Yemek Tarifleri
Ghee Saf/Sade Yağ Tarifi


Ghee Saf/Sade Yağ Tarifi
Ghee (Clarified Butter) ayni zamanda Sade Yağ veya Saf Yağ olarak da bilinmektedir. Esasında kolay bir yapımı olsa da biraz sabır gerektiren süreç söz konusudur. Ama elde edeceğiniz yağ hem lezzet açısından hem sağlık açısından sizi fazlasıyla mutlu edeceğine inanıyorum. Özellikle Asya mutfağında kullanıldığı bilinse de Trabzon ve Urfa’da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Malzemeler
- Tuzsuz Tereyağı Mümkünse merada serbest dolaşan hayvan sütünden
- Çelik Tencere
- Çelik Huni
- Tülbent
- Cam Kavanoz
- Çelik Kevgir
- Sütlük
Talimatlar
- Arzu ettiğiniz miktarda Tuzsuz Tereyağını tencereye koyuyoruz ve altını yakıyoruz. Altını orta ateşe ayarlayalım ve tereyağının yanmamasına dikkat edelim.
- Kullandığınız tereyağı miktarına bağlı olarak bir süre sonra tereyağı eriyip kaynamaya başlayacaktır. İlk başlarda kaynayan tereyağı kremamsı bir kıvamda ve beyazsımsı bir sarı renktedir. Ateşi kısıp üstü açık bir şekilde bir süre daha kaynamasına müsaade edin.
- Bir süre sonra tereyağının köpüğü süt gibi yukarıya doğru kabarma yapacaktır. Kevgir ile karıştırarak taşmasına engel olun.
- Köpüklerin yapısının değiştiğini ve tereyağının renginin altın sarısı bir renge dönüştüğünü görebilirsiniz. Artık köpüğü almaya başlayabilirsiniz.
- Tercihen çelik bir kevgir ile Ghee üzerinde oluşacak köpükleri alın ve başka bir kaba ayırın.
- Zamanla oluşan köpükler azalacak ve Ghee’nin altın sarısı rengi ortaya çıkacaktır.
- Köpükleri büyük oranda arındırdıktan sonra ateşi kapatabilirsiniz. Artık elimizde rengiyle, dokusuyla çok sağlıklı bir yağ olan Ghee var.
- Arasına tülbent yerleştirebileceğiniz metal bir huni çok işe yarayacak ve büyük kolaylık sağlayacaktır. Ama bulamıyorsanız da tülbenti üsten koyarak süzebilirsiniz.
- Çelik bir sütlük yardımı ile yağı metal bir huni ile süzün. Sütlük ortalığı çok batırmamanız açısından yararlı olacaktır.
- Artık tereyağından elde ettiğiniz Sade yada Saf Yağınızı cam kavanoza aktarmaya hazırsınız.
- Ghee Yapımı esnasında büyük bölüm madde yüzeye köpük olarak çıkarken, bir bölüm madde de çökelti olarak tencerenin dibine çökmüş.
- Bu gördüğünüz Tereyağından ayırdığımız atık madde, yani süt ile ilgili olan kazein proteini, süt şekeri laktoz ve diğer süt içeriğini teşkil eden maddelerdir.
- Kavanozlara ayırdığınız saf yağı kavanozlarda soğuması için oda sıcaklığında bekletin ve sonra buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Süt’den ayırdığımız yağımız saf yağ olduğu için oda sıcaklığında 1 yıl bozulmadan kalabilmektedir. Eğer dışarıda tutmayı düşünüyorsanız yağı ışıktan korumak için ya koyu renkli bir kavanoz ya da alüminyum bir folyo ile çevresini sarabilirsiniz.
- 4-5 saat oda sıcaklığında soğuyan Ghee katı bir forma dönüşecektir.
Notlar

- Ekşi Mayalı Ekmek ve Sağlığa Faydaları
- Ekşi Mayalı Ekmek Çölyak ve Gluten Entoleransı Olanlara Çare Olabilir