Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir? Grip Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

Grip Nedir? Grip Belirtileri Nelerdir? Grip İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Kötü bir bağışıklık sistemi veya besin yetersizliği olan kişiler grip veya soğuk algınlığına yakalamaya daha eğilimli olabilirler.

Stres, uyku eksikliği ve toksinlere maruz kalma grip belirtilerini kötüleştirebilir.


Grip Nedir?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Virüsler, havadan veya virüs taşıyan insanlardan bulaşabilir.

Grip Belirtileri

Her yaştan insan grip olabilse de, küçük çocuklar, hamile kadınlar ve 65 yaş ve üstü yetişkinler, griple ilişkili daha ciddi komplikasyonlar geliştirme riski taşırlar. (1)


Konvansiyonel (Geleneksel) Grip Tedavisi

Geleneksel grip tedavisi antiviral ilaçları ve aşıları içerir. Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC), 6 aylıktan büyük yaştaki herkes için enjekte edilebilir influenza aşıların yapılmasını önermektedir.

Aşı enjeksiyonları inaktif influenza aşısı (IIV) ve rekombinant influenza aşısı (RIV) olarak mevcuttur.

Grip aşısı hakkında bilmeniz gereken birkaç şey vardır. Aşı etkisini hemen göstermemektedir, etkili olabilmesi için en az iki hafta gerekmektedir. Bu yüzden Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), grip virüsünün daha yaygın olduğu sonbahar mevsiminde aşı yapılmasını önermektedir..

Grip aşısı kesin çözüm olmayabilir

Bilmeniz gereken bir şey de, aşı olsanız dahi  grip olma riskinizin olmasıdır. Aşı da kullanılan virüs, her zaman havada dolaşan virüs ile eşleştirilemeyebilir.

Aşının etkinliği yıldan yıla değişmektedir, çünkü grip virüsleri sürekli değişmektedir, buna antijenik kayma denilmektedir ve uzmanlar grip mevsiminin başlamasından birkaç ay önce aşıya dahil edilecek virüsleri incelikle seçmeye çalışırlar.

Herhangi bir mevsimde hangi grip virüslerinin en belirgin olduğundan yüzde yüz emin olmak mümkün değildir, bu nedenle bir grip aşısının tam koruma sağlayacağı garanti edilemez.

2017-18 yılları arasında grip aşısı yaygın bir başarısızlık ile sonuçlanmıştır. CDC’nin Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporu’nca yayınlanan bir çalışma, 2 Kasım 2017 – 3 Şubat 2018’de ABD’de 4,562 çocuk ve yetişkin arasında grip vakalarını izledi. Grip aşısının sadece % 36 oranında etkili olduğunu bulmuştur. (2)

Grip aşısının yan etkilerine dikkat

Ayrıca grip aşısının, enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar veya ateş gibi yan etkileri de vardır.

Bu aşılar genellikle olumsuz nedenlere yol açabilecek tehlikeli kimyasallar ve koruyucu maddeler içerir ve nadiren de ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. (3)

Hastalık Kontrol Merkezleri CDC kısa bir süre önce, kendisini ve diğerlerini gripten korumak için ilaç dışı müdahaleler hakkındaki 2007 kılavuzlarına bazı eklemeler yaptı. Kişisel ilaç dışı müdahaleler için bazı öneriler: (4)

Bu önerileri uygulamanız halinde gribin yayılmamasına yardımcı olabilirsiniz. 


Grip İçin Doğal Tedavi Yolları

Gripten korunmak için doğal ilaçlar, C ve D vitaminleri, bitkisel takviyeler, uçucu yağlar, probiyotikler ve sağlıklı besinler tüketmeyi deneyebilirsiniz. Semptomları hafifletmek için doğal tedavi yollarını deneyebilirsiniz.

Grip Doğal Yollarla Nasıl Geçer?

C Vitamini (günlük 1.000 mg)

C vitamini bağışıklık sisteminin işlevine yardımcı olur ve beyaz kan hücrelerini artırır. Araştırmalar, C vitamininin fiziksel olarak aktif olan kişilerde soğuk algınlığını azalttığı görülmüştür. (4)

Soğuk algınlığı veya gripten korunmak için günde 1000 miligram C vitamini almalısınız ve hastalık belirtileri olduğunda günde 4,000 miligrama kadar alabilirsiniz. En besleyici C vitamini takviyesi için meyve ve sebzeleri bolca tüketin.

D Vitamini (günde 2,000 IU)

D vitamini vücuda güneş ışığı ile girer ve bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere 2.000’in üzerinde genin ifadesini düzenler.

Ne yazık ki, insanların yüzde 90’nı D vitamini eksikliği yaşamaktadır. (5a)