Sağlık

Vücudun sindirim sisteminin sonunda oluşan kanamalar; Makattan Kan Gelmesi

  Diğer adıyla Rektal Kanama olarak adlandırılan makattan kanama olması durumu birçok hastalığın habercisi olabilir. Kişinin yemek ve tuvalet alışkanlıklarını olumsuz etkileyen  ciddi bir rahatsızlıktır. Makattan kan gelmesi genellikle tuvalette vücuttan dışkının atılması sırasında ya da daha sonra oluşabilir.

Kanın rengine göre kanamanın oluştuğu yerin bilgisine ulaşmak mümkündür. Eğer kanama açık kırmızı ise alt kalın bağırsakta veya rektumda, koyu kırmızı ise ince bağırsakta veya kalın bağırsağın üstünde oluştuğuna işaret eder.  Bu durumu yaşayan kişiler genellikle kanama durumunun doktor ile paylaşılmasında çekingen davrandıkları için teşhis ve tedavi için gecikmektedirler. Muayene konusunda utanmak kanamaların neden olabileceği ciddi hastalıkların tedavisi için gecikme nedenlerinden biridir.

Makattan kan gelmesinin sık görülen nedenleri 

  • Hemoroid

Anüsün iç ve dış bölümünde oluşan küçük bezelenmeler, dışkının atılması sırasında veya sonrasındaki zorlanmalara bağlı olarak kanamaya neden olabilir. Özellikle gebelik, ishal, yaşlılık gibi durumlarda daha çok oluşan hemoroid oluşumundan dolayı  kanamalar oluşabilir ve her yaşta görülür. Genellikle de basit krem, fitil gibi kolay tedavi edilebilen hemoroidin geçmemesi durumunda da cerrahi müdahale gerekir.

  • Anal Çatlak

Rektumda veya çevresinde bir yerde oluşan doku yırtılmalarına bağlı olarak ağrı ya da kanama şeklinde kendisini gösterir. Hemoroid gibi bu durumda da kolay işlemlerin ardından iyileşme olasılığı olduğu gibi aksi takdirde uzmandoktor tarafından müdahale gerekir.

  • Bağırsak İltihabı

Bağırsak enfeksiyonlarının neden olduğu iltihaplanmalar genellikle ishale neden olmaktadır. Kanamaların da olduğu bu iltihaplanma genellikle neden oluştuğuna bağlı olarak tedavi edilir.

  • Enfeksiyon

Özellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar korunmasız anal ilişkilerin sonucuna bağlı kanamalara neden olabilir. Ve ilaç tedavisi ile düzelmesi mümkündür.

  • Kanser

Rektumdaki kanserler kanamanın nedeni olabilir. Oldukça yaygın olan kolon kanseri erken teşhis edildiği durumlarda tedavisi mümkün olan bir hastalıktır çünkü ilerlemesi yavaştır.

Makattan Kan Gelmesi Teşhisi

  Makatta kanamaya neden olan hastalıkların kişi üzerindeki etkileri ve belirtileri oldukça benzerlik göstermektedir bu yüzden de erken,doğru teşhis ve tedavinin uygulanabilmesi için genel cerrahi doktorlarına başvurulması gereken bölümdür.

Tedavide kullanılan yöntemler arasında fiziki muayene ve kolonoskopi uygulanmaktadır. Hastanın belirtileri ve sağlık sorunlarının bilinmesinin ardından gereken uygun tedavi yönteminin seçimi yapılır. Doktor tarafından verilen ilaçların dışında kullanılan ilaçlar tedavi sürecini olumsuz etkiler bu yüzden ilaçlarla ilgili her konuda doktorunuzdan bilgi almanız önemlidir.

  Makattan kan gelmesi nasıl tedavi edilir?

  Öncelikle kanama hayati önem taşıyan kansere bağlı olarak oluşan kanama mı yoksa diğer hemoroid ya da anal çatlaklardan kaynaklı kanama mı bu konuda gerekli teşhislerin konulmasının ardından tedavi yöntemi seçilir. Makattan kan gelmesi de yaşanılan diğer hastalıklardan farksız bir sağlık sorundur ve kanamanın hassas yerde oluşmasından dolayı doktora gitmekte çekingen davranmanız doğru değildir. Bu yüzden  makattan kan gelmesinin neden olabileceği farklı ciddi sorunların olmaması adına gerekli önlemlerin alınması için erken tedavi önemlidir.

Tedavi için fiziksel muayene ve dışkı örneğinin alınmasına ek olarak doktor tarafından kolonoskopi, biyopsi, tomografi gibi ileri teknoloji tanı testleri istenebilir.

Makattan Kan Gelmesi durumunda doktora ne zaman başvurmak gerekir? 

  • Kanamanın 1 ay süre ile ara ara olması
  • Kasık ve karın bölgesinde şişlik olması durumunda
  • Kanamaya eşlik eden bulantı ve kusma
  • Aşırı kilo kaybı
  • Bitkinlik
  • Kabızlık
  • Sindirim sisteminde yaşanılan sorunu
  • Anüste oluşan sancı

Yaşanılan bu durumlar dahilinde mutlaka doktora başvurmak gereklidir.

Makattan kan gelmesini nasıl önlenir?

Yaşanılan bazı kanamaların tıbbi tedavi olmadan önüne geçilmesi zordur fakat bazı basit önlemlerin alınması ile basit kanamaların önlenmesi sağlanabilir.

  • Tuvalet sonrası temizlik için önem göstermek hijyen açısından enfeksiyonları önlemeye yöneliktir.
  • Bol su tüketimi vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için önemlidir.
  • Uzun süreli kabızlık durumlarından kaçınmak için gerekli ilaçalrı kullanmalısınız ya da önlemleri almalısınız.
  • Korunmasız anal ilişkiden uzak durmak gerekir.
  • Sık ve ılık banyo yapmanız ağrınız ve kanamanız için hafifletici olabilir.
  • Özellikle acı gıdalar tüketmeyin.
  • Dengeli beslenmeye özen gösterin.

Bunların hepsine ek olarak ciddi bir soruna yol açmadan ya da kanamaya neden olan ciddi bir sağlık sorununun teşhisinde geç kalmamak için doktor muayenesi en temel önlemdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu