Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Hazımsızlık Nedir? Hazımsızlık Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Hazımsızlık Nedir? Hazımsızlık Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Hazımsızlık Nedir?

Hazımsızlık, genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), ülser veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan diğer bir sorunun işaretidir.

Hazımsızlığa ayrıca dispepsi de denir, üst karın bölgesinde kalıcı veya tekrarlayan bir ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır.


Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

İnsanlar hazımsızlıkla birlikte mide ekşimesi (göğsün derinliklerinde yanma hissi) yaşarlar.

Ancak mide ekşimesi, başka bir sorunu gösterebilecek farklı bir semptom olabilir.


Hazımsızlık İçin Kimler Risk Altında?

Her yaştan ve her iki cinsiyetten insanlar hazımsızlıktan etkilenebilirler. Bu son derece yaygın bir durumdur. Riskler şu şartlarda artar;


Hazımsızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hazımsızlık bir hastalıktan ziyade bir semptom olduğundan, tedavi genellikle hazımsızlığa sebep olan hastalığa göre belirlenir.


Hazımsızlığın Nedenleri

Hazımsızlığın aşağıdakileri içeren birçok nedeni vardır:

Hazımsızlığa neden olan hastalıklar

Hazımsızlığa neden olan ilaçlar

Hazımsızlığa neden olan yaşam tarzı

Hazımsızlık fazla mide asidinden kaynaklanmaz.

Yemek yerken aşırı hava yutulması genellikle hazımsızlık ile ilişkili geğirme ve şişkinlik semptomlarını artırabilir.

Bazen insanlar bu faktörlerin hiçbiriyle ilgili olmayan kalıcı hazımsızlıklara sahiptir. Bu hazımsızlık türüne işlevsel veya ülser olmayan dispepsi denir.


Hazımsızlık Nasıl Teşhis Edilir?

Hazımsızlık belirtileri yaşıyorsanız, bir an önce doktora başvurmalısınız. Hazımsızlık çok geniş bir terim olduğundan, doktorunuza yaşadığınız rahatsızlığın kesin tanımını yapmanızda fayda vardır. Semptomları tarif ederken, karın bölgesinde genellikle nerede meydana geldiğini tanımlamaya çalışın.

Doktorunuz semptomlarınıza neden olabilecek tüm altta yatan koşulları değerlendirecektir. Doktorunuz birkaç kan testi yapabilir, mide veya ince bağırsak röntgeni çekebilir.

Doktorunuz ayrıca, midenin içine yakından bakmak için bir üst endoskopi yaptırmanızı önerebilir. İşlem sırasında, vücudunuzdan görüntüler üretmek için ışık ve kamera içeren esnek bir tüp olan endoskop, mide içine bakmak için kullanılır


Hazımsızlık Nasıl Önlenebilir?

Hazımsızlığı önlemenin en iyi yolu, hazımsızlığa sebep olan gıdalardan ve durumlardan kaçınmaktır. Yediğiniz şeyleri günlük not almak, hazımsızlığa neden olan yiyecekleri belirlemeye yardımcı olur. Hazımsızlığı önlemek için alınabilecek önlemler;


Hazımsızlık İçin Doktora Ne Zaman Başvurmalı?

Hazımsızlık daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabileceğinden, aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktora başvurmalısınız:

Kalp krizi semptomları, hazımsızlık semptomlarıyla benzerdir. Yaşanılan semptomlar olağan dışıysa; nefes darlığı, terleme, göğüs ağrısı veya çene, boyun veya kollara yayılan uyuşma ve ağrı varsa derhal tıbbi yardım istemelisiniz.

Exit mobile version