Dünya’da Antibiyotik Kullanımı Rekor Seviyede. Türkiye 2. Sırada!

Antibiyotik kullanımı son 15 yılda rekor seviyede arttı, ikinci sırada Türkiye var.

15 yılda antibiyotik satışları %65, bireylerin kullandığı doz ise %39 oranında arttı. Bu durum giderek büyüyen antibiyotiklere dirençli süper mikrop tehdidi göze alındığında çok da iyi bir haber değil.

John Hopkins ve Princeton Üniversiteleri ile Washington DC’de bulunan Hastalık Dinamiği, Ekonomisi ve Politikaları Merkezi tarafından yapılan araştırma, 76 ülkede 2000 ile 2015 yılında satışı yapılan ve bireylere günlük doz olarak reçete edilen antibiyotikleri takip etti.

Bakteri kaynaklı enfeksiyonları iyileştiren antibiyotikler bir modern tıp mucizesi olarak kabul edilse de, kamu sağlığı uzmanları doktorların bu ilaçları düzgün bir şekilde hastalarına vermediğini düşünüyor. Sadece bakterilere karşı yararı olan bu ilaçlar, nezle ve solunum yolları enfeksiyonları gibi virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı işe yaramıyor.

Antibiyotik kullanımı değişim

2005’den 2015’e bin kişi üzerinden en fazla günlük doz artışı olan ikinci ülke Türkiye’de olmuş.

Antibiyotik Kullanımı

Sağlık uzmanları bakteri kaynaklı enfeksiyonlardan şüphelendiklerinde antibiyotik kullanmayı öneriyorlar ama enfeksiyonun kaynağını bulmak için yapılan testler zaman alabilir ve bazı doktorlar beklemeyi tercih etmiyorlar. Bu durum hastaların da kendi kendine ilaç kullanması ile daha kötü bir hale dönüşüyor.

Özellikle Türkiye’de bu durum endişe verici seviyelerde. 76 ülkeden 2015 yılında her bin kişi başına en fazla antibiyotik kullanan ülke Türkiye olmuş. 2000’den 2015’e kullanımında ki artış en fazla Tunus’da yaşanırken, ikinci ülke Türkiye olarak kaydedilmiş. Yaklaşık her üç reçetenin birinde antibiyotiklerin yer aldığı Türkiye’de antibiyotiğe bir yılda 1,5 milyar ₺ harcanmakta.

Antibiyotik kullanımı artış

2015 yılında bin kişiye düşen günlük antibiyotik kullanımı en fazla Türkiye’de olmuş.

Mikrobiyoloji uzmanları çok yakın zamanda bu ilaçların yanlış kullanımı ile süper bakteriler ürediğini keşfetti. Bu süper bakteriler,  antibiyotiklere dirençli olarak gelişmekte ve bir enfeksiyona yol açtığında, bir çok yan etkisi olan ve her zaman işe yaramayan daha güçlü antibiyotiklerin kullanımına yol açmakta.

Yapılan bir araştırma, 2016’da 700 bin kişinin süper bakterilerden hayatını kaybettiğini, bu rakamın 2050’de 10 milyona çıkacağını tahmin ediyor. Bu durumun nedeni ise süper bakterilere karşı savaşacak bir ilacımızın olmayışı. Her ne kadar daha güçlü antibiyotikler bazen işe yarasa da bilim insanları yeni ilaçlar geliştirmekten çekiniyor. Zira bu antibiyotikler hem vücuda büyük zararlar verebiliyor hem de daha güçlü süper bakterilerin üremesine yol açabiliyor.

Bu araştırma anketlerden yararlansa da, şu andaki durumu oldukça iyi açıklıyor ve gelecek çok da parlak gözükmüyor. Antibiyotik kullanımı ile ilgili problemler devam ederse küresel olarak bir facia yaratacağına kesin gözü ile bakılıyor. Hatta bazı uzmanlar antibiyotik direncini hiç bir şekilde tedavi edilemeyen yeni bir hastalığa bile benzetiyor.

Bu yazımız ilginizi  çekebilir: Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: Bu Antibiyotik Kalpten Ölümleri Artırıyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu