Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Doğal Beslenme (Organik Beslenme) ile Sağlıklı Yaşam

Doğal Beslenme (Organik Beslenme) ile Sağlıklı Yaşam

Doğal beslenme, diğer bir deyişle organik beslenme, sağlıklı yaşamın en temel ilkelerinden bir tanesidir. Günümüzde doğal ürünlere ulaşımın zor olması ve şehir hayatının insanları hazır ürün tüketimine teşvik etmesi sebebiyle doğal beslenme alışkanlığı günden güne azalmaktadır. Buna paralel olarak obezite ve bir çok kronik hastalık hızla artmaya devam etmektedir. Kırsal kesimde genel olarak daha uzun ve sağlıklı yaşam sürülmesinde şüphesiz en büyük etken organik beslenme alışkanlığıdır.

Bu yazımızda doğal beslenmenin tanımından ve sağlık beslenme düzenindeki yerinden bahsedeceğiz.

Doğal Beslenme Nedir?

Organik besinleri temel alan beslenme düzenine doğal beslenme yani organik beslenme denir. Organik besinler ise  tarım ilaçları, hormon, kimyasal maddeler kullanılmadan üretilen besinlerdir. Doğal üretim ile iş yükünün artması, alınan verimin modern tarıma göre daha az olması gibi nedenlerle yapılması daha azdır. Doğal tarım yöntemleri ile doğaya daha az zarar verilmektedir. Doğal gübreleme ile besinlere ilaç kalıntısı bulaşmadan organik ürünler üretilmektedir. Bu yüzdendir ki organik ürün kullanımı hem doğaya hem de sağlığımıza çok fazla yarar sağlamaktadır. Kullanılan tarım ilaçları ile toprak kirlenmekte ve tüketen bireylerde kanser oluşma riskini artırmaktadır.

Organik gıdalar renklendiriciler, yapay koruyucular, katkı maddeleri içermedikleri için bireylerin tüketimi için idealdir.

Organik beslenmenin faydaları?

Organik besin olduğunu nasıl anlarız?

Organik tarım yapılabilmesi için çiftçinin organik tarım ve organik gıda sertifikası alınmalıdır. Organik ürünler alınırken sertifikalarının olup olmamasına dikkat edilmelidir. Bu sertifikanın varlığı ile çiftçi tüketiciye tarlasında hiçbir şekilde tarım ilacı kullanmadığının teminatını vermektedir. Günümüzde sadece organik ürünlerin satıldığı pazarlar bulunmaktadır, buralardan da gönül rahatlığı ile alışveriş yapılabilir. Ancak üretim miktarı az olan bu ürünlerin fiyatı diğer modern tarım yapılan besinlerden daha pahalı olarak satılmaktadır. Bu da bu besinlere herkesin ulaşımını engellemektedir. Organik beslenme yi zorlaştırır.

Hazır gıda tüketim sebepleri

Glüten İçeren Besinler 55 Hastalığı Tetikleyebilir

New England Tıp Dergisinde çıkan bir makale glütenin tetikleyebileceği 55 hastalığı listelemiş.  Bunların arasında huzursuz bağırsak sendromu ve osteoporoz gibi hastalıklar var. Glüten depresyon, anksiyete, şizofreni, otizm gibi nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarla da ilişkilendiriliyor.

Glüten hassasiyeti ile ilgili henüz yeterince araştırma ve netleşmiş tespitler yok, dolayısıyla insan sağlığına negatif etkileri çok bilinmiyor. Pek çok hazır gıdada dolgu maddesi olarak kullanıldığı için gıda endüstrisi tarafından bilinmesi de istenmiyor.

Pizza veya makarna yedikten sonra bir ağırlık çöktüğünü, enerjinizin düştüğünü hisseder misiniz?  Amerika’da yaklaşık 20 milyon insan glüten tükettikten sonra rahatsızlık hissettiklerini ve glüteni beslenmelerinden çıkartmaya çalıştıklarını söylüyor. Amerika’da glütensiz ürünlerin satışının 2016’da bundan beş yıl öncesinin iki katına ulaşarak 15 milyar doları aşması bekleniyor. Glütensiz ürünler çılgınlığı Amerika’dan sonra Avrupa’yı da sarmış durumda. Pizza-makarna cenneti İtalya dâhil bütün Avrupa’da glütensiz gıdalar için talep tırmanışta.

Glüteni beslenmeden çıkartarak önemli faydalar görülebileceği bir gerçek.  Benim kendi tecrübem glütensiz beslenmeye başladıktan sonra enerjimin önemli ölçüde artması, sindirimin iyileşmesi ve kilomun istediğim noktaya ulaşması.

Yüksek miktarda glüten içeren gıdalar çoğunlukla basit karbonhidrat ve şeker oranı yüksek, kan şekerini hızla yükselten ve kısa süre sonra tekrar acıktıran gıdalar.  Ama sağlık için glüteni bırakmaktan daha önemlisi glütenli besinler yerine ne tüketeceğiniz.  Hazır glütensiz ürünlerin çoğu lezzeti tutturabilmek için yüksek miktarda şeker veya yağ içeriyor.  Ayrıca glütensiz beslenmede yeterli fiber, demir, B vitamini ve folik asit gibi ihtiyaçlarınızı karşılayamama riski var. Glütensiz beslenme tarzından gerçekten faydalanabilmek için işlenmiş gıdalar yerine meyve, sebze, fındık, badem, ceviz gibi kabuklu yemişler, bakliyatlar ve doğal olarak glüten içermeyen esmer pirinç, kinoa, karabuğday gibi tam tahılları tüketmek gerekiyor.

Kuzey Kıbrıs’ta Organik Ürün ve Gluten Free (Glütensiz) Nerede bulunur?

Günümüz teknolojisi ve zamandan tasarruf için geliştirilen yöntemler ile tarımda mahsulün verimini artırma, daha kısa sürede daha fazla ürün elde etme gibi nedenlerle tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Artan ihtiyaçların karşılanması için olmazsa olmaz diye görülen bu yöntemler nedeniyle doğal ürünlerin yetiştirilmesi azalmıştır. Bu nedenle doğal beslenme şehir hayatı için aslında kısmen zordur. Ancak köy yaşantısının devam ettiği yerleşim yerlerinde ve büyük şehirlerde kurulan organik pazarlarda organik ürünlere ulaşılabilmektedir. Üretimleri az olduğu için maliyetleri de her yerde bulduğumuz besinlere göre daha fazladır. Bu nedenle herkesin hem satın alma gücünün kısıtlı olması hem de bulunabilirliğinin zor olmasıyla doğal beslenme (organik beslenme) günümüz şartlarında zordur.

Ülkemizde organik ürün ihtiyacını ve önemini idrak etmiş bazı firmalar organik  ve glütensiz ürünlere raflarında yer vermeye başlamışlardır. Bu firmalar ayni zamanda organik beslenmek kadar önemli olan ve kimyasal kalıntıların saçtığı tehlike yanında azımsanamayacak derecede bedene zarar veren glüten içeren ürünlere alternatif Glüten Free ürünler de mağazalarında sunmaktadırlar. Sayfamızda bu tür ürünlere ulaşabileceğiniz market ve mekanlara daha çok yer vereceğiz.

Bu yazımız ilginizi çekebilir: Organik Gıda Tercih Etmeniz Gereken ve Gerekmeyenler Gıdalar


Önder Alışveriş Merkezi

Ülkemizin köklü alışveriş merkezlerinden olan Önder AVM Lefkoşa ve Mağusa da müşterilerine hizmet vermektedir. Raflarında bir çok Glüten Free ve Organik ürüne yer veren Önder AVM doğal beslenmeye önem veren bir çok tüketiciyi büyük ölçüde tatmin etmektedir.

Lefkoşa Merkez (Tel:227 77 70) : 75 Bedrettin Demirel Cad. No 87/ LEFKOŞA
Mağusa Şube (Tel:365 60 41-42): Eşref Bitlis cad. serbest liman yolu/ MAĞUSA

Sağlık için faydaları yadsınamaz olduğu için imkanlar dahilinde muhakkak ki ulaşabildiğimiz besinlerin organik olmasına dikkat edilerek ileri ki yaşlarda hipertansiyon, obezite, kalp ve damar hastalıkları, kanser gibi hastalıkların oluşumunun önlenmesi sağlanabilir. Unutmayınız ki sağlıklı beslenme ancak doğal beslenme (organik beslenme) şekli ile sağlanabilir.

Exit mobile version