Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Bronşit Nedir? Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Bronşit en sık küçük çocuklarda görülen bir akciğer enfeksiyondur. Herhangi bir yaştaki insanları etkileyebilir, ancak bebekler ve çocuklar da ciddi veya belirgin semptomlara neden olma olasılığı daha yüksektir. Enfeksiyon yaygındır ve akciğerlerdeki en küçük hava yollarında (bronşlar olarak da bilinir) iltihaplanma ve tıkanıklık oluşturur. Genellikle virüs tarafından kaynaklanır.

Bronşitli çoğu insan birkaç hafta içinde iyileşir ancak bazı çocukların bir hastanede bakıma ihtiyacı olabilir.

Katherine Brind’Amour, PhD.


Bronşit Nedir?

Bronşit yaygın bir akciğer enfeksiyonudur. Bronşiti olan insanların çoğu ilk olarak solunum sinsityal virüsü (RSV) olan bir virüs ile hastalanır. Virüs her yaştaki insanı etkileye biliyorken, bebeklerde RSV hastaneye kaldırma gerektirebilecek ciddi Bronşit semptomlarına neden olabilir.

Bronşit tipik olarak normal bir soğuk algınlığı gibi başlar, ancak birkaç gün sonra daha da kötüleşir. Sağlıklı çocuklarda bile bir hafta veya daha fazla süre ile hışıltılı solunum veya solunum problemlerine neden olabilir. Çocuklar da ayrıca antibiyotik gerektiren bir kulak enfeksiyonuna da sebep olabilir.

Bronşit Bulaşıcı Mıdır?

Bronşitin kendisi bulaşıcı değildir fakat bronşite neden olan virüsler bulaşıcıdır. Virüsler çok yaygındır ve öksürür, hapşırma, konuşma veya nesnelere dokuma ile kolayca yayılır. RSV’nin en az iki suşu(Virüs alt türleri) vardır ve neredeyse her çocuğa 2 yaşına kadar bulaşır. Gribe ve soğuk algınlığı gibi diğer virüsler bronşların şişmesine ve mukus ile dolmasına neden olabilir.


Bronşiolit ve Bronşit

Benzer isimleri olmasına rağmen, Bronşit ve bronşiolit arasında bir fark vardır. Hava yolları üzerinde benzer etkileri vardır, ancak akciğerlerin farklı bölümlerinde ve farklı yaştaki insanlarda görülür.

Bronşit çoğunlukla 2 yaş ve altındaki bebekleri etkiler ve mukus ile toplanan ve nefes almasını zorlaştıran şişmiş hava yollarına (bronşlar) neden olur. Bronşiolit çoğunlukla yaşı daha büyük çocuklar da ve yetişkinlerde görülür. Üst solunum yollarında şişmeye yol açar – trakea(soluk borusu) ve üst bronşiyal tüpler. Ayrıca, bronşiolit genellikle birkaç hafta içinde kaybolurken, bronşit uzun süreli (kronik) bir duruma gelebilir ve genellikle sigara dumanı gibi akciğeri tahriş eden etkenler tarafından başlar. Bununla birlikte, her iki duruma da viral bir enfeksiyon neden olabilir.


Bronşit Belirtileri

Çocuklarda Bronşit belirtileri tanımlamak zor olabilir. Semptomlar şunları içerir:

Bazı durumlarda, bu belirtiler bir çocuğun bronşit olduğunu gösteren tek semptomlardır. Bazı durumlarda, semptomlar daha da kötüleşebilir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız bir doktora başvurunuz veya acil bakım için çocuğunuzu doktora götürünüz.

Çocuklarda ve yetişkinlerde Bronşit aynı semptomlarda görülebilir, ancak solunum ve burun kanaması ile batmış kaburgalar yalnızca çok genç yaşta ki hastalarda görülür.

Bronşit Nasıl Teşhis Edilir? Hangi Testler Yapılır?


Bronşit Nedenleri ve Risk Faktörleri

Bronşit nedenleri

Enfeksiyon hava yollarının şişmesine ve mukusla dolmasına neden olduğundan, akciğerler kana yeterli oksijen sağlamakta zorlanırlar. Vücudun yeterli oksijen almak için daha fazla çalışması gerekir, bu da hırıltılı veya dışarı doğru çıkan kaburgalar gibi nefes almada ciddi sorunlara neden olur.

Bronşit risk faktörleri


Bronşit Tedavisi

Çoğu vakada, bronşit tedavisi sadece sulu kalmayı ve evde dinlenmeyi içerir. Çocukların çoğu hafif semptomlara sahiptir ve ciddi tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, Bronşit şiddetli olduğunda, konvansiyonel tedavi aşağıdakileri gerektirebilir:

Oksijen, küçük çocuklarda en etkili tedavi olarak düşünülür. Çoğu Bronşit bir virüsten kaynaklandığı için, genellikle antibiyotikler reçete edilmez.

