Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

Testis Kanseri Nedir?

Testis kanseri, skrotumun içinde yer alan testislerde, penisin altındaki gevşek birderi torbada meydana gelir.

Testis kanseri

Testisler üreme için erkek seks hormonları ve sperm üretir.

Diğer kanser türlerine kıyasla, nadir görülen bir kanser türüdür. Ancak, 15 ve 35 yaşları arasındaki erkeklerde daha sık görülür.

Kanser testis dışına yayıldığında bile testis kanseri oldukça tedavi edilebilirdir.Testis kanserinin tipine ve evresine bağlı olarak, bir tedavi yada tedavi kombinasyonu uygulanabilir.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Testis Kanseri Teşhisi

Bazı vakalarda erkekler testis kanserini, kendi kendilerinine muayene ederken bulurlar, belirtiler genellikle testislerde şişlik veya topaklar/yumrular şeklinde olabilir. Bazı durumlarda ise, doktorunuz rutin bir fizik muayenesi sırasında testiste bir yumru tespit edebilir.

Testiste bulunan bir yumrunun, testis kanseri olup olmadığını belirlemek için doktorunuz önerebilir:

Ultrason

Testiküler ultrason testi, skrotum ve testislerin bir görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Bir ultrason sırasında bacaklarınızı uzatırken sırtınızın üzerine uzanırsınız. Doktorunuz daha sonra skrotumunuza açık bir jel uygular. Ultrason görüntüsünü oluşturmak için elle tutulan bir prob skrotumun üzerine taşınır.

Ultrason testi, doktorunuzun topakların katı veya sıvı dolu olması gibi testis topaklarının yapısını belirlemesine yardımcı olabilir. Ultrason ayrıca, doktorunuza yumruların testislerin içinde veya dışında olduğunu da gösterir.

Kan Testleri

Doktorunuz kanınızdaki tümör belirteçlerinin düzeylerini belirlemek için sizden bir takım testler isteyebilir. Tümör belirteçleri kanınızda normal olarak bulunan maddelerdir, ancak bu maddelerin düzeyleri, testis kanseri de dahil olmak üzere belirli durumlarda yükselebilir.

Kanınızdaki bir tümör belirleyicisinin yüksek seviyesi kanseriniz olduğu anlamına gelmez, ancak doktorunuzun tanıyı belirlemesine yardımcı olabilir.

Testisi Çıkarmak İçin Cerrahi Operasyon (Radikal İnguinal Orşiektomi)

Testis üzerindeki yumrunun kanserli olabileceği tespit edilirse, testisin çıkarılması için ameliyat önerilebilir. Kaldırılmış testis, yumurtanın kanserli olup olmadığını ve eğer öyleyse, ne tür bir kanser olduğunu belirlemek için analiz eder.

Kanser ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Kanser Türünün Belirlenmesi

Ekstrakt testis kanserin türünü belirlemek için ekstrakte edilen testis analiz edilecektir. Sahip olduğunuz testis kanseri türü, tedavinizi ve prognozunuzu belirler.

Genel olarak, iki tipte testis kanseri türü vardır:

Seminoma

Seminoma tümörleri tüm yaş gruplarında görülür, ancak daha yaşlı bir erkek testis kanseri geliştirirse, seminom olma olasılığı daha yüksektir. Seminomlar, genel olarak, nonseminomlar kadar agresif değildir.

Nonseminoma

Nonseminoma tümörleri yaşamın erken döneminde gelişir ve hızla büyür ve yayılır. Koriokarsinom, embriyonal karsinom, teratoma ve yolk kesesi tümörü dahil olmak üzere birçok farklı tipte nonseminoma tümörü mevcuttur.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Testis Kanseri Evreleri

Doktorunuz tanıyı doğruladıktan sonra, bir sonraki adım kanserin kapsamını (evresini) belirlemektir.

Kanserin testis dışına yayılıp yayılmadığını belirlemek:

Bilgisayarlı Tomografi (CT) Taraması

BT taramaları, karnınızın, göğsünüzün ve pelvisinizin bir dizi X-ışını görüntüsünü alır. Doktorlar, kanserin yayılıp, yayılmadığını kontrol etmek için CT taramalarını kullanır.

Kan Testleri

Artmış tümör belirteçlerini aramak için yapılan kan testleri, doktorunuzun testis kaldırıldıktan sonra vücudunuzda kanser olup olmayacağını anlamasına yardımcı olabilir.
Bu testlerden sonra testis kanserine bir aşama verilir. Kanser evresi, sizin için en uygun tedavileri belirlemeye yardımcı olur.

Testis kanserinin evreleri, 0 ila III arasında değişen Romen rakamları ile gösterilir, en düşük aşamalar ise testis çevresindeki alanla sınırlı olan kanseri gösterir. Evre III’e göre, kanser ilerlemiş kabul edilir ve akciğerler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmış olabilir.


Testis Kanseri Tedavisi

Testis kanserini tedavi etmek için seçenekler, kanserin türü ve evresi, genel sağlığınız ve kendi tercihleriniz dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

Testis Kanserinde Cerrahi Operasyon

Testis kanserini tedavi etmek için kullanılan işlemlerdir

Testis Kemerinizi Çıkarmak İçin Cerrahi Operasyon (Radikal İnguinal Orşiektomi)

Hemen hemen tüm evreler ve testis kanseri tipleri için birincil tedavi şeklidir. Testisleri çıkarmak için, cerrah kasıklara bir kesi yapar ve tüm testisleri açıklıktan çıkarır. Tercih ederseniz, prostetik, salin dolu bir testis takılabilir. Erken evre testis kanseri vakalarında, testisin cerrahi olarak çıkarılması gerekli tek tedavi olabilir.

Karındaki Bir İnsizyon Yoluyla Yakınlardaki Lenf Düğümlerini (Retroperitoneal Lenf Nodülü Diseksiyonu) Çıkarmak İçin Cerrahi Operasyon

Cerrah lenf düğümlerini çevreleyen sinirlere zarar vermekten kaçınır, ancak bazı durumlarda sinirler zarar görebilir. Hasarlı sinirler ejakülasyona(meni,sperm boşalması) neden olabilir, ancak bir ereksiyona sahip olmanızı engellemez.

Eğer testis kanseri için tek tedavi cerrahiyse, doktorunuz takip randevuları için bir program önerecektir. Bu randevularda – genellikle ilk birkaç yıl boyunca her birkaç ayda bir ve bundan sonra daha az sıklıkta – kanserinizin tekrarlama risklerini kontrol etmek için kan testleri, BT taramaları ve diğer prosedürler ile hastalığınızın durumu kontrol edilir.

Testis Kanserinde Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Radyasyon tedavisi sırasında, bir masa üzerine yerleştirilirsiniz ve büyük bir makine etrafınızda hareket eder ve enerji ışınlarını vücudunuzdaki hassas noktalara yönlendirir.

Radyasyon tedavisi, bazen testis kanseri seminom tipine sahip kişilerde kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Radyasyon tedavisi, testislerinizi çıkarmak için ameliyattan sonra önerilebilir.

Testis Kanserinde Radyasyon Tedavisinin Yan Etkileri

Karın ve kasık bölgelerinde bulantı, ağrı ve yorgunluğun yanı sıra cilt kızarıklığı ve tahrişini içerebilir. Radyasyon tedavisinin ayrıca sperm sayısını geçici olarak azaltması ve bazı erkeklerde doğurganlığı etkilemesi olasıdır. Radyasyon tedavisine başlamadan önce sperminizi korumak için seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.

Testis Kanserinde Kemoterapi

Kemoterapi tedavisi kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Kemoterapi ilaçları vücudunuz boyunca gezerek orijinal tümörden göç etmiş olabilecek kanser hücrelerini öldürür.

Kemoterapi tek tedaviniz olabilir veya lenf nodunu giderme ameliyatından önce veya sonra önerilebilir.

Testis Kanserinde Kemoterapinin Yan Etkileri

Kullanılan spesifik ilaçlara bağlıdır. Doktorunuza ne bekleğinizi sorun. Yaygın yan etkiler arasında yorgunluk, mide bulantısı, saç dökülmesi ve artmış enfeksiyon riski bulunmaktadır. Kemoterapinin bazı yan etkilerini azaltan ilaçlar ve tedaviler mevcuttur.

Kemoterapi bazı erkeklerde de infertiliteye(kısırlık) yol açabilir, bu da bazı durumlarda kalıcı olabilir. Kemoterapiye başlamadan önce spermlerinizi korumak için seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Testis Kanseriyle Başa Çıkmak ve Destek

Her insan kendi kanserinin tedavi seçeneklerini kendisi belirler. Teşhisinizden sonra tedirgin olmuş ve gelecek hakkında korkularınız oluşmuş olabilir. Anksiyete duyguları asla ortadan kalkmayabilir, fakat bilmelisiniz ki bu durum her kanser hastasının başına geliyor. Duygularınızı ve korkularınızı yönetmenize yardımcı olacak bir plan oluşturabilirsiniz.

