Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Dikkat! Asla Zencefil Tüketilmemesi Gereken 4 Durum

Dikkat! Asla Zencefil Tüketilmemesi Gereken 4 Durum

Zencefil, zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir. Diğer isimleri Zencebil, Ginger, Zingiber ve Gingembre dır. Bu isimleri ile bilinmektedir. Ancak ülkemizde kullanılan en yaygın ismi Zencefildir.

Ve aynı zamanda ülkemizde yetiştirilmemektedir. Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir. Malezya, Hindistan ve Asyanın sıcak bölgeleri ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Boyları 1 hatta 2 metreyi bulmaktadır. Gövdesi düz bir şekilde uzadığı için boru şeklini de andırmaktadır. Kök sapları ve etine göre beyaz, kırmızı ve sarı renkte olabilirler. Baharatlı ve aromatik bir tada sahip olmasının yanında keskin de bir kokusu vardır.

Soğuk algınlığına iyi gelen ve metabolizma hızını arttıran zencefil sağlığıma çok yararlıdır. Ancak bazen de zararlı olabiliyor. Sindirime ve soğuk algınlığına iyi gelen zencefil aynı zamanda metabolizma hızınızı arttırır. Ancak bazı insanlar için zararlı olduğundan haberdar mıydınız? Eğer siz de zencefilin zarar verdiği kişilerden biriyseniz acilen tüketiminizi durdurmanız gerekiyor.


Kimler Zencefil Tüketmemeli?

1- Çok zayıfsanız

Columbia Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada zencefil tüketiminin metabolizma hızını arttırdığı ve sindirimi düzenlediği görüldü. Ayrıca zencefil tüketiminin ardından hiç hareket etmeseniz bile yağlarınızı yakıyor. Ancak ideal kilosunun altında biriyseniz isteyeceğiniz son şey metabolizma hızınızı arttırmak olur. (1)

2- Pıhtılaşma bozukluğunuz varsa

Zencefil, kan akışını hızlandırıyor, tansiyonu dengeliyor ve kas ağrılarını geçiriyor. Ancak pıhtılaşma bozukluğu olanlar için bu çok tehlikeli. Pıhtılaşma bozukluğuna sahip kişilerin kullandığı ilaçlarla mücadele ediyor ve ilaçların işe yaramamasına neden oluyor. (2)

3- Hamileyseniz

Tüketimi, hamileleri olumsuz etkiliyor. Hala araştırmalar devam etse de şu ana dek yapılan araştırmaların hemen hepsinde bu kanıtlandı. Yine doktorlar da hamilelerin zencefil tüketmemesini öneriyor.

Zencefilde yer alan bazı maddeler hücrelere zarar veriyor ve fetüsün düzgünce gelişememesini sağlıyor. Drugs.com’da yazılanlara göre de hamilelerin tüketmeden önce doktorlarına danışması şiddetle tavsiye ediliyor. (3)

4- Birden fazla ilaç kullanıyorsanız

Zencefil kan akışını hızlandırıyor ve yüksek tansiyonu düşürüyor. Kulağa her ne kadar sağlıklı gelse de eğer ilaç kullanıyorsanız zencefilin olumlu olarak görünen bu etkileri sizi olumsuz etkileyebiliyor. Eğer aynı anda birden fazla ilaç kullanıyorsanız, zencefil tüketimi hakkında doktorunuza tanışmanız tavsiye edilir. (4)


Gebelikte Zencefil Nasıl Kullanılmalı

Genelde kök halinde veya toz haline getirilerek çay olarak da kullanılmaktadır. İster suyu kaynatıp içerisine bir iki kök zencefil bırakılıp kaynatılarak tüketilebilir, istenirse de ezilip tozlaştırılarak kullanılır. Toz haline getirilmiş zencefil yemeklerde tat vermek için de kullanılmaktadır. Damak tadı için ideal bir aroma ve koku vermektedir. Yaz aylarında sıcakların olumsuz yanları artarken serinlemek için tozundan yapılmış limonata da çok sık tüketilen bir sıvıdır. Zencefil zeytinyağı ile harika bir sos olmakla beraber, pilav üzerine serpilerek de vazgeçilmez bir lezzet olmaktadır.

Zencefil gebelik döneminde, çocuklarda kullanıldığı gibi çok dikkatli kullanılmalıdır. Fazlası zararken, vücuda yetmeyecek kadar az kullanılması da vücuda herhangi bir yarar sağlamayacaktır. Bu nedenle belirli bir seviye de kullanılması her zaman daha sağlıklı olacaktır. Gebeliğin genelinde olmakla birlikte gebeliğin en fazla ilk iki ayında yaşanan bulantılar ve kusmaların giderilmesinde çok etkili ve doğal yöntemlerden birisidir. Gebelikte günde üç – dört defa tüketilebilir ancak günlük 4 gramı geçmemek şartı ile. Fazla tüketilmesi durumunda gebeliğin en tehlikeli sorunlarından olan düşük yapma riskini artırmaktadır. Düşük riskini yaşamamak ve bulantı kusma gibi rahatsızlıkları gidermek için mümkün olduğunca dikkatli kullanılmalıdır. Herhangi bir olumsuz durumda doktora başvurulmalı hatta gerekirse doktor kontrolünde tüketilmelidir.


Zencefilin Zararları

Birçok faydası olduğu gibi aşırı kullanılmasında da zarar vardır. Son zamanlarda tıp ve ilaç sektöründe en önde ismi geçen şifalı bitkiler arasındadır. Zencefilin birçok faydası olduğu gibi çok aşırı kullanılması çocuk ve hamilelerde zarar verebilmektedir. Öksürük, mide bulantısı, üşüme, dolaşım sistemi hastalıkları, romatizmal ve kas hastalıklarına birçok faydası vardır. Zencefilin bu gibi hastalıklarda iyi sonuç almak isteniliyorsa tabiri caiz ise yerinde ve ayarında kullanmak gerekir. Aslında her şifalı bitkide bu geçerlidir uygun zaman ve ayarında aşırı doz alınmadan kullanılmalıdır.

Aşırı dozda kullanılmamalıdır tahmini günlük 4 gramın üstünde olmamalıdır. Eğer çocuklar için kullanılacaksa yetişkinler için önerilen miktarın üçte biri kadar tüketilmesi gerekir. Zencefilin 2 yaşından küçüklere verilmesi önerilmemektedir. Hamile ve emzikli bayanlarda doktor önerisi ve kontrolü altında alınmalıdır. Hazırlanan zencefil aynı anda değil de günün belli aralıklarında tüketilmelidir.

Uzmanların tavsiyesi aşırı dozda tüketilmemelidir. Eğer tüketilirse görülebilecek yan etkiler şunlardır;


100 gr Kök Zencefil’in Besin Değerleri

Kalori (kcal): 79
Toplam yağ: 0,8 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 13 mg
Potasyum: 415 mg
Karbonhidrat: 18 g
Diyet Lifi: 2 g
Şeker: 1,7 g
Protein: 1,8 g
A Vitamini: 0 IU
C Vitamini: 5 mg
Kalsiyum: 16 mg
Demir: 0,6 mg
D Vitamini: 0 IU
B6 Vitamini: 0,2 mg
B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 43 mg

 

Exit mobile version