Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
Elma sirkesi, sağlık yararlarından dolayı tüketilen veya ev temizliği için kullanılan, sayısız kullanımı olan tamamen doğal bir üründür. Çok fazla elma sirkesi kullanıyorsanız, maliyeti fazla olabilir. Doğru oranları bilerek kendi elma sirkenizi yaparak hem tasarruf etmiş, hemde kaliteli elma sirkesine sahip olabilirsiniz.
ilgili yazı: Elma Sirkesi’nin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Elma Sirkesi Kullanım Alanları
Elma Sirkesi İçi Gerekli Malzemeler
- Organik elma
- Su
- Şeker veya bal
Bağırsak Sağlığı konulu yazılar
- Kefirin Faydaları | Bağışıklık Sistemi Güçlendirici, Bağırsak İyileştirici
- Sızıntılı Bağırsak Sendromu (Geçirgen Bağırsak Sendromu) Nedir?
- Bağırsak Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
- Multipl Skleroz, Buğday (Glüten) ve Geçirgen/Sızdıran Bağırsak İlişkisi
- Dr. Ümit Aktaş: Depresyon Beyin Değil, Bağırsak Hastalığıdır
Elma Sirkesi Yapımı
Organik ve İyi Elma Seçtiğinizden Emin Olun
Sirkeyi uzun süre mayalanmaya bırakacak olsanız da, seçtiğiniz elmalar sirkenin tadını önemli ölçüde şekillendirebilir. En iyi elma sirkesini elde etmek için kaliteli elma seçimine dikkat edin. (1)
- Farklı bir elma sirkesi yapmak için farklı elma kombinasyonları da deneyebilirsiniz. (2)
- Evde kullandığınız ve artan elmalar varsa, sirke yapana kadar dondurucuda saklayabilir, biriktirebilirsiniz. (3)
Elmaları Soğuk Suyla Yıkayın
Meyve ve sebzeleri yemeden önce yıkamak muhakkak gereklidir, aynı şey pişirirken veya sirke yaparken de geçerlidir. Elmaları iyice yıkayın ve tamamen temiz olduklarına emin olana kadar soğuk suyla fırçalayın. (4)
- Elma sirkesi yapmak için istediğiniz kadar elma kullanabilirsiniz. Ne kadar çok elma kullanırsanız, o kadar fazla sirke elde etmiş olursunuz. Kendi elma sirkenizi yapmaya yeni başlıyorsanız, ilk seferde 3 elma kullanmayı deneyin. Bu şekilde iyi bir sirke elde etmiş olursunuz, ayrıca bir şeyler yanlış giderse çok fazla risk almamış olursunuz. (5)
- Dondurucuda biriktirdiğiniz elmaları kullanacaksanız, kullanmadan önce elmaları yıkadığınızdan emin olun.
Yıkadığınız Elmaları Küçük Küpler Halinde Kesin
Elmanın yüzey alanı ne kadar fazla olursa, sirke o kadar çabuk fermente olur. Elmaları yaklaşık olarak 2,5 cm küpler halinde kesin, temiz bir bıçak kullandığınızdan emin olun, kabuğunu ve çekirdeklerini de sirkeye ekleyin.
(6)
Kestiğiniz Elmaları Cam Kavanoza Aktarın
Elmaların 3 ay kadar fermente süresi olduğundansterilize edilmiş, geniş ağızlı bir cam kavanozda saklayın. Elmalar kavanozu tam olarak doldurmamalı. (7)
- Sirkeniz için asla paslanmaz çelik kullanmayın. Elmalar fermente olurken, sirkenin asitliliği çeliğe zarar verebilir ve sirkenin lezzetini değiştirebilecek metalik bir tat verebilir. (8)
Kavanoza Yerleştirdiğiniz Elmaların Üzerini Suyla Kaplayın
Elmaların tamamen suyla kaplı olduğundan emin olun, açıkta kalan elmalar sirke içinde çürümeye başlar. En iyi sonuçları elde etmek için, filtre edilmiş iyi bir su kullanın. (9)
- Yeterince su eklemek her zaman için iyidir. Çok fazla su eklerseniz, elma sirkeniz daha zayıf olabilir veya mayalanma süreci uzun sürebilir. Yeterince su eklemezseniz açıkta kalan elmalar çürümeye ve sirkenizi bozmaya başlar.
Sirkeye Eklediğiniz Her Bir Elma İçin 1 Çay Kaşığı Şeker Ekleyin
Bütün malzemelerin tamamen birleştiğinden emin olmak için karışımı iyice karıştırın. Şeker fermente olur, alkole dönüşür ve elma sirkesini oluşturur. Ham şeker en iyi seçenektir, ancak istersen bal veya diğer şeker türleri de kullanılabilir. (10)
Malzemelerin Tümünü Eklediğiniz Kavanozu Tülbentle Örtün
Elmalar sirke olarak fermente olurken, karışımın nefes alabilmesi gerekir. Bir lastik yardımı ile kavanoz ağzının çevresine bir tülbent örtün. Tülbent, sirkeyi tozlardan korurken, fermantasyon işlemi sırasında gazların serbest kalmasına da izin verecektir. (11)
Probiyotik konulu yazılar
- Probiyotikler Nedir? Probiyotik Besinler, Takviyeler ve Faydaları
- Kvass Pancar: Kanserle Mücadelede Faydalı Probiyotik İçecek
- Probiyotikler Bağırsak Kanserine Karşı. Bağırsaklar İçin 5 Öneri
- Probiyotikler ve Diyabet. Probiyotikler Şeker Hastalığını Engelliyor
Sirkeniz Fermente Olurken
Kavanozu Sıcak ve Karanlık Bir Yerde Saklayın
Sirkeyi uzun süre mayalanmaya bırakacağınız için, istenmeden de olsa rahatsız edilemeyeceği bir yerde saklayın. Fermente olan sirkenizi doğrudan güneş ışığı almayan karanlık ve sıcak bir yerde saklayın. (12)
- Kavanoz oda sıcaklığında, yaklaşık 20-25 ° C olan bir yerde saklanmalıdır. (13)
Sirkeyi Günde 1-2 Kez Karıştırın
Sirkenin karıştırılması, fermantasyon işlemini hızlandırabilir ve elmaların kavanoza daha iyi yerleşmesini sağlar. Elma sirkesini günde 1 veya 2 kez tahta kaşıkla karıştırın. (14)
- Elmalar su yüzeyine çıkıyorsa kavanozun üzerine iyi sterilize edilmiş bir taş veya başka bir ağırlık koymayı deneyin. (15)
Elmaların Kavanozun Dibine Batmasını Bekleyin
Elmaları her gün kontrol ederken, fermantasyon sürecini gösteren kabarcıklara dikkat edin. Bir veya iki hafta sonra, elmalar tam olarak kavanozun dibine batar. Bu elmaların fermente olduğunu ve artık sirke yapmak için harekete geçtiklerini gösterir.
- Kavanozun üst kısmında size hoş gelmeyen bir şey oluşursa, temiz bir tahta kaşık yardımıyla temizleyin. (16)
Sirke İçindeki Elmaları Süzün ve Suyu Tekrar Kavanoza Dökün
Elmaları sirkeden süzmek için plastik bir elek veya tülbent kullanın. Diğer her adımda olduğu gibi, fermantasyon işlemini bozabileceği için metal kullanmaktan kaçının. Elma şarabını tekrar kavanozun içine dökün, lastik ile sabitlenmiş bir tülbentle örtün ve aynı ılık, karanlık yere koyun. (17)
- Elmaları süzdükten sonra, atmalısınız. Fermente oldukların için yemeye uygun değillerdir.
Elma Sirkesini, Birkaç Günde Bir karıştırarak 3 ile 6 Hafta Boyunca Fermente Olması İçin Bırakın
Bu adım elma şarabının elma sirkesine dönüşmeye başlayacağı yerdir. Her 3 ilae 4 günde bir kavanozu karıştırın ya da çalkalayın. (18)
- Bu süre zarfında, tatlı elma kokusu biraz daha keskin bir aroma geliştirmeye başlamalıdır. Bu, fermantasyonun gerçekleştiğinin ve elma suyunun sirkeye dönüştüğünün bir işaretidir. (19)
- Sirkenin mayalanmasına ne kadar uzun süre izin verirseniz, tat ve keskinlik o kadar güçlü olur. Yaklaşık 3 haftalık fermantasyondan sonra, istediğiniz tadı ve asitliğe ulaşana kadar birkaç günde bir sirkeyi tatmaya başlayın. (20)
- Fermantasyon işleminin uzunluğu, yaşadığınız iklime bağlı olarak değişecektir. Yaz aylarında, elma sirkesinin fermente olması daha kolay olacaktır. Kışın, muhtemelen daha uzun sürecektir.
Fermente Olan Sirkeyi Kapaklı Bir Kavanoza Döküp Saklayın
Fermantasyon işlemini durdurmak ve sirkeyi taze tutmak için sıkı kapaklı temiz, sterilize edilmiş bir cam kavanoz kullanın. Sirkeyi buzdolabında saklayın.
- Sirkeyi buzdolabında saklamak fermantasyon işlemini durdurur. Sirke çok keskinleşirse, istediğiniz asit seviyesine gelene kadar tekrar su ekleyerek, sulandırabilirsiniz. (23)
- Elma sirkesini oda sıcaklığında güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz, ancak fermente olmaya devam edeceği için kısa sürede tüketmelisiniz.
- Sirke yüzeyinde jelatinimsi bir kabarcık oluşuyorsa, endişelenmenize gerek yoktur. Bu, sirke anası olarak bilinir ve sirke anasını daha sonra yapacağınız sirkeler de kullanabilirsiniz.
Probiyotik konulu yazılar
- Kefir mi? Yoğurt mu? Araştırmalara Göre Kefirin Faydaları
- Kefir Nedir? Kefirin Faydaları ve Kefir Nasıl Yapılır?
- Kefir: Sağlığa Faydaları, Zararları ve Kefir Nasıl Yapılır?
- Kombu Çayı: Faydaları ve Zararları |Kombu Çayı İçmenin 7 Faydası
- Kombucha Çayı’nın İnanılmaz Faydaları
Elma Sirkesinin Faydaları
Elma Sirkesi Diyabetin Önlenmesine ve Tedavisine Yardımcı Olabilir
Elma sirkesi bugüne kadar tip 2 diyabette kullanılan en başarılı uygulamalardan birdir. Daha önemlisi, elma sirkesi kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olur. Bu sadece diyabetin değil, aynı zamanda yüksek şeker seviyelerine bağlı diğer kronik hastalıkların da önlenmesine yardımcı olur.
Elma sirkesi kan şekeri seviyelerini düşüren asetik asit içerir (24). Amerika da yapılan bir araştırmaya göre, sirke antiglisemik özelliklere de sahiptir (25). Bir başka İsveç araştırması, fermente gıdaların insülin direncini azaltmak için diyete dahil edilebileceğini belirtti (26).
Elma Sirkesi Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Kalp hastalıklarının dünyada bir numaralı katil olduğunu biliyor muydunuz? En çok ölüm kalp hastalıkları sebebiyle gerçekleşir (27).
Sıçanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar, diyete asetik asidin dahil edilmesinin kolesterol seviyelerini azaltabileceğini göstermiştir (28) . Asetik asit ve sirkenin kalp krizine neden olan kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir (29).
Elma Sirkesi Sinüs Tıkanıklıklarını Tedavi Edebilir
Elma sirkesinin vücuttaki mukozayı parçaladığı ve azalttığı bulunmuştur. Aynı zamanda sinüslerin tedavisine yardımcı olan antibakteriyel özelliklere de sahiptir (30).
Elma Sirkesi Boğaz Ağrılarını Tedavi Edebilir
Elma sirkesinin antibakteriyel özellikleri boğaz ağrısının tedavisine yardımcı olabilir. Yapmanız gereken bir bardak elma sirkesini üçte bir oranıyla ılık su ile karıştırmak ve gargara yapmak.
Elma Sirkesi Siğilleri Tedavi Edebilir
Elma sirkesini topikal olarak uygulamak, yüksek asetik asit içeriği nedeniyle siğilleri gidermeye yardımcı olabilir. Bir pamuğu elma sirkesine batırın, yara bandı yardımıyla sarın ve gece boyunca kalmasını sağlayın.
Bağırsak Sağlığı konulu yazılar
- Bağırsak Sağlığı İçin Dikkat ! Çölyak, İBS ve Laktoz İntoleransı
- Mikrobiyota Nedir? Faydaları ve Bilimsel Yönü
- Bağırsak Florasının Önemi ve Bağışıklık Sistemi ile İlişkisi
- Doç. Dr. Tarkan Karakan-Bağırsak Rahatsızlığı Psikolojiyi Bozuyor
- İkinci Beyin: Bağırsak Florası