Bazı durumlarda, bazı ilaçlar sağlık personeli tarafından tedavi için tavsiye edilebilir: 


Bronşit Belirtilerini Gidermek için 7 Doğal Yol

Bronşitin hafif vakaları ile savaşırken, vücudun ne kadar oksijen aldığının, hidratlı kalmasının, tıkanıklık ve ateş gibi semptomların hafifletilmesi üzerine odaklanılır.

Çocuğunuzun semptomları tıbbi yardım gerektirmediğini düşünüyorsanız, bronşit semptomlarını hafifletmek için bu doğal yollara baş vurabilirsiniz.

  1. Humidifier (nemlendirici) kullanın
  2. Sıvı alımı/Hidrasyon
  3. Aromaterapi kullanın
  4. Solunum yollarını temiz tutun
  5. Ateşi düşürün
  6. Geleneksel Çin tıbbını düşünün
  7. Beslenme takviyeleri veya evde doğal nebülizör seçenekleri hakkında araştırmalar yapın

1. Humidifier (Nemlendirici) Kullanın

Humidifier oksijen cihazı, odada ki havayı nemlendirmek için kullanılır ve bronşit için standart hastane tedavilerinden biridir. Nemlendiricinin kullanılması da çocuğunuzun nefes darlığını artırmak için güvenli geçici bir yol olarak düşünülür. Bununla birlikte, nemlendiriciler solunum yolu enfeksiyonları ve diğer sorunlarla düzgün kullanılmadığında veya temiz olmadığında ortaya farklı sorunlar çıkabilir. Nemlendiriciyle birlikte verilen kullanım talimatlarını takip edin ve çocuğunuzun hastalığı boyunca her gün temizleyin.

Evde, havadaki potansiyel tahriş edici maddeleri önlemeniz sıklıkla önerilir, örneğin:

2. Sıvı Alımı/Hidrasyon

Hidrasyon belki de bronşiti olan çocuğunuzu evde desteklemenin en önemli yollarından biridir. Bebekler için, uykudayken bile anne sütünü veya biberonunu sıklıkla vermeye çalışın. Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve daha büyük çocuklar için, su, elektrolit içecek veya meyve suyu eşliğinde günün her saatinde suya teşvik edin ve onlara sık sık yudumlamalarını teklif edin veya onlara hatırlatın. Normalden fazla içmek zorunda değiller, ancak mümkünse düzenli miktarlarda sıvı almalılar. Çocuğunuzun yeterince sıvı tüketmediğinden endişe duyuyorsanız, bir sağlık uzmanını ile görüşün. Doktorlar, özellikle çocuklar için yapılmış bir reçetesiz (OTC) elektrolit içeceği önerebilir veya çocuğunuzu IV sıvıları için hastaneye getirmenizi isteyebilir.

Çocuğunuz yemekle sudan daha çok ilgiliyse, vücudunda ki su miktarını korumaya yardımcı olması için su içeriği yüksek yiyecekler de yedirebilirsiniz.

Sulu gıdalar şunlardır:

3. Aromaterapi Kullanın

Her ne kadar temel yağ esaslı aromaterapinin bronşit solunumu için yararlı olduğu kanıtlanmamış olsada semptomlarını geçici olarak rahatlatmak mümkündür. Spesifik araştırılması yapan en etkin yağ okaliptus yağıdır.

Bir çalışmada, esansiyel yağların kombinasyonunun kullanıldığı bir sprey, kullandıktan 20 dakika sonra semptomların giderilmesi, bir plasebo spreyine oranla daha etkili oldu. Sprey, boğaz ağrısı, ses kısıklığı veya öksürük gibi semptomların ne kadar sürdüğünü veya genel olarak ne kadar kötü olduklarını etkilemedi, ancak geçici olarak rahatlama sağladı. Çalışmada, Okaliptüs citriodora, Okaliptüs globulus, nane, kekik ve biberiyenin bir kombinasyonu kullanılmıştır.

Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, Okaliptüs globulus yağının, inflamasyonu hafifleterek ve mukusla savaşarak kronik bronşit semptomlarının tedavisinde etkili olduğunu bulmuştur.  Bir başka çalışmada, sıçanlarda da, bronşlar da benzer sonuçlar bulunmuştur.  Üçüncü bir çalışma sıçanlarda okaliptüs yağının Bronşitle savaştığını ve inflamasyonu ve mukus üretimini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur.  Bu araştırmacılar, okaliptüs yağının ilaç geliştirme için  kullanılmasını düşünsede, geleneksel tıp da henüz kullanılmamaktadır.

