Böcek Oteli İle Yararlı Böcekleri Bahçemize Nasıl Çekebiliriz?

Böcek oteli, haşereleri kontrol etmek, çiçekleri tozlaştırmak, böcek çeşitliliğini artırmak gibi birçok yönden bahçenize fayda sağlar. Bahçenize böcekleri çekmek, meyve verimliliğinizi ve bahçenize biraz renk ve ilgi katmanıza yardımcı olacaktır. Bir böcek otelinin 9 avantajına ve bahçenizde neden olması gerektiğine bir bakalım.


Böcek Oteli Faydaları Nelerdir?

  1. Böceklerin doğal dengesini artırır
  2. Bahçenizde daha fazla ürün yetiştirmenize yardımcı olur
  3. Zararlı haşere ve böcekleri kontrol etmeye yardımcı olur
  4. Çocukların böcekleri tanımasına ve gözlemlemesine faydalıdır
  5. Yapımı düşük maliyetlidir ve kendiniz yapabilirsiniz
  6. Bahçeniz için dekoratif bir yapı olacaktır
  7. Biyolojik olarak parçalanabilir
  8. Geri dönüştürülmüş malzemeleri
  9. Böcek Otelinizin Boyutunu Bahçenize Göre Düzenleyebilirsiniz

Böcek Oteli ve Bahçenize Faydaları

Böceklerin Doğal Dengesini Artırır

Tozlaşmaya yardımcı olan böceklerimizin çoğu, yaşam alanlarını kaybettikleri için bahçelerimizde giderek daha az yaygın hale geliyor. Bahçenize böcek oteli yaparak ve beslenmeleri için bir dizi çiçek dikerek onlar için harika bir yuva yapabiliriz.

Zararlı Haşere ve Böcekleri Kontrol Etmeye Yardımcı Olur

Böcek oteli ile faydalı böcekleri bahçenize çekmek, bahçenizi ele geçirebilecek haşereleri kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. Bahçenize bir dizi böcek çekerseniz, zamanla doğal olarak birbirlerini dengelerler. Böylelikle bahçenizde böceklerle mücadele için zehir kullanmanıza gerek kalmaz.

Böcek evleri, çoğu iğnesiz olan, yerli yalnız yaşayan arıları çekmek için tasarlanmıştır. Ayrıca bahçenizde sinir bozucu yaprak bitlerini yiyecek olan uğur böceklerini de çekeceklerdir.

Bahçenizde Daha Fazla Ürün Yetiştirmenize Yardımcı Olur

Gıda için ekilen bitkiler, çiçeklerin meyveye dönüşmesi ve büyümesi için tozlaştıracak arılara ihtiyaç duyarlar. Arılar gibi tozlaşmaya yardımcı olan böcekler, çiçeklerden nektar toplar ve bunu yaptıklarında poleni çiçekten çiçeğe taşır. Örneğin çilek, bezelye, fasulye, limon, elma ve karpuz gibi bitkiler meyve verebilmek için tozlaşmaya ihtiyaç duyar.

Tozlaşmaya katkı koyan böcekler, evimizde ve çiftliklerde gıda üretimimiz için önemlidir. En popüler 100 gıda ürününün 70’inin arılar tarafından tozlaştırıldığını ve dünyadaki tüm çiçekli bitkilerin %80’ini tozlaştırdıklarını biliyoruz.

Çocukların Böcekleri Tanımasına ve Gözlemlemesine Faydalıdır

Böcek Oteli ve çocuklar

Bahçenize bir böcek oteli koymak, çocukların bahçenizdeki böcekleri yakından görmelerinin harika bir yoludur.  Çocuklarınıza böcek otelindeki böcekleri rahatsız etmemelerini veya onlara dokunmamalarını öğretin, onlara uğur böcekleri, arılar ve örümcekler hakkında bilgiler paylaşın.

Yapımı Düşük Maliyetlidir ve Kendiniz Yapabilirsiniz

Böcek otelleri, böcekleri bahçenize çekmenin düşük maliyetli veya ücretsiz bir yoludur. Çocuklarla yapabileceğiniz harika bir aktivite olacaktır.

Bu basit fikir, halihazırda yapılmış bir yapıyı kullanarak bir böcek oteli yapmanın harika bir yoludur. Herhangi bir boş oyuncak evi veya kullanılmayan bir raf yada dolabı kullanabilir ve evinizin etrafındaki doğal malzemelerle doldurabilirsiniz.

Bahçeniz İçin Dekoratif Bir Yapı Olacaktır

Böcek otelleri, bahçenizi işlevsel tutarken dekore etmenin harika bir yoludur. Dekoratif olmaları için böcek otelinizi parlak renklerle boyayın veya modern bir görünüm için gri veya siyah tutun.

Böcek otelleri, boş duvarlarınızı güzelleştirebilir ve böcekler için bir yuva oluşturabilir.

Biyolojik Olarak Parçalanabilir

Böcek otelleri, bahçenize biyolojik olarak parçalanabilen bir yapıda güzellik katmanın harika bir yoludur. Zaman içinde böcek otelinizden ayrılma gerektiğinde, doğal ahşap ve malzemeler zamanla bozulup doğaya karışacaktır.

Böcek otelinizi yaprak veya çubuklarla doldurduysanız, bunların zamanla değiştirilmesi gerekecek ve doğal malzemeler parçalanarak karbonu toprağa geri döndürecektir.

Geri Dönüştürülmüş Malzemeleri Kullanın

Böcek otelleri, eski bahçe saksıları, tenekeleri ve hatta plastik kapları geri dönüştürmenin harika bir yolu olabilir. Onları doğal malzeme ile doldurun ve bir yerlere asın. Bir süre sonra taşınabilir bir böcek oteliniz olacak.

Eski bir plastik saksıdan, doğal malzemelerle dolu bir böcek oteli yapmak, aynı zamanda bir böcek oteli yapmanın ve malzemeleri geri dönüştürmenin en kolay yoludur. Malzemeyi doldurmadan önce saksılarınızı temizlediğinizden emin olun.

Böcek Otelinizin Boyutunu Bahçenize Göre Düzenleyebilirsiniz

Böcek otelleri her büyüklükteki bahçeye uyacaktır. Çünkü böcek otelinizi çeşitli boyutlarda, kendi alanınıza göre kendiniz yapabilirsiniz. Böcek otelinizle küçükten başlamak ve doldukça büyütmek en iyisidir.

Küçük böcek otellerini bir araya getirebilir veya daha fazla tuğla veya daha fazla katman ekleyerek daha büyük bir otel oluşturabilirsiniz.

İlham Alabileceğiniz Böcek Oteli Modelleri

Böcek Otelinizi Koyabileceğiniz En İyi Yerler

Böcek otelinizi koymak için en iyi yer için bazı fikirler.

  • Bahçedeki bir ağaca
  • 2 metre yükseklikteki bir çıkıntıya
  • Bahçede bulunan bir rafa
  • Sebze yatağınızın kenarına
  • Bahçede bulunan bir kulübenin duvarına

Böcek Otelinize Böcekleri Nasıl Çekersiniz?

Düzenli bir besin kaynağı sağlamak için yılın farklı zamanlarında çiçek açan polen bakımından zengin çeşitli bitkiler ekerek böcekleri çekmeye yardımcı olabilirsiniz.

Böcek otelleri, faydalı böcekleri çekmenin ve bahçenize ilgi katmanın harika bir yoludur.

Şifalı Bitkiler: Bahçenizde Yetiştirebileceğiniz 10 Şifalı Bitki ve Faydaları

Bahçede Böcek Oteli – Özet

Böcek otelleri bahçeye renk katmanın, ilgi göstermenin ve çocukları farklı bir şekilde bahçe işlerine dahil etmenin eğlenceli bir yoludur. Böceklere yaşayacakları bir otel vererek bahçenizde hangi böceklerin yaşadığını ve hangi böceklerin taşındığını gözlemleyebilirsiniz. Sebze bahçeniz için harika olacaktır.

Bahçemizde Yaptığımız Böcek Otelimiz


Tarımda ve Bahçede Faydalı Böcekler

Biyolojik mücadelede üç temel yaklaşım vardır: mevcut faydalı böceklerin korunması ve etkinliklerinin arttırılması, faydalı böceklerin popülâsyonunun çoğaltılması ve desteklenmesi, faydalı böceklerin ithal edilmesi. Son yıllardaki biyolojik mücadele anlayışı doğada mevcut olan faydalı organizmaların korunması ve etkinliklerinin artırılması yönündedir.

Faydalı Böcekler

  • Uğur Böceği (Coccinellidae)
  • Avcı Akarlar (Typhlodromips)
  • Çiçek Sinekleri (Aphidoletes Sp)
  • Avcı Sinekler (Syrphid)
  • Altın Gözlü Böcek (Chrysoperla Carnea Sth)
  • Kırımızı Orman Karıncaları (Formika Rufa)
  • Bal Arısı (Apis Mellifera / Apis mellifica)
  • Aeolothrips Collaris
  • Bombus Arısı (Bombus terrestris)
  • Avcı Böcek (Orius Spp.)
  • Kırmızı Duvarcı Arı (Osmia rufa)
  • Kulağakaçan (Forficula)
  • Pemphredoninae
  • Örümcekler (Araneida)
  • Ağılı Böcek (Carabus spp.)
  • Peygamberdevesi (Mantis Religiosa)
  • Terminatör Böcek (Calosoma Sycophanta L)
  • Kalkıkkuyruk (Staphylinus olens)

Uğur Böceği (Coccinellidae)

Uğur Böceği

Uğur böceği (Coccinellidae), çok yaygın olarak görülen, kırmızı kanatlı bir böcektir. Uç uç böceği de denir. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine de rastlanır. Ülkemizde (Türkiye) coccinella septumpunctata, adalia bipunctata ve coccinella quinquepunctata en yaygın olanlarıdır.

Ergini ortalama 400 yumurta bırakır. Yumurtalarını yaprak altına yaprak bitlerinin olduğu yere bırakır. Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri (kabuklubit) büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır. Bu böcek ömrü boyunca 3 bin adet yaprak biti tüketir.

Tüm larva süresince 800 adet yaprak biti tüketmektedir. Kırmızı örümcek avcısı Uğur Böceği’nin büyüklüğü toplu iğne başı kadardır. Hem ergini hem de larvası sadece kırmızı örümceklerle beslenir. Günde 100 adet kırmızı örümcek yer. Uğur böceklerinin ergini bazı böcek yumurtalarını, thripsleri, küçük tırtılları ve böcekleri yer

Avcı Akarlar (Typhlodromips)

Avci-Akarlar-Typhlodromips

Avcı Akarlar (Typhlodromips) zararlı akarları baskı altında tutar. Sadece kırmızı örümceklerle beslenirler. Yararlı akarlar (Pronematus ubiquitus) domates pas akarının yumurta ve larvalarını yer.

Seralarda zararlı kırmızı örümcekler Tetranychus spp, Acarina: Tetranychidae ile mücadelede predatör akarların kullanımı başta P. persimilis olmak üzere G.occidentalis, M. longipes ve N. californicus türleridir.

Diğer predatör akarlar ise şöyledir.

  • Typhlodromus pyri Scheuten (Acarina:Phytoseiidae),
  • Euseius finlandicus Oudemans (Acarina:Phytoseiidae),
  • Kampimodromus aberrans (Oudemans) (Acarina:Phytoseiidae),
  • Anthoseius recki (Wainstein)(Acarina:Phytoseiidae),
  • Typhlodromus spp. (Acarina:Phytoseiidae) ,
  • Amblyseius spp. (Acarina:Phytoseiidae),
  • Phytoseius spp. (Acarina:Phytoseiidae),
  • Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot.

Çiçek Sinekleri (Aphidoletes Sp)

Çiçek Sinekleri (Aphidoletes Sp)

Çiçek sineklerinin erginleri çiçek polenleriyle beslenir. Larvaları ise yaprakbiti, kırmızı örümcek ile beslenir.

Aphidoletes türlerinin larvaları yaprak biti, kırmızı örümcek, koşnil ile beslenir. Ergini gece hareket ettiği için gündüz görülmez.

Larvası, Yumurtası Yumurta ve larvaları yapraklarda yaprak bitlerinin arasında görülür.

Avcı Sinekler (Syrphid)

Avcı Sinekler (Syrphid)

Yaprak bitlerinin en önemli doğal düşmanlarının başında avcı sinekler (syrphid) gelmektedir. Bol polenli ve nektarlı bitkilerle beslenirler.

Bu sinekler görünüş olarak arı taklidi yaparlar. Bu sineklerin sadece larvaları yaprak biti avcısıdır. Larva, ömrü boyunca 700 adet yaprak biti tüketir.

Ergini ortalama 500–1000 yumurta bırakır.

Altın Gözlü Böcek (Chrysoperla Carnea Sth)

Altın Gözlü Böcek (Chrysoperla Carnea Sth)

Altın gözlü avcı çok narindir. Sonbaharda kışı atlatmak üzere kapalı alanlara sığınmaya çalışan bu böceğin kahverengine çalan pembemsi, güzel, parlak bir rengi vardır.18. yüzyılın böcekbilim uzmanları ona haklı olarak “yaprak biti arslanı” adını takmışlardır.

Altın gözlü avcı İlkbahar sonuyla yaz boyunca beslenmek için yüzlerce yaprak biti ve larvasını midesine indirir. Hal böyleyken Chrysoperla carnea’nın sera bitkilerini korumak amacıyla geniş çapta yetiştirilip satılmasına şaşmamak gerek.
Kışın ısıtılmayan kapalı alanlara sığınmayı seven altın gözlü avcı, kış uykusunu iyi geçirmesini sağlayın. Kışın sonunda kapı ve pencerelerinizi ardına kadar açarak onu bahçenize buyur edin.

Yanlışlıkla, ısıtılan mekanlara sığınmış olanları ısıtılmayan bir alana taşıyın ki yedek besinlerini erkenden tüketmesinler. Yalnız dikkat edin, çünkü çok hassastırlar; onları elinizle tutmaya kalkarsanız ezilebilirler. Onları nazikçe taşıyabilmek için ucunu tükürüğünüzle ıslattığınız bir fırçadan yararlanın. Islattığınız fırçayı hafifçe sırtlarına değdirin, fırçaya yapışacaklardır, bu yolla onları zarar vermeden taşıyabilir ya da bir kutuya yerleştirebilirsiniz.

Altın gözlü böcek birçok emici zararlı pamuklu bit, elma iç kurdu, tırtıl, yaprak biti, kırmızı örümcek, beyazsinek, yaprak pireleri ile beslenir.

Kırımızı Orman Karıncaları (Formika Rufa)

Kırımızı Orman Karıncaları (Formika Rufa)

Kırımızı Orman Karıncaları (Formika Rufa) özellikle iğne yapraklı (çam, sedir, göknar) ağaçların bulunduğu ormanlara zarar veren Scolytidae (Kabuk böceği), Thaumetapoae pityocampa (Çam kese böceği), Diprion pini (Çalı antenli çam yaprak arısı), Lymantria dispar (Sünger örtücü) gibi böceklerin biyolojik mücadelesinde kullanılır.

Bir karınca kolonisinde, ortalama 300 bin işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilogram böcek yer. Karıncalar yuvalarının seksen metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer.

Kırmızı orman karıncası etobur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer. Karıncaların keneler ile beslendikleri de bazı kaynaklarda yazmaktadır.

Bal Arısı (Apis Mellifera / Apis mellifica)

Bal Arısı (Apis Mellifera / Apis mellifica)

Bitkilerde tozlaşma sağlayan bal arısı Ilıman bölgelerdeki bazı bitkilerin tozlaşmasının %85’ini sağlar. Bal arısının bu yetisi larvalarını beslemek için polen toplamaya olan düşkünlüğünden kaynaklanır. Sert kıllı dokusu, tarakları ve sepetleriyle, bal arısının tüm bedeni ve davranışları bu amaç için gelişmiştir.

Bal arısı iklimin değişmesiyle birlikte, besin aramak için kış sonuna doğru erkenden uyanır. Ne var ki, bu dönemde bahçe genelde boştur. Bal arısının çiçeklenme dönemini beklemesine yardımcı olmak için bahçenize çok yıllık bitki ve erken çiçek açan çalılar dikin. Bol miktarda açık sarı çiçek veren kızılcık, mahoniya, kış hanımeli ve süpürge otu bu iş için idealdir.

Aeolothrips Collaris

Aeolothrips Collaris

Aeolothrips Collaris Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae tripsi.) gibi özellikle yoncada zarar yapan türlerin predatörüdür.

Bombus Arısı (Bombus terrestris)

Bombus Arısı (Bombus terrestris)

Bombus Arısı (Bombus terrestris) arka kısmındaki beyazlıkla kendini belli eden yaban arısı bahçe böcekleri arasında sıklıkla rastlanan ve ilk belirenlerden biridir. Genel olarak arılar ilkbaharda soğuk ve bulutlu havalarda ortaya çıkmak istemezken yaban arısı şubat sonuyla birlikte belirip nadir rastlanan açmış çiçekleri aramaya koyulur.

Bu çiçekler arasında söğüt ağacı kediciği, çakal eriği, eflatun çiçekli ballıbaba, karahindiba ve çiğerotu sayılabilir. Gereksinimini karşılamak için sürekli çalışan bu arı yazın 400 ila 500 üyeli bir yaban arı kolonisinin kraliçesi olacaktır.
Ancak bunun gerçekleşmesi için arının kendine barınma amacıyla yeraltında ya da bahçe kilerinin tabanında bir delik ya da eski bir tarla faresi yuvası bulması gerekmektedir.

Bu kalabalık koloniyi beslemek için ahududu, çilek, domates, patlıcan, bezelye çiçekleriyle çitlerde, çimde ve massiflerde yetiştirilen yabani çiçekler bulundurulmalıdır. Bu ağır başlı böcekler olmasa bahçelerdeki sebze üretimi önemli ölçüde azalır. Ne mutlu ki varlar !

Avcı Böcek (Orius Spp.)

Orius Spp.

Avcı Böcek zararlı böceklerden kırmızı örümcek, yaprakbiti, yaprak pireleri, Thrips, beyazsinek ve yeşil kurt gibi zararlıların önemli bir avcısıdır.

Kırmızı Duvarcı Arı (Osmia rufa)

Kırmızı Duvarcı Arı (Osmia rufa)

Kırmızı Duvarcı Arı (Osmia rufa) yuvarlak tüylü, kızılımsı sarımsı parlak gövdeli bir böcek su oluğunun deliğine girebilmek için pencerenin önünde bir aşağı bir yukarı uçuyorsa şaşırmayın. Kendine barınacak bir yer arayan duvarcı arı o deliğe yerleşmeyi aklına koymuştur. Yalnız başına yaşayan bu arı ilkbaharla birlikte ortaya çıkar. Kendini ve larvalarını besleyecek polen ve nektar karışımını üretmek için bahçedeki çiçeklerin, özellikle de meyve ağaçlarının çiçeklerinden dur durak bilmeden polen toplar.

Bu faaliyeti sırasında yararlı döngüsel bir tozlanma oluşturur. Toplama sırasında kendi hücrelerini ölü dal parçalarını kemiren böceklerin oluşturduğu deliklere salar. Günümüz bahçelerinde bol besin bulur ancak barınacak bir yer bulmakta sıkıntı çeker; pervaz deliklerine, su oluklarına olan düşkünlüğü bundan kaynaklanmaktadır.

Kırmızı Duvarcı Arıya 8 mm çapında birkaç yerinden delinmiş, sertçe ve işlenmemiş bir tahta parçası ya da aynı çapta bir kamış demeti verirseniz zevkten dört köşe olup kendisine sunduğunuz bu pansiyona seve seve yerleşecektir.

Kulağakaçan (Forficula)

Kulağakaçan (Forficula)

Kulağakaçan (Forficula) kırmızı örümcek, yaprak bitleri, pamuklu bit, değişik larva ve yumurtaları, küçük tırtıllar ve bunun gibi birçok böcek ile beslenir. Çok hareketlidirler; geceleri aktiftir. Bazı ağaçlara zarar verebilmektedirler. İnsanların burun, kulak gibi organlarına girebildiğinden bu ismi almıştır.

Yaprak Biti Eşekarısı (Pemphredoninae)

Pemphredoninae

Yaprak biti eşekarısı olarak da bilinen Pemphredoninae alt ailesi, Crabronidae yaban arısı ailesinde 1000’den fazla türü olan büyük bir gruptur.

İnce belli, kalınca karemsi bir başı olan ve baklamsı gövdesinin üzerinden telaşlı telaşlı antenlerini sallayarak acele acele bir yerlere koşuşturan bu ufacık tatarcık aslında bir pemphredoninae’dir. Bahçelerde yarım düzine kadar farklı tatarcık cinsine rastlamak mümkündür.

Yuvayı dişi tatarcık kurar. Yuvalarını içi yumuşak bir maddeyle dolu ya da içi boş sap, çürüyüp ufalanıp tozlaşmış ahşap, ağaç kovuğu gibi farklı ortamlara kurarlar. Pemphredoninae larvalarını beslemek için yuvaya 30 ila 40 kadar yaprak biti ve bazen de sakatlanmış ağustos böceklerini depolarlar.

Doğal yöntemleri tercih eden bahçıvanlar için bir yaprak biti yok edici olan Pemphredoninae hatırı sayılır bir ekip arkadaşıdır.

Örümcekler (Araneida)

Araneida örümcek

Ülkemizde yaygın örümcek türleri lycosidae ve linyphiidae familyasının oluşturduğu bireylerdir. Collembola (Symphypleona) (yay kuyruklular), Heteroptera (yarım kanatlılar), Homoptera (homojen kanatlılar), Diptera (sinekler), Aphididac (afidler), Thysanoptera (tripsler) ile beslenirler.

Ağılı Böcek (Carabus spp.)

Ağılı Böcek (Carabus spp

Ağılı böcek hem bostanların hem de meyve bahçelerinin starlarındandır. Bu popülerliklerini de fazlasıyla hak etmektedirler. Ağılı böcekler yer altında gömülü olan fındık kurdu larvalarını bulup yok etmekte ustadırlar. Ayrıca pupa döneminde çimenlik alanlara indiklerinde elma ve armut iç kurdu tırtıllarını yerler.

Ağıllı böceklerin çoğalması için, kışı altında geçirmekten hoşlandıkları eski kütükler birebirdir. Bahçenizin uygun bir köşesine kısmen gömülü, çürümeye yüz tutmuş bir kütük yerleştirmeniz birçok pansiyonerin ilgisini çekecektir.

Peygamberdevesi (Mantis Religiosa)

Peygamberdevesi (Mantis Religiosa)

Peygamberdevesi (Mantis Religiosa) afitler, tırtıllar, kelebekler, çekirgeler, sinekler, hatta küçük kuş, kurbağa, kertenkelelerle beslenir. Mantodea: Eremiaphilidae adlı peygamberdevesinin günde 20 civarında kene yediği tespit edilmiştir.

Türlerinin hemen hepsi carnivordur (etobur). Bunlar bitkiler üzerinde avlarını dikkatle beklerler ve ön bacaklarını avlarını yakalamak için kullanırlar.

Terminatör Böcek (Calosoma Sycophanta L)

Terminatör Böcek (Calosoma Sycophanta L)

Kışı toprak içerisinde geçiren C. sycophanta erginleri, çam kese böceğinin 4. ve 5. larva dönemlerinde topraktan çıkmakta ve mart ve nisan aylarında beslenme açısından 30–40 gün aktif durumda kalmaktadırlar. Calosoma erginleri ölmüş çam kese böceği larvalarını yememekte, canlı larvalar ile beslenmektedirler. C. sycophanta erginleri ortalama günde 10 adet çam kese böceği larvasını parçalamakta, bunlardan 7 tanesini de yemektedirler.

Sonuç olarak hızlı üreme yeteneğinde olan ve geniş alanlarda zarar yapan çam keseböceğine karşı biyolojik mücadelede kullanılan faydalı tür Calosoma sycophanta’nın erginleri 3–4 yıl yaşayabilmekte, laboratuar şartlarında rahatlıkla üretilebilmekte ve araziye salınmaktadır. Kitle üretimi yapılan bu faydalı böcek türünün geniş alanlara salımı amaçlanmaktadır.

Kalkıkkuyruk (Staphylinus olens)

Kalkıkkuyruk (Staphylinus olens)

Kalkıkkuyruk (Staphylinus olens) sessiz olan ve gece faaliyet gösteren bu mavimsi gri büyük kın kanatlı, müthiş bir etoburdur. Onu gündüz, saklandığı taş, ölü yaprak, kütük ya da bir çalı çırpı demetinin altından tesadüfen açığa çıkaracak olursanız Kalkıkkuyruğun çekinmeden bir akrep gibi kuyruğunu havaya kaldırarak tehditkar hamleler yaptığını gözlemleyebilirsiniz.

Bu küçük gurme, salyangoza, kabuksuz salyangoza ve ilkbaharla sonbaharda bunların toprağın üst katmanlarına bıraktıkları yumurtalara bayılır. Bunlar Kalkıkkuyruk için bir nevi havyar gibidir. Böylece davetsiz misafirler olan salyangozlar bahçenizden defedilmiş olur.


Referanslar

Başa dön tuşu