SağlıkBeslenme

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Enfeksiyonla Savaşan Antiviral Bitkiler

Günümüzde, birçok insan yıllık grip aşısı yapmayı tercih ediyor, ancak grip virüsünün mutasyona uğrayan türleri nedeniyle sadece %80 etkili oluyor; ayrıca, grip aşıları bağışıklık sistemini uygunsuz ve doğal olmayan bir şekilde eğitiyor ve genellikle aşılar tehlikeli kimyasallar ve koruyucular içeriyor.Soğuk algınlığı, grip, hepatit, mononükleoz ve HIV de dahil olmak üzere enfeksiyonlara neden olabilecek 400’den fazla farklı virüs türünün olduğunu biliyor muydunuz?Neyse ki doğada, bağışıklık sistemini güçlendiren, iltihabı azaltan ve enfeksiyonlarla savaşan bir dizi güçlü antiviral(virüslere karşı etkili, virüslerin zararlı etkilerini yöneten) bitki var.

Virüs Nedir?

coronavirüs
Virüs, farklı organizmaların yaşayan hücrelerinin içinde çoğalabilen küçük, bulaşıcı bir ajandır. Virüsler; insanlar, hayvanlar, bitkiler, bakteriler ve arkealar (veya arkebakteriler, canlı organizmaların bir ana bölümü) gibi mikroorganizmalar dahil olmak üzere her türlü yaşam formuna bulaşabilir. Dünyadaki hemen hemen her ekosistemde bulunurlar ve virüsler en bol biyolojik varlık türleridir.Virüsler aslında “yaşamın kenarındaki organizmalar” olarak tanımlanmıştır, çünkü genetik materyal taşırlar, doğal seleksiyon yoluyla çoğalırlar ve gelişirler, ancak genellikle canlı olarak kabul edilmesi gereken hücre yapısından yoksundurlar.Bir virüsün yayılmasının birçok yolu vardır. Hayvanlarda, virüs kan emici böcekler tarafından taşınır. İnfluenza gibi bazı virüsler öksürme ve hapşırma yoluyla yayılır.Viral gastroenterit (enfeksiyona bağlı ishal) gibi virüsler fekal-oral (dışkısal) yoldan (zayıf sanitasyonun -halk sağlığını korumak için alınan genel önlemler- bir sonucu olarak) bulaşır ve temas yoluyla insandan insana geçer veya vücuda yiyecek ve su yoluyla girerler. HIV, cinsel temas ve enfekte olmuş kana maruz kalma yoluyla bulaşan birkaç virüsden biridir.Bir virüs ile enfekte olmanın en korkutucu yanı, antibiyotiklerin işe yaramamasıdır. Aşılar işe yaramayabilir, AIDS ve viral hepatite neden olan virüsler de dahil olmak üzere, aşı kaynaklı bağışıklık tepkilerinden kurtulup kronik enfeksiyonlara neden olabilirler.

Antiviral Bitkiler Nelerdir? Ne İşe Yararlar?

Antiviral bitkiler virüslerin gelişimini engeller. Antiviral bitkiler, vücudun viral patojenlere saldırmasına izin veren bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu bitkiler, spesifik patojenlere saldırmak üzere tasarlanan antiviral ilaçlarından daha etkili bile olabilir, çünkü patojenler zamanla mutasyona uğrar ve tedaviye daha az duyarlı hale gelirler.Antiviral bitkiler sadece viral enfeksiyonlarla savaşmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve gribe karşı doğal ilaç olarak çalışmakla kalmaz, aynı zamanda kardiyovasküler, sindirim ve antienflamatuar destek gibi bir dizi başka sağlık yararları da vardır.

Antiviral Bitkiler

Bağışıklık sistemini güçlendiren, iltihabı azaltan ve enfeksiyonlarla savaşan bir dizi güçlü antiviral bitkile

En Etkili Antiviral Bitkiler

  • Ekinezya
  • Aynısafa
  • Sarımsak
  • Astragalus Kökü (Geven Otu)
  • Kedi Pençesi
  • Meyan Kökü
  • Zeytin Yaprağı
  • Kekik

Ekinezya

ekinezya
Ekinezya, tüm zamanların en çok satan bitkilerinden biri haline geldi; çünkü ekinezya’nın düzenli kullanımı bağışıklık sistemini destekleme ve genel sağlık için oldukça faydalıdır. Ekinezyada ki fitokimyasalların virüs enfeksiyonlarını ve tümörleri azaltma kapasitesine sahip olduğunu gösteren önemli çalışmalar vardır.Ekinezya virüslere karşı en güçlü doğal antivirallerden biridir. Bakteri ve virüslerin sağlıklı hücrelere nüfuz etmesini engelleyen ekinasein adı verilen bir bileşik içerir. Ekinezya, her türlü enfeksiyona yakalanma olasılığını büyük ölçüde azaltır.Ekinezya’nın, ağrıları hafifletme, iltihabı azaltma, cilt problemlerini iyileştirme, üst solunum yolu sorunlarını tedavi etme ve zihinsel sağlığı iyileştirme gibi faydaları da vardır.

Aynısafa Çiçeği

Aynısafa Çiçeği
Bazen pot kadife çiçeği olarak da adlandırılan aynısefa bitkisinin çiçek yaprakları, en az 12. yüzyıldan beri tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır.Bu antiviral bitki, hücrelerin serbest radikallerden zarar görmesini önleyen bitki bazlı antioksidanlar olan yüksek miktarlarda flavonoidlere sahiptir. Flavonoidler virüsler, enflamasyon ve bakterilere karşı savaşır.Bitkinin kurutulmuş yaprakları enfeksiyonları, yanıkları, yaraları ve kesikleri tedavi etmek için tentürlerde ve merhemlerde kullanılır.Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nin çalışmalarına göre, çocuklarda kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için aynısefa içeren kulak damlalarının kullanıldığı ve bilimsel çalışmalarda hiçbir yan etkisinin bulunmadığı gösterilmiştir.

Sarımsak

Sarımsak
Çalışmalar, sarımsağın veya sarımsakta bulunan spesifik kimyasal bileşiklerin, tüberküloz, pnömoni, pamukçuk ve uçuk dahil olmak üzere en yaygın ve en nadir enfeksiyonlardan sorumlu sayısız mikroorganizmanın öldürülmesinde oldukça etkili olduğunu göstermiştir.Sadece herpes için kullanılan en iyi antiviral bitkilerden biri değil, aynı zamanda göz enfeksiyonlarını tedavi etmeye de yardımcı olur ve doğal bir kulak enfeksiyonu ilacı olarak çalışır.Çiğ sarımsağın; kanser riskini azaltma, hipertansiyonu kontrol etme, kardiyovasküler sağlığı iyileştirme ve saç dökülmesi ile mücadele gibi faydaları vardır.Evde sarımsak yağı infüzyonu yapmak için, diş sarımsakları ezin ve bir taşıyıcı yağa (zeytinyağı gibi) ekleyin. Karışımı yaklaşık beş saat bekletin, sonra sarımsak parçalarını süzün ve süzülen yağı ağzı kapalı bir kavanozda tutun. Bu infüzyon ayrıca topikal olarak uçuk gibi yaralarda antiviral bir bitki olarak da kullanılabilir.Sağlık yararları için, çiğ bir diş sarımsak yutmayı da deneyebilirsiniz. Sarımsağın etken maddesi allisini serbest bırakmak için bir kez ısırın; sonra hap gibi su ile yutun.

