Rahatsızlıklar

Basur (Hemoroid) Nedir? Basur Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Hemoroid adı verilen basur, anüsün ya da rektumun alt kısmındaki damarların zayıflaması ve şişmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.

Çoğunlukla fark edilmez ve genellikle birkaç gün sonra geçer ancak rektumda uzun süreli ağrı, kaşıntı ve kanama gibi rahatsızlıklara da neden olabilirler.

Basur iki türe ayrılır

  • İç basur (anüsün ve alt rektumun içinde oluşur)
  • Dış basur (anal çıkışın dışında yer alır)

Her ikisinin aynı zamanda ortaya çıktığı da olur. Bazen bir dış hemoroidde kan pıhtısı oluşur, iltihap ve ağrılı bir yumru gelişir. Bu duruma ise tromboze hemoroid adı verilir.


Basur (Hemoroid) Nedir?

Basur (Hemoroid) Nedir?

Hemoroid ya da basur olarak bilinen rahatsızlıkta anüs ya da rektumun son bölgesindeki damarlarda enflamasyon ve şişkinlik görülmektedir.

Basur, dışkılama esnasında zorlanma ve aşırı ıkınmadan, kabızlık veya gebelik nedeniyle bu bölgedeki damarlara aşırı baskı yapılmış olmasından meydana gelebilir.

Hemoroid, rektum bölgesinin içerisinde meydana gelmişse “iç hemoroid”, anüsün dışında meydana gelmiş ve görülebilir durumdaysa “dış hemoroid” olarak adlandırılır.

Hemoroid sık görülen bir rahatsızlık türüdür. Özellikle ellili yaşlardaki yetişkinlerin yaklaşık yarısında basur nedeniyle kaşıntı, rahatsızlık, kanama ve ağrı gibi semptomlar görülmektedir.


Basur (Hemoroid) Nedenleri

Basur

Anüs çevresindeki damarlar kabızlık, gebelik vs.. gibi bir çok neden yüzünden basınca maruz kaldıklarında gerilerek şişerler ve çıkıntı meydana getirirler.

Arada kanama, kaşıntı, ağrı vs.. yapabilen bu çıkıntı şeklinde oluşumlar hemoroid (basur) olarak adlandırılırlar.

Basur alt rektum ve anüs bölgelerindeki aşırı basınçtan meydana geldiğine göre, bu bölgede basınca neden olan etmenler olarak şunları sayabiliriz:

Basur Nedenleri

  • Dışkılama esnasında aşırı ıkınma,
  • Tuvalette çok uzun süreler vakit geçirme,
  • Kronik kabızlık,
  • Kronik diyare,
  • Obezite,
  • Gebelik,
  • Anal yoldan yapılan cinsel ilişki,
  • Düşük lif içerikli diyetler vs..

Hemoroid genellikle olgun yaşların problemidir. Bunun nedeni yaşın ilerlemesiyle beraber damarları destekleyen dokular ve damar çeperleri zayıflar.


Hemoroid (Basur) Belirtileri

Hemoroidin bazı belirti ve semptomları şunlardır:

  • Dışkılama esnasında ya da sonrasında fark edilen kanama (anüste ya da dışkıda kan varlığı),
  • Anal bölgede kaşıntı ve rahatsızlık hissi,
  • Anal bölgede ağrı ve acı,
  • Anüs civarında meydana gelen şişkinlik,
  • Anüs civarında meydana gelen ve bası uygulandığında ağrıya neden olan bir yumru,
  • Anüsten istemsiz olarak dışkı akması vs..

Hemoroid semptomları çok çeşitli olabilmekle beraber genellikle meydana geldiği bölgeye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

iç hemoroid ve dış hemoroid

İç Basur Belirtileri

Örneğin iç basur rektumun içinde meydana gelmiş olduğu için dışarıdan bakılınca gözle görülemez ya da hissedilemez. Ayrıca genellikle önemli bir rahatsızlığa da sebep olmaz, bu nedenle fark edilmesi daha güçtür.

Ancak dışkılama esnasında, dışkının bu bölgeden geçmesi sırasında hemoroid tahriş olarak kanamaya başlayabilir ve bu nedenle dışkıda kan görülebilir.

Ayrıca dışkılama esnasında iç hemoroid, anal açıklığa doğru itildiğinde çıkıntı görülebilir ve ağrılı bir hale dönüşebilir. Bu şekilde oluşan hemoroid “sarkmış hemoroid” adını alabilir ve rahatsızlığa neden olabilir.

Dış Basur Belirtileri

Dış hemoroid anüs civarında ve cilt altında yer alır. Dışkılama esnasında tahriş olarak kanama ve ağrı meydana gelebilir. Bazen hemoroidin içerinde kan göllenerek bir pıhtı oluşturur. Bu oluşum şiddetli ağrı, acı, şişme ve enflamasyona neden olabilir.

Hemoroidin en sık görülen belirtisi dışkılama esnasında anüste ya da dışkıda kan gözlemlenmesidir. Ancak bu durumun en sık rastlanan nedeni basur olabileceği gibi, anüs kanseri ya da rektal kanser gibi çok daha ciddi durumlar da aynı semptoma yol açabilmektedir.

Bu nedenle tuvalete çıktıktan sonra temizlik esnasında kan görüyorsanız ya da dışkınızda kan olduğunu fark ederseniz uzman bir hekime danışmalısınız.


Basur (Hemoroid) Tıbbi Tedavi

ameliyat

Genellikle çoğu zaman, basur tedavisinde hayat tarzı değişiklikleri gibi kendi kendine uygulanabilen basit yöntemlerle hemoroid hafifletilir.

Ancak basit yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda ilaçlar ve cerrahi operasyon tercih edilir.

İlaçlar

Eğer rahatsızlığınızın semptomları hafif ya da orta dereceliyse hekiminiz cadı fındığı (witch hazel) ya da hidrokortizon içerikli krem, merhem ya da supozituarları reçete edebilir. Ancak bu ilaçlar genellikle ağrı ve kaşıntıyı geçiçi olarak iyileştirmektedir.

Basur için kullanılan krem/merhem/losyon vs.. ürünleri hekiminiz tavsiye etmediği sürece 1 haftadan uzun süre boyunca kullanmamalısınız. Çünkü bu ilaçlar uzun süreler kullanıldıklarında ciltte kızarıklık, enflamasyon ve cilt incelmesi gibi semptomlara neden olabilmektedir.

Minimal İnvaziv Prosedürler (Çok Basit Cerrahi Girişimler)

Eğer hemoroidiniz büyümüş ve şiddetli ağrıya neden oluyorsa, muhtemelen bu bölgede kan göllenerek pıhtı oluşturmuş olabilir. Hekiminiz ise bu pıhtıyı, ufak bir kesi sayesinde çıkarabilir ve bu yöntem hızlı şekilde rahatlamanıza neden olur. Ya da bu yöntem haricinde diğer küçük cerrahi operasyon yöntemleri de uygulanabilir. Bu yöntemler basit tekniklere dayandığı için genellikle hastanede yatışı gerektirmez.

Plastik Bant Yöntemi

Bu yöntemde hemoroidin dibine bağlanarak sıkılan bir ya da iki plastik bant sayesinde hemoroidli dokuya kan akımı engellenir ve hemoroid bu yöntem sayesinde bir hafta içerisinde kendiliğinden düşer. Bu yöntem bir çok kişi için uygun bir yöntemdir.

Enjeksiyon (skleroterapi)

Bu yöntemde hekim, hemoroidli bölgenin içerisine bir solüsyon enjekte ederek hemoroidin küçülerek yok olmasını amaçlar. Ancak bu yöntem plastik bant yöntemine oranla daha az etkili bir yöntemdir.

Koagülasyon (kızılötesi ışın, laser ya da bipolar ile)

Koagülasyon teknikleri genellikle laser, kızılötesi ışın ya da ısı enerjisini kullanarak genellikle küçük, kanamalı ve iç hemoroid tedavilerinde tercih edilir. Ancak bu yöntem uygulandığında basurun tekrarlama riski de mevcuttur.

Cerrahi Yöntemler

İlaç tedavisi ve minimal invaziv yöntemler denenmesine karşın başarılı sonuçlar alınamamışsa cerrahi operasyon yöntemleri tercih edilebilir. Genellikle basur operasyonları basit operasyonlar olmakla beraber hastane yatışını gerektirmeyebileceği gibi bazı durumlarda 1 gecelik hastane yatışı tavsiye edilir.

Hemoroidin Cerrahi Yöntemle Alınması

Hemoroidektomi adı verilen bu yöntemde, kanama ve acıya sebep olarak çıkıntı yapan basur dokusu kesilerek çıkarılır. Bu yöntem özellikle şiddetli ya da tekrarlayan hemoroidin tedavisinde en etkili yöntemdir.

Hemoroid Stapling (zımbalama) Yöntemi

Bu yöntem genellikle diğer cerrahi operasyona nazaran daha az acıya neden olurken, hastanın iyileşme süresi daha kısadır. Bu yöntemdeki amaç hemoroide kan akımının engellenmesidir.

Ancak bu yöntemde de hemoroidin yeniden oluşum riski vardır ve rektal prolaps gibi istenmeyen durumlar oluşma sıklığı da biraz daha yüksektir. Bu nedenle hangi yöntemin sizin için en uygun olacağına karar vermesi için hekiminizle görüşmeniz tavsiye edilir.


Hemoroid (Basur) Alternatif Tedavi

Güvercin ağacı bitkisinin kullanıldığı bir oturma banyosu hemoroidleri küçültüp rahatlama sağlayabilir.

4 litre kaynar suya bitkinin kurutulmuş halinden 250 gram koyulur ve karışım gece boyunca bekletilir.

15 dakikalık seferlerle bu banyo birkaç kez kullanılabilir. Güvercin ağacı bitkisi dışarıda olan hemoroidlerin üzerinde doğrudan sürülerek de uygulanabilir. Kuzudili ve civanperçeminden yapılan merhemler de ağrıyı ve şişkinliği azaltmaktadır.

Çin bitkisel tıbbı dalakta çi eksikliğini iyileştirmek için kullanılabilir. Haşhaş tohumları kabızlık için önerilir. Geleneksel Çin tıbbı dışkıyı yumuşatacak ve atılmasını kolaylaştıracak gıdaların günlük olarak alınmasını önerir. Bunların arasında havuç, brokoli, kurutulmuş Trabzon hurması ve olgunlaşmamış incir yer alır. Akupunktur ve akupresür de önerilir.

Homeopati hemoroidler için narin bir tedavi solüsyonu önerir. Bu sebeple hamilelikte kullanımı uygundur. Önerilen ilaçlar arasında Aeschulus hippocastanum 30c, Hamamelis virginiana 6c, ve Calcarea fluorica 6c. yer alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu