K Vitamini Nedir? K Vitamini Faydaları, Kaynakları ve Yan Etkileri

K vitamini sağlık yararları arasında, sağlıklı kalp yapısının korunması, osteoporozun önlenmesi, adet ağrılarını hafifletme, kanser riskini azaltması, iç kanamalara karşı koruma, biliyer tıkanmanın önlenmesi ve fazla adet akışını azaltması sayılabilir.

Vitamin K, vücutta bağırsaklarda bulunan, yağda çözünebilen bir vitamindir. Bu vitaminin oynadığı en hayati rol, kanın pıhtılaşmasını kontrol etmek ve yaralanma sırasında kan kaybını önlemektir.
Aynı zamanda, sağlıklı kemiklerin oluşumu ve korunmasına yardımcı olan gıdalardan kalsiyum içeriğinin emilimine yardımcı olur.
- K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
- K2 Vitamini Sağlıklı Arter ve Kemikler İçin Gerekli
- K2 Vitamini Sağlık İçin Önemi
K Vitamini Eksikliği
Plasenta K vitaminini çok iyi taşıyamadığından genellikle bebeklerde vitamin K eksikliği bulunur, bu nedenle K vitamini eksikliği kanaması (VKDB) gibi koşullar gelişebilir. (1)
K vitamini eksikliği kolayca osteoporoz veya ciddi bir kalp rahatsızlığına dönüşebilir.
K vitamini eksikliği, safra kesesi, böbrek ve karaciğer hastalıkları, kan seyrelten ilaç ve antibiyotik kullanımı, uzun süreli bilinçsiz diyet yapılması gibi durumlarda ortaya çıkar.
Bu durum, vücudun vitamini emememesinden kaynaklanır. Dolayısıyla eksikliği, yiyecek takviyesi ile giderilemez ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır.
Aşırı adet kanaması, deride morarma, dişetlerinde kanama, kanlı idrar, homeroid, kemiklerde ağrı ve güçsüzlük Vitamin K eksikliği belirtileri arasında yer alır.
Yeni doğan bebeklerde görülen göbekte kanama Vitamin K eksikliğinden kaynaklanır.
K Vitamini Türleri Nelerdir?
2-metil-naftokinon türevleri içeren bir gruptan oluşur. Bu vitaminin kayda değer üç şekli, bağırsaklarda mevcut doğal bakterilerin oluşturduğu K1 Vitamini, K2 Vitamini ve K3 Vitaminleridir
K Vitamini Türleri
- K1 Vitamini (fitoadion, phylloquinone, phytonadione)
- K2 Vitamini (menaquinones)
- K3 Vitamini (menadion)
K Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar
Düzenli olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketiyorsanız (kale, ıspanak, brokoli…) büyük ihtimalle yeterli miktarda vitamin K alıyorsunuz demektir.
Çeşitli sağlık koşulları nedeniyle beslenmenizi vitamin K bakımından zenginleştirmek istiyorsanız aşağıda vitamin K içeren yiyeceklerin bir listesini bulabilirsiniz.
Ancak bu listede yer alan bazı yiyeceklerin herkes tarafından tüketilmesi uygun olmayabilir. Sizin sağlık koşullarınıza en uygun beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.
Fesleğen
1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg vitamin K içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. Vitamin K desteği için yemeklerinizde ve salatalarınızda daha çok fesleğen kullanabilirsiniz.
ilgili yazı: Fesleğen (Feslikan) Bitkisinin Faydaları ve Nerelerde Kullanılır
Adaçayı
1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük vitamin K ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar.
Aynı zamanda demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini, bakır ve C vitamini bakımından oldukça iyi bir kaynaktır.
Kekik
Kekik kurutulmuş baharatlar arasında vitamin K bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük vitamin K ihtiyacının %20’sini karşılar.
ilgili yazı: Kekik: Dertlere Deva Bitki, Kekik Yağı ve Kekik Suyunun Faydaları
Ispanak
1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg vitamin K içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir. Yani 2 yaprak çiğ ıspanakla hazırlayacağınız salatadan günlük alınması önerilen K vitaminini fazlasıyla alabilirsiniz.
Karalahana
28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük vitamin K ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar vitamin K içerir. Karalahana aynı zamanda A vitamini, C vitamini, folat, kalsiyum, demir, manganez bakımından zengindir.
Taze Soğan
Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir vitamin K deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük vitamin K ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.
Brüksel Lahanası
1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg vitamin K içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.
Brokoli
1 adet brokoli günlük vitamin K ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.
ilgili yazı: Brokoli Kansere Karşı
K Vitamini bulunan diğer besinler
- Karalahana
- Karahindiba (bitkinin gövde kısmında)
- Hardal (bitkinin gövde kısmında)
- Fasulye
- Şalgam (bitkinin gövde kısmında)
- Lahana
- Maydanoz
- Brüksel Lahanası
- Ispanak
- Marul
- Brokoli
- Çilek
- Yumurta
- Tavuk ciğeri
- Balık
- Maydanoz
- Marul
- Kuşkonmaz
- Köri
- Paprika
- Pul biber
- Salatalık turşusu
- Kurutulmuş domates
- Havuç
- Kereviz
- Soya fasulyesi
- Kuru karanfil
- Kaju
- Böğürtlen
- Yabanmersini
- Dut
- Ahududu
- İncir
- Armut
K Vitamini Sağlık Faydaları
Kan yeterince pıhtılanmazsa vücutta kanamalar meydana gelir. Kan kaybı, B12 ve demir eksikliğine sebep olur. B12 ve demir eksikliğinin sonuçları halsizlik, depresyon ve beyin fonksiyonları ile ilgili sorunlar yaşamaktır.
Dolaylı da olsa K vitamininin faydaları arasında halsizliği, depresyonu, beyin fonksiyonlarının gerilemesini engellemek yer alır.
K Vitamini Faydaları
- Osteoporozu Önler
- Kan Pıhtılaşmasını Azaltır
- Kalp Sağlığını İyileştirir
- Aşırı Adet Akışını Azaltır
- Kanseri Önler
- İç Kanamayı Önler
- Bilişsel Sağlığı Geliştirir
- Adet Ağrısını azaltır
- Hamilelikte Bulantıyı Giderir
- Bebeklerde Kanamayı Önler
- Biliyer Obstrüksiyonu Önler
- Bağışıklık Sistemini Korur
- Kan Şekerini Düzenler
K Vitamini Osteoporozu Önler

Wisconsin-Green Bay Üniversitesi’nden Dr. Debra Pearson’a göre, K vitamini osteoporozun ve kemik mineral yoğunluğu kaybının önlenmesinde kilit rol oynuyor. (2)
Bu vitamin açısından zengin olan , lahana, brokoli, ıspanak, brüksel lahanası ve marul gibi yeşil sebzelerin düzenli tüketimi , K vitamini eksikliğini önlemeye yardımcı olur. İnek sütü de K vitamininin zengin bir kaynağıdır ve kemik mineral yoğunluğunun iyileştirilmesine yardımcı olur. (3)
Osteoporozun ana semptomu kemik yoğunluğunun azalmasıdır. Tipik olarak ellili yaşlardan sonra ortaya çıkar ve menopoz sonrası birçok kadında görülebilir. Kemikler, bireyin yaşı 20-30’a ulaştığında maksimum güç ve yoğunluk sağlarlar. Bu pik zamandan sonra, kemik oluşumu ve kemik mineral yoğunluğu azalmaya başlar.
- Kemik Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Kemik Kanseri Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- İştahımızı Etkileyen Faktörler Arasına Kemiklerimiz de Katıldı!!!
- K2 Vitamini Sağlıklı Arter ve Kemikler İçin Gerekli
- 2 Bardak Süt Kadınlarda Kemik Kırığıyla Ölüm Riskini %21 Artıyor
Kan Pıhtılaşmasını Azaltır
K Vitamini, kalsiyumun vücutta taşınması yoluyla kanın pıhtılaşmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Kan damarlarında yaralanma anında meydana gelen kan pıhtılaşması protrombinin birleştirilmesinde kilit bir rol oynar. (4)
Protein Z, hücre zarlarında mevcut olan fosfolipidlerle bir birleşmeyi teşvik etmek amacıyla trombin tarafından yapılan etkinin arttırılmasına yardımcı olur. Ayrıca miyelodisplastik sendromların tedavisinde de yardımcı olur.
Bu vitamin ayrıca dokularda ve periferik cisimlerde kan dolaşımını artırır. Osteoporoz ve Sarcopenia ayrıca K vitamini ve trombosit agregasyonu arasında bir bağlantı olduğunu gösterir. (5)
ilgili yazı: Kan Pıhtısı: Nedenleri, Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemi
Kalp Sağlığını İyileştirir

K vitamini, güçlü bir arteriyel kalsifikasyon inhibitörüdür. Kalp duvarlarında kalsiyum birikmesini önler, kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Polonya Uluslararası Bilim ve Sağlık Vakfı başkan ve bilimsel koordinatörü Dr. Katarzyna Maresz, “K2 vitamini alımının artması kalsiyum eksikliği kaynaklı sağlık risklerini azaltmanın bir yolu olabilir” demiştir. (6)
- Kalp Aritmi (Ritim Bozukluğu) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi
- Kalp Krizi Nedir? Nasıl Önlenir? Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi
- Kalp Kapağı Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Belirtileri
- Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Aşırı Adet Akışını Azaltır
K vitamini eksikliği, fazla adet kanaması yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle, yeterli miktarda Vitamin K alımı önemlidir ve kan akışını azaltır.
ilgili yazı: Regl (Adet Kanaması): Vajinal Kanamalar Neden Olur? Doğal Tedaviler
K Vitamini Kanseri Önler
K vitamini takviyelerinin, kanser hastalarında Fan Xv, Dalian Tıp Üniversitesi, Dalian, Liaoning tarafından yayınlanan araştırmalara göre tümör büyümesini önlediği bilinmektedir. (7)
- Kanser Nedir? Sık Rastlanan Kanser Türleri Nelerdir?
- Kanser Nedenleri? Kansere Neden Olan Beklenmedik 11 Etken
- Kenevir Yağı Tartışması: Stres, Ağrı ve Kanser Tedavisinde Kenevir
- Prof. Dr. Erkan Topuz uyardı: Kanser olmak istemiyorsanız..!
- Mantar Enfeksiyonları Kansere Neden Olabilir
K Vitamini İç Kanamayı Önler
Karaciğerdeki kanama, zayıf besin emilimi, sarılık veya uzun süreli antibiyotik veya aspirin kullanımının verdiği zararların azaltılmasına yardımcı olur.
K vitamininin azalması nedeniyle gastrointestinal sistemle ilgili sorunlardan bazıları tıkanıklıklar, ladin, Crohn hastalığı ve kolit’dir. Bu sorunlar, Vitamin K eksikliğinden kaynaklanır.
Bilişsel Sağlığı Geliştirir
Yaşlanma Nörobiyolojisi dergisinde yayınlanan 2013 araştırmasına göre, Vitamin K beyin gelişimi ve bilişsel işlevlerin iyileştirilmesinde rol oynamaktadır. (8)
Ayrıca, Alzheimer hastalığını önlemeye de yardımcı olduğu bazı çalışmalarda görülmüştür.
- Ketojenik Diyet: Depresyon, Anksiyete ve Şizofreni’yi Tedavi Eder Mi?
- Nefes, Aşk ve Gülmek: Depresyon Tedavisi İçin Doğal Yollar
- Dr. Ümit Aktaş: Depresyon Beyin Değil, Bağırsak Hastalığıdır
- Alzheimer Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
- Kenevir Yağı Tartışması: Stres, Ağrı ve Kanser Tedavisinde Kenevir
K Vitamini Adet Ağrısını azaltır
Hormonların optimal şekilde çalışmasını sağlayarak adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur ve ilgili adet ağrısını azaltır.
ilgili yazı: Adet Sancısı Neden Olur? Adet Sancısına Neler İyi Gelir?
Hamilelikte Bulantıyı Giderir
Kusma ve mide bulantısı şikayeti olan gebeler Vitamin K eksikliği yaşıyor olabilirler. Bu vitamin alımı yetmiş iki saatten kısa bir sürede rahatlama sağlar ve daha sonra yaşanacak problemleri önler veya hafifletir.
K Vitamini Bebeklerde Kanamayı Önler
Bu vitamin kanamayı önlemek için yeni doğan bebeklere enjekte edilir. Damla yoluyla K vitamininin oral alımı da astımlı çocuklar için yararlıdır.
Biliyer Obstrüksiyonu Önler
Oral antibiyotiklerle uzun süreli tedavi, biliyer obstrüksiyona, çölyak hastalığına, bölgesel enterit ve ülseratif kolite neden olabilir. Eğer K vitamini eksikliğiniz varsa bu sorunlar daha da kötüleşebilir.
Bağışıklık Sistemini Korur
K vitamini seviyelerini artırmak için hindistancevizi sütlü kefir, koko-biyotik, çiğ fermente edilmiş sebzeler, kefir, sıvı spirulina alımı Vitamin K bakımından çok faydalı olabilir.
Alınan takviyeler K vitamininin değerini arttırıp, sindirim ve bağışıklık sistemlerinin korunmasına yardımcı olacaktır.
- Bağışıklık Sistemi Güçlendirmek İçin Beta Glukan
- Kefirin Faydaları | Bağışıklık Sistemi Güçlendirici, Bağırsak İyileştirici
- Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir? Neden Zayıflar?
- Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitki, Takviye ve Yağlar
Kan Şekerini Düzenler

Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesin ve Amerikan Diyabet Derneği’nin Diabetes Care dergisine göre diyabet geliştirme riskini azaltmada önemli bir rol oynadığı görülmüştür. (9)
Vitamin K takviyesinin, yaşlı erkeklerde diyabetin önlenmesinde kadınlara kıyasla daha etkili olduğuna inanılmaktadır.
- Şeker Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Şeker Tüketimi Diyabet Riskini Artırır mı? Gerçekler ve Yalanlar
- Diyabet (Şeker Hastalığı) Beslenmeyle 10 Haftada İyileşebilir!
- Dr. Elif Ebru Alkan Diyabete (Şeker Hastalığı) Suh ile Dur Diyecek!
Tavsiye Edilen Günlük K Vitamini Alım Miktarı
Önerilen günlük vitamin K alımı doğumdan yetişkinliğe değişir.
- 6 aya kadar: 2.0 mcg
- 7-12 ay: 2,5 mcg
- 1-3 yaş: 30 mcg
- 4-8 yaş: 55 mcg
- 9-13 yaş: 60 mcg
- 14-20 yıl: 75 mcg
- 20+ yıl: 120 mcg