Astragalus Kökü (Geven Otu)

geven otu
Başka bir güçlü antiviral bitki olan Astragalus kökü, geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır ve ana kullanımı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bilimsel çalışmalar, astragalus’un antiviral özelliklere sahip olduğunu ve bağışıklık sistemini uyardığını, bunun da soğuk algınlığı veya grip tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir.Herpes Simpleks Virüsü (HSV) için en etkili antiviral bitkilerden biridir. 2004 yılında yapılan bir araştırma, astragalusun hsv tip 1 üzerindeki etkilerini değerlendirdi ve bitkinin bariz inhibe edici etkinliğe sahip olduğunu buldu.Çin Tıp Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir başka çalışma, astragalus’un farelerde coxsackie B (el-ayak-ağız hastalığı) virüsünün büyümesini inhibe edebildiği sonucuna vardı.Sadece doğal bir viral enfeksiyon tedavisi olarak çalışmakla kalmaz, aynı zamanda astragalus da antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir, yara bakımı için topikal olarak ciltte kullanılır. Ayrıca kortizol seviyelerini düşürmek için kullanılan adaptojen bitkilerinden biridir.

Kedi Pençesi

antiviral bitkiler kedi pençesi
Kedi pençesinin kabuğu ve kökü Güney Amerikalılar tarafından yüzyıllardır ateş, mide ülseri, sindirim sorunları ve dizanteri gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Kedi pençesi doğal bir artrit ilacı olarak kullanılır ve ülser semptomlarını da tedavi edebilir.Kedi pençesi antiviral özelliklere sahiptir ve uçuktan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca HIV üzerindeki etkilerini de araştırmaktadır.Bu güçlü bitki aynı zamanda anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antifungaldir. Ülserler, irritabl bağırsak sendromu, kolit ve sızdıran bağırsak sendromu gibi sindirim problemlerini tedavi etmek için kullanılır.Kedinin pençesini düzenli olarak tüketmenin en iyi yolu, 200 gr suda bir çorba kaşığı kurutulmuş bitki ile çay yapmaktır.

Meyan Kökü

meyan kökü
Meyan kökü, hepatit C, HIV ve influenza gibi hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde önemli bir antiviral bitkidir.Çin Viroloji Dergisi, triterpenoid içeriği nedeniyle meyan kökünün antiviral aktivitesini doğrulayan bir derleme yayınladı. 2010 yılında yayınlanan başka bir çalışmada; meyan kökü antioksidan, serbest radikallerle savaşan ve immün sistemi uyarıcı etkileri dikkat çekiyor.
Meyan kökü faydaları
  • Boğaz ağrısı için rahatlatıcı etki
  • Doğal öksürük giderici
  • Sızdıran bağırsak belirti ve semptomlarına karşı koruma
  • Adrenal yorgunluğu azaltma
  • Ağrı kesici

Zeytin Yaprağı

zeytin yaprağı
Zeytin yaprağı antiviral özelliklere sahiptir, bu da sık görülen soğuk algınlığı ve tehlikeli virüsleri tedavi etmeye yardımcıdır; kandida belirtileri, menenjit, zatürre, kronik yorgunluk sendromu, hepatit B, sıtma, bel soğukluğu, tüberküloz ve diş, kulak, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder, ayrıca zona için doğal tedavi edici bir ilaçtır.Araştırmalar, zeytin yaprağı ekstraktının influenza ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bazı virüsler de dahil olmak üzere hastalığa neden olan bir dizi mikropla etkili bir şekilde savaştığını göstermektedir. Zeytin yaprağında bulunan güçlü bileşikler istilacı organizmaları yok eder, virüslerin çoğalmasını ve enfeksiyona neden olmasını engeller.Zeytin yaprağı sağlığımız için çok faydalıdır. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir çalışmada, zeytin yaprağı ekstraktlarıyla tedavinin, HIV-1 enfeksiyonuyla ilişkili birçok değişikliği tersine çevirdiğini kaydedilmiştir.

Kekik

antiviral bitkiler kekik
Kekik güçlü bir antiviral ajandır. Tıbbi kekik, uçucu yağını çıkarmak ve iyileştirici bileşiklerini korumak için damıtılır. Sadece 1 kilo kekik yağı üretmek için 1000 kilodan fazla kekiğe ihtiyaç duyulur.Kekik yağının faydaları, bazı antibiyotiklerden daha üstün olduğu kanıtlanmıştır, üstelik antibiyotiklerin aksine ciddi yan etkileri de yoktur. Kekik, güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip iki güçlü bileşik, karvakrol ve timol içerir.Karvakrol; viral enfeksiyonları, alerjileri, tümörleri, parazitleri ve hastalığa neden olan iltihaplanmayı tersine çevirir.

Antiviral Bitkiler Nasıl Kullanılır

Bitki Çayları

Çaylar, günlük olarak bitkilerin antiviral etkilerinden faydalanmanın harika bir yoludur. 5-10 dakika boyunca bir çorba kaşığı kurutulmuş bitkiyi sıcak suda bekletin ve afiyetle tüketin. Örneğin ekinezya, çoğu gıda mağazasında satılan kolayca ulaşabileceğiniz popüler bir bitkisel çaydır.

Bitkisel İnfüzyon

Bitkisel infüzyonlar çay formundan daha güçlüdür, çünkü daha fazla miktarda bitki özü içerirler.Kendi bitkisel infüzyonunuzu yapmak için, bir bardak antiviral otu suya koyun, yaklaşık 7 saat boyunca bekletin.İnfüzyonu hava geçirmez bir kavanozda saklayın, soğuk veya ısıtılmış olarak içebilirsiniz. İnfüzyonlar güçlü içeriğe sahip olduğu için günde bir fincandan fazla içilmemelidir.

Bitkisel İnfüzyon Yağı

İnfüzyon yağı, bitkiyi bir taşıyıcı yağda bir kaç saat ısıttığınız zaman elde edilen bileşimdir. Karışımı ısıtmak için fırın kullanabilir veya 12 saat sıcak ve güneşli bir yerde demlenmeye bırakabilirsiniz.Yaklaşık 1/2 bardak antiviral bitkiyi (tek bir bitki yerine, bitki karışımı da kullanabilirsiniz) 1 bardak taşıyıcı yağa ekleyerek (hindistancevizi yağı, jojoba yağı gibi) 2 saat boyunca fırında ısıtın veya güneş altında 12 saat boyunca demleyerek kendi bitkisel infüzyonunuza sahip olabilirsiniz.Karışımı fırında ısıtmayı tercih ederseniz, 200 derecede 3 saat boyunca fırın için güvenli bir kaba koyarak yapmalısınız. Güneşte bekletmeyi tercih ediyorsanız, hava geçirmez bir kavanozda yaklaşık 12 saat boyunca bekletmelisiniz.Isıtma işleminden sonra yağı bir bir tülbent yardımıyla süzün ve ağzı kapalı koyu renkli bir kavanoza süzün. Enfeksiyonlardan korunmak için yağı topikal olarak kullanabilirsiniz.

Uçucu Yağlar

Antiviral bitkilerin çoğu uçucu yağlar olarak satılmaktadır; aldığınız yağın kalitesinden emin olun.Uçucu yağların antiviral özelliklerinden faydalanmak için, bir difüzöre 3-5 damla damlatın, ılık banyo suyuna 2-3 damla ekleyin veya 1-2 damla uçucu yağı taşıyıcı bir yağ ile karıştırarak cildinize uygulayın.Uçucu yağlar ile ayaklarınıza, karnınıza ve göğsünüze masaj yapmak ateş veya grip belirtileriyle savaşırken oldukça yararlı olacaktır.

Yan Etkiler

Yağ infüzyonu veya uçucu yağ kullanıyorsanız, ürünlerin son derece güçlü olduğunu ve uzun süre kullanılmaması gerektiğini unutmayın. Bu doğal bitkileri antiviral özellikleri için kullanıyorsanız, iki haftadan fazla tüketmemelisiniz. Ara vererek kullanmalısınız.Hamileyseniz, uçucu yağ kullanımına dikkat edin ve kullanmadan önce doktorunuza danışın.Antiviral bitkileri bazıları ilaçlarla etkileşime girer, bu nedenle özünü veya uçucu yağını kullanmaya başlamadan önce bitkiyi iyice araştırın veya doktorunuza danışın.Kaynak: https://draxe.com/nutrition/antiviral-herbs/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu