Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Kefir mi? Yoğurt mu? Araştırmalara Göre Kefirin Faydaları ve Zararları

Kefir vs Yoğurt. Kefirin Faydaları ve Zararları

Kefir, ayran gibi bir tada sahip, kültürlü, fermente bir içecektir. “Başlangıç” taneleri kullanılarak, fermente edilir. Bu başlangıç ​​mayaları, süt proteinlerinin ve bakterilerin birleşimidir. Ekşi, kekremsi bir tada sahiptir ve probiyotik sağlık yararları ile yüklüdür.

Genellikle günlük sütden yapılır, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere süt ürünü olmayan alternatiflerle de yapılabilir:

Fermente bir ürün olduğundan, laktoz intoleransı olan çoğu insan tarafından da güvenle tüketilebilir.

Artık birçok yerde yaygın olarak erişilebilir bir içecektir. Süt ve yoğurdun yanında çoğu markette bazı biçimlerde kefirler bulunur. Genellikle sindirimi iyileştirmek için kullanılır.

Kefir ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Kefir vs Yoğurt

Bu iki besin bazen neredeyse aynı ürünler olarak anılır, ancak bu doğru değildir.

Çok ortak noktaları olmasına rağmen. Her ikisinin de benzer kremalı tatları vardır ve geleneksel olarak süt ürünlerinden yapılırlar (ancak alternatif ürünlerde kullanılabilir). Her ikisinde de bol miktarda protein, kalsiyum, B vitamini, potasyum ve probiyotik vardır.

Ancak, önemli farklılıklar da vardır. Kefirde tipik olarak yoğurttan daha fazla yağ vardır, fakat aynı zamanda daha fazla protein ve daha fazla probiyotik içerir. Kefirin yapısı ayrıca daha sıvıdır ve içecek olarak tüketilebilir. Yoğurt daha kıvamlıdır.

Yapımları oldukça farklıdır. Kefir oda sıcaklığında fermente olurken, yoğurt ısıl işleme tabi tutularak yapılır. Kefir daha fazla sayıda farklı sağlıklı bakteri içerir ve bu nedenle gastrointestinal sistem için daha iyidir. Kefirin aktif mayası da yoğurttan daha fazla besin avantajına sahiptir.

Peki kefir probiyotik yoğurdun neden karşısında? Hadi bir bakalım:

Kültür Başlatılması:

Probiyotikler:

Aktivite:

Yapımı:

Kefir ve yoğurt birçok ortak noktayı paylaşır ama aynı zamanda birçok farklılığa sahiptir. Kıvamı, besin içeriği ve yapımları farklıdır.


Kefirin Faydaları

Kefirin geçtiğimiz birkaç yıl içinde daha erişilebilir ve yaygın hale gelmesinin bir nedeni, sağlık yararlarından kaynaklanmaktadır.

Bol miktarda protein, B vitaminleri, potasyum ve kalsiyum içerir. Kalsiyum güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur, protein güçlü kaslar oluşturur ve potasyum kalp sağlığı için gereklidir.

Probiyotikler, kefirin sunduğu en güçlü sağlık yararıdır. Mayo Clinic’e göre, probiyotikler aşağıdakilere yardımcı olabilir:

Kefirin sağlık yararları, probiyotiklerinin dışına e uzanır. Bir çalışma, yedi gün boyunca kefir tüketen farelerin anti-enflamatuar ve iyileştirici etkileri olduğunu bulmuştur. Başka bir çalışma, kefirin kolesterolü düşürmede ve bağışıklık sistemini uyarmada yararlı olabileceğini bulmuştur.

Kefirin bir besin olarak tüketilmesi güvenli olduğundan, diğer probiyotik takviyelerden daha az yan etkisi olabilir. Aynı zamanda diğer probiyotik takviyelerden daha yoğun besin içerir. Çeşitli bakterilerle sağlıklı bir bağırsak biomesinin(canlı topluluğu) diğer birçok faydasına odaklanan güncel araştırmalar vardır.

Kefir ve yoğurt birçok ortak noktayı paylaşır ama aynı zamanda birçok farklılığa sahiptir. Kıvamı, besin içeriği ve yapımı farklıdır. Kefir birçok vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Ayrıca protein ve probiyotiklerle doludur. Kefirin diğer probiyotik takviyelerden daha az yan etkisi vardır, çünkü bu bir gıdadır.


Kefirin Yan Etkileri

Kefirin bol miktarda sağlık yararı olmasına rağmen, bazı yan etkileri de vardır. Bunlar kabızlık ve abdominal(karın) krampları içerir. Bu yan etkiler, kefiri ilk içmeye başladığınızda daha sık görülür.

1 ile 5 yaş arası çocuklar için güvenli kabul edilir, ancak endişeleriniz varsa ilk önce çocuk doktoruna danışın. 1 yaşın altındaki çocuklar inek süt ürünleri tüketmemelidir, ancak anne sütü doğal probiyotikler açısından oldukça yüksektir.

AIDS veya bağışıklık sistemini zayıflatan diğer rahatsızlıklarınız varsa, kefiri içmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Otoimmün hastalıkları olan kişiler de kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdırlar. Kefirde ki bakteriler, güçlü bağışıklık sistemi olan kişiler için faydalı olsa da, bağışıklık sistemleri dengede olmayanlarda enfeksiyonların artmasına ya da hastalıkların alevlenmelerine neden olabilir.

Bu probiyotik içecek, bazı insanların beslenmelerinden çıkardığı kazeinler içerir. Beslenmenizde kazeinleri çıkartmak durumundaysanız, başka probiyotik takviyeler kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kefir son derece güvenli ve çok az yan etkisi olan probiyotik bir içecektir. Ana yan etkileri kabızlık ve abdominal(karın) krampları içerir. Bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir durumunuz varsa, içmeye başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.


Kefir İle İlgili Araştırmalar

Çoğu sağlık gıdası, bilim adamları tarafından araştırılmaktadır ve şimdiye kadar, kefirle ilgili yapılan araştırmaların çoğu olumludur. Bir çalışmada kefirin güçlü antimikrobiyal, anti-enflamatuar, antioksidan ve anti-tümör özelliklerine sahip olduğu bulunmuştur.

Araştırmalar, kefirin doğrudan patojen inhibisyonu(baskılama,engelleme) ve artan sağlıklı bakteri üretimi de dahil olmak üzere, sindirim sistemini çeşitli yollarla geliştirebileceğini göstermiştir. Peptik ülser tedavisinde bile etkili olabilir.

Bu probiyotik içecek çoğu insanın tüketebileceği güvendedir ve tek bir porsiyonu vitamin ve probiyotiklerle doludur. Her gün tüketmek güvenlidir ve vücuttaki birden fazla sistemde iyi bakterilerin sağlıklı bir dengesinin oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olabilir.

Kefir son derece güvenlidir ve çok az yan etkisi vardır. Ana yan etkiler kabızlık ve abdominal(karın) krampları içerir. Bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir durumunuz varsa, bu probiyotik içeceği içmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar olumlu olmuştur ve kefirin antimikrobiyal, antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca sindirimi artırmaya da yardımcı olabilir.

Probiyotikler ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Kaynaklar:

Exit mobile version