Mayalanan kefir taneleri uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına bekletilir.

Kefir Taneleri Aktif Hale Getirilerek Şöyle Mayalanır;

Sterilize edilmiş süt, günlük pastörize süt veya UHT süt kullanılabilse de günlük pastörize süt tercih edilir. Süt 5 dakika kaynatıldıktan sonra 20-25*C’ye kadar soğutulur. İşlem için cam kavanoz kullanılmalı, bakır, alüminyum kaplar kullanılmamalıdır. 1 litre sütün içine 30-50 gr kefir tanesi ilave edilerek ağzı kapatılır. 20-25*C’de yaklaşık 18-24 saat bekletilir, bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Mayalanma süresinin sonunda metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçte kalan kefir taneleri temiz ve klorsuz suyla yıkanıp tekrar süte konur.

Kefir Günde Kaç Bardak İçilmelidir?

Kefiri günde bir bardak rahatlıkla içilebilir. Evde kefir mayasından mayalaya bileceğiniz gibi marketlerde satılan sade türleri de kullanılmaktadır. Kefirde ekşimsi bir tat olduğundan dolayı yanında meyve gibi tatlı besinler ile yenilebilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu