Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Sedir Yağı’nın Sağlığa ve Cilde Faydaları

Sedir yağı, kozalak ve yaprakları

Sedir yağı, çamgiller familyasından olan cedrus türünde olan sedir ağacından elde edilen bir yağdır. Hoş kokulu, yapraklarını dökmeyen, yayvan dallarıyla ilgi çeken ağaçlar dört tür olur. Bu çeşitlerin üçü Akdeniz bölgesinde, diğeri Himalaya dağlarında yetişir. Çoğu bölgede süs ağacı olarak yetiştirilmektedir. Olgunlaştıkları zaman fıçı şeklinde, yeşil veya morumsu kahverengi olan kozalakları karakteristik özellikleridir.

Sedir yağı Fas ve Amerikan sedir ağacından damıtma yoluyla elde edilir. Kokusu odunsu olan yağın cilt üzerinde canlandırıcı, uyarıcı ve tonik etkisi bulunur. Saçlarda kepek sorununda, saç tellerinin güçlendirilmesinde, yağlı ciltlerde, egzama sorununda, akne tedavisinde faydalı olan bir yağdır. Stresi giderici etkileri vardır.

Bunun dışında bronşit tedavisinde, idrar yolları iltihabı, öksürük, korku, sinirlilik, sivilce, nevralji, ciltte kaşıntı sorunlarında kullanılır. Sedir yağının kullanımı genellikle haricen cilde sürülerek olur. Vücut için yararlı olan yağ asitlerini içeren sedir yağı, bu açıdan önemlidir.

Gama linolenik asit olarak bilinen GLA-PLA % 20-27 oranında, Linoleik asit yani omega 6 yağ asidi % 40-47 oranında bulunur. Sibirya sedir yağı, günümüzde bilinen en zengin doğal antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde karoten, E vitamini, manganez, çinko, demir, bakır, K vitamini, B ve P vitamini, fosfor ve selenyum bulunur. Özellikle gastrit ve ülser gibi mide sorunlarında, kilo kontrolünde, bağırsak sorunlarında, kan dolaşımıyla ilgili sorunlarda, kolesterol yüksekliğinde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde tavsiye edilmektedir.

Sedir Yağı’nın Sağlığa ve Cilde Faydaları nelerdir?

Sedir Yağı Kullanımı

Sedir yağı ciltteki egzama, öksürük gibi sorunlarda sıcak suyla buhar distilasyonu ile kullanılmaktadır. Haricen kullanımında cilde masaj yapılır. Ayrıca 1 tatlı kaşığı sedir yağı, 300 ml sıcak suyla demlenerek de tüketilebilir. Sedir yağının güneş görmeyen yerde muhafaza edilmesi gerekir. Ayrıca hamile olan, emziren kadınlarda kullanımı sakıncalıdır. Doktora danışılarak kullanılması tavsiye edilir.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:

Exit mobile version