Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Kinoa Faydaları Nelerdir?

Kinoa Faydaları Nelerdir

Kinoa, birçok ülke tarafından kullanılan bir besindir. Kinoa faydaları arasında kabızlığa iyi gelmesi, zayıflatması ve kalp damar hastalıklarını önlemesi sayılabilir. Birçok Avrupa ülkesinde, Amerika’da faydaları yıllardır bilinen ve kullanılan bir besindir. Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü yani FAO, 2013 yılını Uluslararası Kinoa Yılı ilan etti.

Kinoalar kendi yemişlerinden elde edilen bir tahıl türüdür. Besin değeri yüksek olan bu tahıl, çok eski yıllardan beri yerli insanlar tarafından Bolivya, Alp Dağları gibi bölgelerde yetiştirilmektedir. Çok sıcak ve çok soğuk havalara dayanıksız bir tahıldır. Bu nedenle yetiştirilme bölgeleri oldukça kısıtlıdır. Arpa ve pirinç gibi pişirilip tüketilebilir.

Kinoa Faydaları Nelerdir?

Kinoa Kilo Vermeye Yardım Eder!

Kilo vermenin birçok yolu vardır. Az kalori içeren besinler tüketmek, iştah kapatan yiyecekler yemek yada metabolizmayı hızlandıran besinler tüketmek de bunlardan bazılarıdır. Kinoa kalorisi düşük bir besin değildir. Fakat yüksek oranda protein ve lif içermesi sebebiyle daha az yemek yemeye sebep olur. Kino tüketilerek vücuda yüksek oranda lif alınır, bunun sonucunda kan şekeri düşmesi ve sürekli yemek yeme durumu engellenmiş olur. Ayrıca içeriğinde yüksek protein sayesinde kişiler uzun süre tokluk hissi yaşar.

Yüksek Lif İçeriği Sebebiyle Hastalıklara Karşı Koruma Sağlar!

Birçok tahılın neredeyse iki katı kadar lif içerir. Lif içeriği sebebiyle en çok bilinen faydası kabızlığa iyi gelmesidir. Sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığa fayda sağlar. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve şeker hastalığı riskini azaltarak kalp hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Ayrıca yüksek oranda lif içeriği hemoroid riskini de azaltır. Basur rahatsızlığı olanlar da tüketebilir. Kolesterol ve glikoz düzeylerini düşürmesi ile birlikte daha uzun süre tokluk hissi sağlar.

Glüten İntoleransı Olan Kişiler İçin Mükemmel Bir Besindir!

Glütensiz diyet uygulayan yada glütensiz yiyecek yiyen kişiler için ideal bir besindir. Glütensiz diyet uygulayan kişilerin dışında çölyak hastalığı olan kişiler de glüten içermeyen yiyecekler tüketmelidir. Kinoa glüten içermemesi sebebiyle çölyak hastaları için de ideal bir besindir. Yulaf gevreği tüketmeyen kişiler kinoa gevreği tüketebilir.


Kaynaklar:

Authoritynutrition : 11-proven-benefits-of-quinoa
Medicalnewstoday : articles/274745
Mindbodygreen : Benefits-of-Quinoa-The-Supergrain-of-the-Future
Forbes : benefits-of-quinoa-the-supergrain-of-the-future
Bbcgoodfood : howto/guide/health-benefits-quinoa

Exit mobile version