Dr. Aidin Salih: Süt ve Süt Ürünleri Nasıl Tüketilmeli?

Süt, yüzyıllardır insan beslenmesinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir. Ancak son yıllarda, süt ve süt ürünlerinin sağlığa etkileri konusunda farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Kimi uzmanlar, sütün faydalarını vurgularken, kimileri de olası zararlarına dikkat çekmektedir. Doğal sağlık uzmanı Dr. Aidin Salih, bu konuda dengeli bir yaklaşım sunarak, süt ve süt ürünlerinin nasıl tüketilmesi gerektiği, faydaları ve zararları hakkında önemli bilgiler paylaşmaktadır.

Bu makalede, Dr. Salih’in rehberliğinde sütün insan sağlığı üzerindeki etkilerini, doğru tüketim yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Süt ve süt ürünlerini bilinçli ve sağlıklı bir şekilde nasıl tüketebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.


2 yaşına kadar bebek için gerekli olan yegane besin anne sütüdür. İnsanlar, 2 yaşından sonra midesindeki süt hazım sistemini kaybederler. Artık süt, sütün kendi içindeki mikroplar ve bağırsakta yaşayan mikropların yardımıyla sindirilir.

İnek sütü dahil bütün hayvanların sütü sağıldıktan hemen sonra ılıkken tüketilmelidir.

Süt

Çünkü süt, yeni sağıldığında, sindirimi kolaylaştıran mikroplar ve enzimler içerir. Sağıldıktan sonra bekletilen sütte üreyen zararlı mikroplar sütü zararlı hale getireceği için kaynatılması gerekir.

Fakat kaynatıldığında hazmı zorlaşır. Çünkü sütün hazmını kolaylaştıran enzim ve mikroplar 43-54 derecede ölür. Ancak günümüzde sağlıklı insan kalmadığı gibi hayvanlar da genellikle sağlıksız olduğu için ve çiğ süt çeşitli hastalıklara sebep olabileceği için, sütü kaynatarak içmek gerekir.


Antibiyotik Kullananlar Sütü Hazmedemez

Antibiyotik tedavisi görenlerde zararlı mikroplarla birlikte bağırsaklardaki mikroplar da yok edildiği için, süt hazmedilemez, aşırı balgam birikimine ve kireçlenmeye; bunun sonucunda da

  • Kemik erimesine;
  • Karaciğer, dalak ve damarlarda tıkanıklığa;
  • Katarakta;
  • Safra kesesi ve böbrek taşlarına;
  • Diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir (özellikle kan grubu “0” ve “A” olanlar için).
Süt faydaları

Farklı ineklerden sağılarak karıştırılan, pastörize edilen süt ancak kaynatılarak, zencefil ile ve biraz ılıklaşınca bal ile karıştırılarak içilebilir.

Sütlü tatlıların üzerine serpilen zencefil veya tarçın sütün hazmını kolaylaştırır.


Süt İçecek Değil Yemektir

Onun için küçük yudumlarla, ağızda bekleterek içmek gerekir. Süt içtikten sonra hızlı hareket etmek, uyumak veya bir şey yemek böbrek ve mesane taşlarına sebep olur. (Özellikle kan grubu “0” ve “A” olanlar için).

Karışık ve pastörize sütü kullanmanın en iyi yolu yoğurt yapmaktır

Eski alimler sütün yapısının, hayvanın rengine, boyuna, vücut yapısına, zayıf ya da şişman veya etinin, sert ya da yumuşak oluşuna, diğer bir deyişle mizacına göre değiştiğini bilirlerdi.

Yani sütün özelliği, hayvanın mizacı ile yakından bağlantılıdır. İnsanlarda ve bitkilerde olduğu gibi hayvanlarda da 4 farklı mizaç vardır. (İnsanlarda 4 mizaç ayrımına en uygun ayrım, 4 farklı kan grubudur.)

Süt hayvanları

Bu yüzden herkes, her ineğin sütünü içemez ancak kendi mizacı ile aynı mizaca sahip ineğin sütünü tüketebilir. Bu, tıpkı annenin sütünün nadiren çocuğuna uymaması gibidir.

Bu yüzden bir ülkeye ait olan hayvan türünü başka bir ülkeden getirilen hayvan türüyle değiştirmek veya farklı ineklerden sağılan sütü karıştırarak tüketmek sağlıklı değildir.

Toplumumuzda, Peygamberimizin (s.a.v.) “Süt için!” emri yaygın olarak bilinmektedir. Fakat Peygamberimiz (s.a.v.) bunu, ömründe hiç suni yem yemeyen, tek deve, tek keçiden veya tek inekten yeni sağılmış sütü içen ve hayatında hiç antibiyotik almamış insanlar için buyurmuştur. Günümüzde hiç antibiyotik kullanmamış kimse bulunmadığı gibi, doğal beslenen hayvandan yeni sağılmış sütün tadını bilen de yoktur.

Dr. Aidin Salih’in diğer yazıları

Süt kansere neden olabilir

Süt üretimini artırmak için ineklere verilen büyüme hormonu, insandaki büyüme faktörünü (IGF-1) arttırabilir. Büyüme faktörü, hemen hemen bütün dokularda hücre üremesini kontrolsüz bir şekilde artırarak kansere neden olabilir.

ballı süt

Doğal taze sütü balla içmek rengi güzelleştirir, kilo aldırır. Ballı süt, yaşlı insanların kuru ve soğuk mizacına iyi gelir. Kuruluğu azaltır, soğukluğu dengeler.

Tümör ve kansere; karaciğer, dalak, böbrek ve deri hastalıklarına, baş ağrısı, kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi hastalıklara süt zararlıdır. Bu hastalıklar için yalnız deve sütü faydalıdır.

Dr. Aidin Salihin diğer yazıları


Evde Mayalanan Doğal Yoğurt Faydaları

  • Cacık ateşi düşürür. Soğan da katılırsa enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.
  • Kaymağını alıp yoğurdu kaynatarak içmek ishali, hatta kanlı ishali dahi durdurur.
  • Yağlı yoğurt yeni yanıkta, özellikle güneş yanığında ağrıyı dindirir ve kısa zamanda iyileşmesini sağlar.
  • Yoğurt suyu kanı temizler, karaciğer ve dalakta ki tıkanıklığı açar, böbrek taşlarını eritir ve sarılığa iyi gelir.
  • Haricen kullanılan yoğurt suyu yaraları temizler ve kapatır, çilleri yok eder, uçuğu kısa zamanda iyileştirir.
  • Aç karnına yoğurt suyu içmek gazı giderir, bağırsaklardaki mikroflorayı zenginleştirir.
  • Aşırı zayıf olanlar için güne yoğurt suyuyla başlamak, kanı temizler, sıcak safrayı soğutur. Dalak ve bağırsakları rahatlatır, hazmı kolaylaştırarak kilo almaya yardımcı olur.
  • Yoğurt suyu ile yıkanan saçlar parlar ve çabuk uzar.

Peynir

Peynir, yapılırken sütün suyu ayrıştığı için süt ürünleri içinde sindirimi en ağır olandır. Kaybedilen yeşil suyu kompanse (yerini doldurmak) etmek için hafif su içeren sebzelerle ve salatayla yemek peynirin hazmını kolaylaştırır.

Eski hekimler, “Peyniri yalnız yemek hastalık verir, lakin cevizle birleştirene şifa vardır” demişlerdir. Koruyucu madde katılan peynirin hazmı da uzun ömürlü sütün hazmı gibi ağır olur.

Peynirin fazlası vücutta

peynir

Taze kaşar ve krem peynirin hazmı ağırdır. 0 kan grubu olanlar daha önce yememiş olsalar da küflü peyniri severler.

Bunun sebebi kan grubu “0” olanların peyniri hazmetmekte zorlanmasıdır. Küflü peynirde oluşan mikroorganizmalar, peynirin hazmını kolaylaştırır. Kan grubu “0” olanlar haftada 2-3 defadan ve 30-50 gramdan fazla peynir tüketmemelidir.


Tereyağı

Tereyağ

Tereyağ, mide ve bağırsakları rahatlatır, vücudu kuvvetlendirir. Eski zamanlardan beri merhem ve ilaç hazırlamada kullanılır.

Kan grubu “0” ya da “B” olan sağlıklı insanlar haftada 3-5 defa tereyağ tüketebilir. Ancak kan grubu “A” ve “AB” olanlar tereyağı hazmetmekte zorlanır.

Hazmedilemeyen tereyağ kalıntıları sivilce, çıban ve damar tıkanıklığına yol açar. Nüfusunun büyük çoğunluğu “A” grubu olan Tibet’te halk tereyağını küflendirerek yer. Peynir gibi, tereyağının da, küflendikten sonra hazmı kolaylaşır.

Dr. Aidin Salih’in Organ Temizliği konulu yazıları


Dr. Aidin Salih Kimdir?

Açlık Orucu ile Aidin Salih

Lugansk, Ukrayna’da Tıp Fakültesini bitirdi. Sovyetler Birliği’nde yıllarca tıp doktorluğu görevini yürüttü. Daha sonra Taşkent Devlet Üniversitesi’nde Biyoloji bölümünden mezun oldu. Ayrıca Uluslararası Alternatif Tıp Okulu’nu bitirdi.

Dr Aidin Salih Makaleleri

Biyoloji diploma tezi ‘Yabani Hayvanların Fizyolojisi’ üzerineydi. 30 yılı aşkın bir zamandır aldığı çok yönlü eğitimlerle insan ve hayvan hastalıklarının sebeplerini inceledi.

Aidin Salih ‘Gerçek Tıp: Yitik Şifanın İzinde’

İslam Tıbbı, Tıbb-ı Nebevi konusundaki alimlerin ve eski hekimlerin tecrübelerinden ve bilgilerinden yararlandı. Tedavileriyle binlerce insanın şifa bulmasına vesile oldu. Bu çerçevede geliştirdiği tıp yaklaşımını anlattığı “Gerçek Tıp – Yitik Şifanın İzinde” isminde bir kitabı bulunuyor. 40 yaşında müslüman olan Salih, 9 Kasım 2014’de İstanbul’daki evinde hakkın rahmetine kavuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu