Sağlık

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: Bu Antibiyotik Kalpten Ölümleri Artırıyor

Tıbbi fetva kurumu FDA tarafından yayınlanan bir emniyet uyarısında kalp problemlerine ve ölümlere yol açabileceği için kalp hastalarına klaritromisin sınıfı antibiyotik yazarken dikkatli olunması istendi. Bu ikaz, koroner kalp hastalığı olanların 10 sene süreyle takibiyle gerçekleştirilen, kısa adı CLARICOR olan çalışmaya dayanıyor.

Bu çalışmada 2 hafta süreyle klaritromisin verilen ve bir sene ya da daha uzun takip edilen kalp-damar hastalarında ölümlerin beklenmedik derecede arttığı görüldü.

Antibiyotik Klacid

Daha önce yapılan gözleme dayalı çalışmaların ikisinde bu antibiyotiğin uzun vadede riskli olabileceği, dördünde ise herhangi bir tehlikenin olmadığı sonucuna varılmıştı.

CLARICOR çalışması ileriye dönük ve plasebo kontrollü olduğu için sonuçları büyük önem taşıyor.

Araştırma, klaritromisinin plaseboya göre ölümleri neden arttırdığı hakkında herhangi bir bilgi vermiyor.

 

 

FDA’ nın bu uyarısı çok önemli

FDA ilaç şirketleri tarafında maniple edilen bir kurum olduğu için bunun “iyi” dediğine aldanmamak gerekir ama FDA bir ilaç hakkında “olumsuzluk” bildiriyorsa bu çok önemli bir husus demektir.

Bu ilaçların ritim bozukluğuna yol açarak kalpten ölümleri artırabileceği daha önceden de biliniyordu ve ben de bunu yazmıştım (2, 3).

Antibiyotik Macrol

Klaritromisin hangi isimlerle satılıyor?

Klaritromisin makrolid grubundan bir antibiyotik. Bu grupta azitromisin ve eritromisin de var ama eritromisin neredeyse 10 seneye yakın zamandır ülkemizde bulunmuyor.

Klaritromisin, deri, kulak, sinüs, akciğer ve vücudun diğer yerlerindeki enfeksiyonlarda ve HIV’ li hastalarda tüberküloz tedavisinde de kullanılıyor.

İçinde klaritromisin bulunan antibiyotikler

Macrol, Klacid, Deklarit, Klamaxin, Laricid, Claricide, Klarolid, Klamer, Klaromin, Uniklar, Megasid, Clabel, Cleanomisin, Klax, Klerant, Maxiclar (4).

Gelelim neticeye

Antibiyotikler yerinde kullanıldıklarında hayat kurtaran ilaçlardır ama bunlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de gereksiz yere yazılan ilaçların başında geliyor.

Doktorların antibiyotik yazarken çok dikkatli olmalarında fayda olduğu gibi insanların da antibiyotiklerin leblebi değil içinde ölüm riski taşıyan kimyasallar olduğunu bilmeleri gerekiyor.

KAYNAKLAR

1. https://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm597862.htm

2. .http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/05/25/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/bu-iki-antibiyotik-kalpten-olumleri-artiriyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/18/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/antibiyotikler-ani-ritim-bozuklugundan-olduruyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/18/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/antibiyotikler-ani-ritim-bozuklugundan-olduruyor/


Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta Kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

09.01.1955 yılında Kayseri’ de doğdu. Dişhekimi/şair Turhan Nesimî Bey ve Fevziye Hanım’ ın oğludur. Kayseri’ de Salih Avgun Paşa İlkokulu’ nda 4 sene okudu, beşinci sınıfı İstanbul Koca Ragıp Paşa İlkokulu’nda tamamladı. Hazırlık sınıfını Alman Lisesi’ nde okudu. İstanbul Erkek Lisesi’ ni (1973) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ ni (1979) bitirdi. 1984’de göğüs hastalıkları uzmanı, 1986’da doçent, 1996’ da profesör oldu. 1981’ de Feryal Hanım ile evlendi; oğlu Umut 1982, kızı Bestegül 1991 doğumludur. Almanca ve İngilizce bilir. 2008 tarihinde emekli olarak üniversiteden ayrılmış olup özel muayenehanesinde çalışmakta ve serbest yazarlık yapmaktadır. Yazıları birçok günlük gazete ve internet sitesinde yayınlanmaktadır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu