Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Inflamasyon – Yangı – İltihaplanma Nedir? İnflamasyon ile Savaşan Besinler

İltihaplanma enflamasyon

İnflamasyon – Enflamasyon – Yangı

Yangı halk arasında bilinen adı ile iltihaplanma, canlı dokunun her türlü canlı, cansız yabancı etkene veya içsel / dışsal doku hasarına verdiği bir dizi yanıttır. Bu yanıt hücresel, humoral (sıvısal) ve vasküler (damarsal) olabilir. Yangı normalde patolojik bir durum olmasına karşın, yangısal reaksiyon fizyolojik olarak vücudun gösterdiği bir tepkidir.

Halk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. Yangı konusu, hastalıkların patolojik temelini oluşturmaktadır.

Not: Yukarıdaki şekil, akut (ani başlangıçlı) bir inflamasyon örneğidir: yabancı cisim batması


İnflamasyon ile Savaşan Besinler

İnflamasyon (iltihap), enfeksiyonlar veya travma ve sıcak gibi faktörlere bağlı olarak doku harabiyetine karşı, dokuda yaratılan korumaya verilen cevaptır.

Kronik inflamasyonlar birçok hastalıkla bağlantılıdır. En önemlileri de kalp – damar hastalıkları, kanser ve Alzheimer. Yediğimiz yiyeceklerle ,bu durumları tetiklemeye sebep olabiliriz ya da önlemeye katkımız olabilir.

Diyetiniz inflamasyonu tetikliyor mu ?

Tükettiğiniz besinler bazı temel sağlık sorunlarının oluşmasını tetikliyor olabilir. Bu yiyeceklerin neler olduğunu öğrenelim.

Bu besinlerden kaçını her gün tüketiyorsunuz?

Bu besinlerin sağlığımız için zararlı olduğu kesin ancak bu demek değil ki , bir daha asla et,süt ürünleri ya da şeker yiyemeyeceksiniz. ‘Ölçülü olmak ‘ anahtar kelimeniz olsun. Neyi ne kadar tükettiğiniz ve yapmayı hedeflediğiniz doymuş yağ , şeker kısıtlaması miktarını bilmeniz önemli.

Sağlık kalitenizi arttırmak için birkaç yöntem ;

Aç mısınız? İşte kronik inflamasyonu önlemede yardımcınız olacak birkaç besin:

Gerçek bir inflamasyon önleyici diyet ; parlak , renkli ve taze besinlerden zengin olmalı. Böyle bir çeşitliliği sağlayarak inflamasyonla olan savaşın galibi siz olun!

Exit mobile version