Bunları Deneyebilirsiniz:

Bakımınız Hakkında Doğru Kararlar Verebilmek İçin Testis Kanseri Hakkında Yeterli Bilgi Edinin

Kafanızda ki soruları yazın ve bir sonraki doktor randevunuz da doktorunuza sorun. Doktorunuzdan veya sağlık ekibinin diğer üyelerinden size daha fazla bilgi kaynağı sunmasını isteyebilirsiniz.

Kendinize İyi Bakın

Kanser tedavisine hazırlanmak için günlük yaşamınızda sağlıklı seçimler yapın. Çeşitli meyve ve sebzelerle sağlıklı bir beslenme düzeni uygulayın. Bol bol dinlenin ve her sabah yenilenmiş hissedin. Gereksiz stresi ortadan kaldırın, böylece iyi olmaya konsantre olabilirsiniz. Haftanın çoğu gününü egzersiz yapmaya çalışın.

Sigarayı Bırakın

Sigara içmeyi bırakmanıza yardımcı olacak ilaçlar ve diğer stratejiler hakkında doktorunuzla konuşun. Sigara içmiyorsanız asla başlamayın, bu sadece kanserinizi daha kötü yaoacaktır.

Diğer Kanser Mağdurları İle Bağlantı Kurun

Kanser dernekleri veya terapi gruplarıyla iletişim kurabilir, duygularınızı ve korkularınızı onlarla konuşabilirsiniz.

Sevdiklerinizle Bağlantıda Kalın

Aileniz ve arkadaşlarınız tıpkı sizin kadar sağlığınız için endişeleniyorlardır. Yardım etmek istiyorlardır, bu yüzden randevulara katılma tekliflerini geri çevirmeyin. Yakın arkadaşlarınız ve aileniz, doktorla konuştuğunuzda unuttuğunuz herhangi bir şeyi size hatırlatabilir veya en kötü durumda randevu sırasında size destek olabilir.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Testis Kanseri Randevunuz İçin Hazırlanın

Testisinizde bir yumru bulduysanız, gecikmeden aile hekiminizden veya bir pratisyenden randevu alın.

Eğer doktorunuz testis kanseri olabileceğinizden şüpheleniyorsa, idrar yolu ve erkek üreme sistemi (ürolog) veya kanser tedavisi (onkolog) konusunda uzman bir doktorun teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir doktora yönlendirilebilirsiniz.

Neler Yapabilirsiniz?

Randevular kısa olabileceğinden, iyi hazırlanmış olmak iyi bir fikirdir:

  • Herhangi bir randevu öncesi kısıtlamanın olup olmadığından haberdar olun.
  • Randevuyu planladığınız nedenden alakasız görünebilecek bile olsa bütün belirtilerinizi yazın.
  • Diğer tıbbi durumlar, büyük stresler veya son yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere önemli kişisel bilgilerinizi yazın.
  • Aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyelerin bir listesini yapın.
  • Bir aile üyesini veya arkadaşınızı yanınıza alın. Bazen randevu sırasında verilen tüm bilgileri hatırlamak zor olabilir. Size eşlik eden biri, unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.

Doktorunuzdan Ne Beklemelisiniz?

Doktorunuz size bir kaç soru sorabilir. Onlara cevap vermeye hazır olun:

  • Semptomlarınız ne zaman başladı?
  • Semptomlarınız sürekli mi yoksa arada sırada mı?
  • Semptomlarınız ne kadar şiddetli?
  • Belirtilerinizi iyileştiren bir şey var mı?
  • Ne olursa, belirtileriniz kötüleşir?

Doktorunuzla geçirdiğiniz süre sınırlıdır, bu yüzden soruların bir listesini hazırlamak zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir. Zaman aşımına uğradığında sorularınızı en önemlinden en az önemliye doğtu sıralayın.

Testis kanseri için doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular şunlardır:

  • Testis kanserim var mı?
  • Ne tür bir testis kanserine sahibim?
  • Patoloji raporumu bana açıklayabilir misiniz? Patoloji raporumun bir kopyasını alabilir miyim?
  • Testis kanserimin evresi nedir?
  • Ek testlere ihtiyacım olacak mı?
  • Tedavi seçeneklerim nelerdir?
  • Tedavinin testis kanserini tedavi etme ihtimali nedir?
  • Her tedavi seçeneğinin yan etkileri ve riskleri nelerdir?
  • Benim için en iyi olduğunu düşündüğünüz bir tedavi var mı?
  • Bir uzman görmeli miyim?
  • Gelecekte çocuk sahibi olabileceğim konusunda endişeliyim. İnfertilite olasılığını planlamak için tedaviden önce ne yapabilirim?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu