Korona Virüs’e Karşı Aşı ve Tedavi Çalışmalarında Öne Çıkan Firmalar

Yeni tip koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmayı sürdürürken, tıbbi araştırma merkezleri ve ilaç firmaları da hem hastalığı yenmek hem de bağışıklık geliştirmek için adeta zamanla yarışıyor.

Kurucuları arasında Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in de bulunduğu BioNTech gibi firmalar kendi çalışmalarını hızlandırmak için küresel işbirliklerine gidiyor. BioNTech, Almanya merkezli şirket Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical (Fosun Pharma) ile iş birliği anlaşması yaptı.

Peki aşı ve tedavi çalışmalarında öne çıkan firmalar hangileri?

Gilead sciences

Gilead sciences

Çalışmaları ne üzerine: Tedavi

Tahmini piyasaya çıkma süresi: Yıl sonu

Gilead sciences, Covid 19’a karşı tedavi geliştirmeye çalışan şirketlerden birisi.

Bu şirket, bu yıl sonu itibarıyla, ürününü piyasa sunmayı planlıyor ve ilaç şirketleri içinde bu konuda en hızlı ilerleyenlerden birisi olarak ön plana çıkıyor. Gilead, Ebola virüsüne karşı da çalışmalarıyla biliniyor. Gilead sciences şirketi Çin’de hastalar üzerindeki Faz-3 olarak bilinen klinik testlerini sürdürüyor.

Moderna

Çalışmaları ne üzerine: Aşı

Tahmini piyasaya çıkma süresi: 12-18 ay içerisinde

Moderna ivirüse karşı aşı geliştirmek için 12 ila 18 ay arasında bir süreye ihtiyaç olduğunu açıkladı. 2010 yılında kurulan bu şirket proteinlerin genetik yapısından hareketle bir aşı geliştirmek için çalışmalarına ağırlık veriyor.

Çinli bilim insanlarının virüsün anatomisini çıkarmasının ardından Texas Üniversitesi bilim adamları, insanların hücrelerine giren virüsün proteinin bir kopyasını çözdü. Bu şirketin üzerinde çalıştığı aşının ise bir yıl içinde piyasaya çıkması bekleniyor.

Regeneron

Çalışmaları ne üzerine: Tedavi ve Aşı

Tahmini piyasaya çıkma süresi: Şirket henüz bir takvim açıklamadı

Virüse karşı aşı geliştirmek için çalışan Regeneron ise üzerinde çalıştığı ilacın piyasaya çıkışı konusunda bir zaman öngörmüyor.

Bu şirket geçen yıl Ebola virüsüne karşı çalışmalarıyla ön plana çıkmıştı. Bu grubun geliştirdiği ve damardan verilen ilaç, Ebola virüsüne yakalanan kişililerin hayatta kalma şanslarını oldukça artırmıştı.

Bu şirket, farelerin genetik yapısını değiştirip, bağışıklık sistemlerini geliştirme ilkesiyle, Ebola virüsünün aşısını geliştirmeyi denedi.

Sanofi

Çalışmaları ne üzerine: Aşı

Tahmini piyasaya çıkma süresi: Şirket henüz bir takvim açıklamadı

Koronavirüs salgınına karşı çalışan Sanofi de, aşının geliştirilmesi süresi için şu an için bir tahminde bulunamıyor. Genetik yapı üzerinde bağışıklık sistemi geliştirmek için çalışan Sanofi, DNA üzerindeki değişikliklerle virüse karşı bir aşı geliştirmek için çalışıyor.

Grip ve SARS’a karşı aşılar geliştiren bu ilaç şirketinin önceliği de, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi.

Virüsün DNA’sını aldıktan sonra bunu zararsız bir virüsün DNA’sı ile birleştirip bağışıklık sistemini güçlendirmek, üzerinde çalışılan aşının temel ilkesi olarak ön plana çıkıyor.

Inovio Pharmaceuticals

Çalışmaları ne üzerine: Aşı

Tahmini piyasaya çıkma süresi: Yıl sonuna kadar acil stok üretimi

ABD’de faaliyet gösteren Inovio Pharmaceuticals ise bu yıl sonuna kadar bir aşı geliştirmeyi umut ediyor.

Bu ilaç şirketi de DNA üzerindeki çalışmalar sayesinde bir aşı geliştirmeyi hedefliyor.

Diğer öne çıkan şirketler

İngiliz GlaxoSmithKline ilaç şirketi Çinli bilim insanlarıyla işbirliği içinde aşı üretmek için çalışan şirketler arasında.

Queensland Üniversitesi ile CureVac ise aşıyı bir kaç ay içinde bulacakları inancında.

Amerikan ilaç şirketi Johnson & Johnson ve SARS konusunda çalışmalarıyla tanınan Vir biotechnology yine aşıyı geliştirmek için çalışanlar arasında yer alıyor.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020/03/17/koronavirus-salg-n-na-kars-as-ve-tedavi-cal-smalar-nda-one-c-kan-firmalar-hangileri

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu