Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Kulak Çınlaması Neden Olur? 7 Doğal Kulak Çınlaması Tedavisi

Kulak Çınlaması Neden Olur? 7 Doğal Kulak Çınlaması Tedavisi

Kulak çınlaması sorunu yaşıyorsanız yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Tahminlere göre , 50 milyondan fazla Amerikalı hayatlarının bir döneminde kulak çınlaması sorunundan muzdarip. Kulak çınlaması olan her 5 kişiden 1’i, genellikle çınlama sabitleştiğinde tedavi arayışına başlar.

Bu durum ayrıca tinnitus olarak da bilinir ve geçici veya kalıcı olabilir. Kulaklarda çınlama sesi, hafifden şiddete ve düşük bir dereceden yüksek derecelere kadar değişebilir. Kulak çınlaması için teknik olarak bir tedavi yoktur, ancak birçok insan kulaklarından daha az zil sesi veya kulak zedelenmesi nedeni ile tedavi edildiğinde sesin tamamen kesilmesini sağlayabilir.


Kulak Çınlaması Nedir? Neden Olur?

Kulaklarda çınlama, aslında kulaklarınızın dışındaki bir şeyden gelmeyen bir ses duymanızı sağlar. Çoğunlukla çınlama sesi, sızlama veya uğultu olarak tarif edilen, çok can sıkıcı bir durum olabilir. Bazı durumlarda çınlama sesi yüksek ve uzun süreli olabilir. Bazı insanlar gelip giden kulak çınlamasına sahip olabilirken, bazıları kulaklarında altı aydan uzun süre sürekli bir kulak çınlaması yaşayabilmektedirler. Bu uzun vadeli probleme kalıcı tinnitus (kulak çınlaması) denir.

Kulak çınlaması çok çeşitli problemlerden kaynaklanıyor olabilir – kulak zarı sorunlarından beyin tümörüne kadar – kulak, burun ve boğaz (KBB) doktoru veya bir odyolog tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir. Çınlamanın kaynağını bulmaya ve tedavi için bir plan geliştirmeye yardımcı olabilirler.

Çoğu durumda kulak çınlaması, tedavi edildikten sonra ortadan kaybolur veya kendi başına zamanla kaybolabilir. Ancak, bazı kişilerde, kulak çınlaması yaklaşan işitme kaybına karşı uyarır. Bu tip durumlarda kulak çınlaması bir nebze azaltabilse de tamamen geçmeyebilir.


Kulak Çınlaması Semptomları ve Belirtileri Nelerdir?

Kulakları çınlayan kişiler çok çeşitli deneyimlere sahip olabilirler. Çoğu tinnitus benzer tip semptomlara sahiptir. Bununla birlikte, kulak ziline neden olan bazı durumlar spesifik semptomlarla sonuçlanabilir.

Tinnitus Semptomları ve Belirtileri Şunlardır:

-Bu çınlama işitme seslerini veya çevresel sesleri içermez, aksine benzer, oldukça sabit bir gürültüdür.
-Buna subjektif tinnitus denir.

-Bu sesleri başka biri de duyabileceği için buna objektif kulak çınlaması denir.

-Bu, sadece sol veya sağ kulakta çınlama sesi duymayı içerir.

-Bu, kardiyovasküler hastalık veya baş, boyun veya kulakta bir tümöre işaret edebilir.
-Bu şekilde ses çıkaran tinnitus fark ederseniz, mümkün olan en kısa zamanda bir doktora danışın.


Kulak Çınlaması Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Birçok sağlık sorunu kulaklarınızı çınlamasına sebep olabilir, ancak bazıları diğerlerinden çok daha yaygındır.

Kulak Çınlamasının Nedenleri Şunlardır:

Kulak Çınlaması İçin Risk Faktörleri Şunlardır:


Konvansiyonel (Geleneksel) Kulak Çınlaması Tedavisi

Çoğu durumda, kulak çınlaması kendi başına geçebilir. Zamanla azaldığını veya daha seyrek olduğunu fark edebilirsiniz. Diğer taraftan bu durum kulak çınlamasından nasıl kurtulacağınıza bağlı olabilir. Çoğu zaman, bu durum ciddi bir sağlık durumunu göstermez – rahatsız edici sesin yüksek sesler veya kulak enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkması daha olasıdır.

Bazı durumlarda hiçbir sebep bulunamaz. Bazı durumlarda ise nedeni bilinse bile (işitme kaybı gibi), tedaviden sonra bile tinnitus kalabilir.

Kulak Çınlaması İçin Tedaviler Şunlardır:


Kulak Çınlaması İçin 7 Doğal Tedavi Yöntemi

Kulaklarınızda ki çınlama sesini doğal olarak durdurmak için birçok yol vardır. Kulak çınlamasının nedenine bağlı olarak, bu tedavi yöntemlerinden bazıları diğerlerinden daha etkili olabilir. Ayrıca, bu tedavilerin bazıları sizin için uygun olmayabilir. Tedaviye başlamadan önce kulaklarınızın neden çınladığını öğrenmek için ilk iş bir doktora başvurun. Diyet, egzersiz, ilaç veya takviye rejimindeki değişiklikleri tıbbi uzmanlar ile tartışın.

Kulak Çınlaması İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Şunlardır:

1-Kulaklarınızı Koruyun

Bir çok insan kulak çınlaması sorunu yaşıyor çünkü kulaklarında ki küçük kıl hücreleri kulağa zarar verebilir. Bu, yüksek seslerin ve işitme kaybının yanı sıra bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir. Bu kıl hücrelerine daha fazla zarar vermekten kaçınabilir ve kulaklarınızı koruyarak işitme kaybını potansiyel olarak kesebilirsiniz.

Kulaklarınızı Korumanın Yolları:

Yaşla ilgili işitme kaybı genellikle kulak yapısının, kan akışının, sinirlerin, beyin fonksiyonlarının değişiminden kaynaklanabileceğini unutmayın. Bu değişiklikleri önlemek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, diğer sağlık sorunları diyabet, kalp hastalıkları, sigara kullanımı, bazı ilaçlar ve yüksek seslere maruz kalmada yaşa bağlı işitme kaybına katkıda bulunabilir. Önlenebilir işitme kaybının nedenlerini sınırlayarak, işitme duyunuzu (ve uzun kulak çınlamasını) mümkün olduğunca uzun süre koruyabilirsiniz.

2.Sesi Maskelemek

Kulak çınlamasını tedavi etmenin en yaygın ve etkili yollarından biri sesi durdurmak veya gizlemektir.

3.Beslenmenize Önem Verin

Vücudunuza aldığınız şeyler, kulak çınlaması semptomlarınızı etkileyebilir. İlaç yan etkilerinin ötesinde, diyet alışkanlıkları da çınlamayı etkiler.

Bu Yaygın Suçlardan Kaçının:

4.Altta Yatan Sağlık Koşullarını Tedavi Etmek

Bazı insanlar diğer sağlık durumlarından dolayı kulak çınlaması yaşarlar. Tinnitusa neden olabilen yaygın sağlık sorunları arasında enfeksiyonlar, yüksek tansiyon, tiroid problemleri, anemi ve daha fazlası yer alır. Bazı durumlarda, altta yatan sağlık sorunu ele alındığında tinnitus kaybolur.

Bu ipuçları, altta yatan durumunuzu tanımlamanıza ve iyileştirmenize yardımcı olabilir:

5.Stres, Anksiyete ve Depresyonla Mücadele

Kulak çınlaması, depresyon, stres ve anksiyetenin potansiyel nedenlerine ek olarak, kulaklarda çınlamadan da kaynaklanabilir. Gürültü, insanların geceleri iyi kalitede dinlenmelerini ve gün içinde iyi performans göstermelerini engelleyebilir, bu da stres ve endişeyi artırır. Çınlama kulakları tahriş edici, sabit bir vızıltı şeklindedir – özellikle uzun süreli kulak çınlaması – daha önce sakin ve mutlu olan insanları bile stresli ve huzursuz yapmak için yeterlidir.

6.Transkranial Manyetik Stimülasyon (TMS)

Çoğu tıbbi çevrede, TMS hala kulaklarda çınlama tedavisi için bir joker olarak kabul edilir. Avrupa’da ve şimdi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki klinik çalışmalar, yaklaşımın kulak çınlaması semptomları için etkili olup olmadığını incelemektedir. TMS, beynin odak alanlarını etkinleştirir veya devre dışı bırakır. Bu yöntem hala araştırılmaktadır. Bazı klinik çalışmalar aktiftir, bu nedenle uygun olup olmadığınızı veya belirtileriniz için TMS bakımını aramanızın uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

7.Akupunktur

Akupunktur gibi alternatif tedavileri araştırmalısınız. Bazı klinik araştırmalar, akupunkturun kulak çınlaması için etkili olabileceğini, diğer çalışmaların ise çok az faydası olduğunu veya hiç faydası olmadığını bulmuştur.

Terapiyle ilgileniyorsanız, aşağıdakileri dikkate alın:


Kulak Çınlaması İçin Önlemler


Kulak Çınlaması Hakkında Önemli Noktalar


7 Doğal Kulak Çınlaması (Tinnitus) İpuçları Şunları İçerir:

Exit mobile version