Not! Ticari buharlı ürünler, bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir.Çok küçük yaştaki çocuklara uygulamayın. Büyük çocuklar ve yetişkinler için, ağız veya burun yakınında uygulamayın. Bir çalışmada, bir popüler marka olan Vicks VapoRub içerisindeki bileşenlerin hava yollarında tahrişe neden olabileceği bulundu. Bu, daha fazla mukus üretimi ve nefes darlığı yaratabilir.  Bu, küçük çocuklarda  küçük dozlarda bile zehirli olabilen kafurdan kaynaklanır.

Potansiyel olarak zararlı içerikleri bırakıp evde kendi buharlı terapinizi yapabilirsiniz. Mentol ve kafur yerine, nane ve okaliptüs yapraklarını kaynayan bir suyun içine atıp kullanabilirsiniz.
Genel olarak, aromaterapinin Bronşitli çocuklara yardımcı olduğuna dair güçlü bir kanıt yoktur. Ancak, aromaterapi kullanmak isteyen ebeveynler, muhtemelen herhangi bir zarar verme ihtimalinin olmadığını bilerek bunu gönül rahatlığı ile kullanabilirler.

4. Solunum Yollarını Temiz Tutun

Çocuğunuz tıkanırsa burunda ki veya ağzında ki mukusu temizlemek isteyebilirsiniz. Bu, onların daha rahat nefes almalarını ve kanlarına giden oksijen miktarlarını etkiler.

Ev vakum aletleri arasında vakum ampulleri ve Nose Frida gibi “mukus vakumları” ve diğer tezgah üstü seçenekler bulunur. Bebeğinizin ağzı mukus dolu ise ağzını biraz temizlemek için vakum ampullerini kullanabilirsin.

Çocuğunuzun burnundaki mukusu tuzlu su damlaları ile temizleyebilir daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz. Bebekler için burun vakumu kullanmadan önce tuzlu su damlaları kullanılmalıdır, böylece mukus bozulur ve dışarı emilmesi daha kolaylaşır. yaşı büyük çocuklar burunlarını vakumlamadan önce tuzlu su burun damlalarını kullanırlarsa daha iyi sonuçlar alabilirler.

5. Ateşi Düşürün

Çocuğunuzun RSV veya Bronşit ile ilişkili ateşi varsa, tedavisi için en iyi yol hakkında doktorunuza danışın. Bazı durumlarda, çok küçük bebekler kolaylıkla hipotermi olabilirler. Ateşi düşürmeye çalışırken çok dikkatli olmalısınız. Bununla birlikte, doğal olarak ateşi düşürmenin birkaç yolu vardır; bebekler ve küçük çocuklar, büyük çocuklar ve yetişkinler için güvenli olabilirler. Bunlar, giysilerle, battaniyelerle uzun süre kalmamak ve ılık  banyodan kaçınmaktır. Giyisileri çıkartıp, soğuk bir duş alınmalıdır.

6. Geleneksel Çin Tıbbı (TCM)

Geleneksel Çin  bitkisel terapileri bronşit ve RSV tedavisinde Çin’de halen yaygın olarak kullanılmaktadır. ABD’de resmi tedaviler olarak geniş çapta kabul edilmemekle birlikte, mesleki bir TCM uygulayıcısı semptomları hafifletebilecek veya RSV ile mücadele edebilecek bir bitki tedavisidir.

7.Beslenme Takviyeleri veya Evde Doğal Nebülizör Seçeneklerini Düşünün

Pek çok beslenme takviyesi, bebekler için pratik (veya güvenli) olmayabilir, ancak çocuğunuzun doktoruna enfeksiyonlarla mücadelede ve solunum yollarındaki şişmeyi azaltmada çocuklara uygun seçenekler hakkında danışabilirsiniz. Bazı durumlarda, doğal besin öğelerini bir nebülizör vasıtasıyla vermek mümkün olabilir.

Bebek Bronşiti için tamamlayıcı ve alternatif ilaçlar üzerine yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi, aşağıdakiler için umut verici sonuçlar içeren çalışmalarda bulunmuştur:

A. Vitamin D: Araştırma, vitamin D‘nin bağışıklık sistemimizin viral enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetinde önemli bir rol oynadığı fikrini desteklemektedir.

B. N-Asetil Sistein: Bu, hücrelerin önemli bir antioksidan vermesine yardımcı olduğuna inanılan, ağız yoluyla alınan bir amino asit sisteinidir.

C. Magnezyum: Araştırma, hastalık sırasında vücudun idrarda magnezyum kaybedebileceğini gösterdi; Kandaki magnezyum seviyeleri daha düşüktür ve idrardaki seviyeler hastalık başlangıcındaki çocuklarda daha yüksektir,


Önlemler

RSV enfeksiyonları 2 yaşına kadar neredeyse herkesin başına gelebilir. Bunu önlemenin en iyi yolu bulaşıcı bir enfeksiyondan kaçınmak için gerekli adımları atmaktır: ellerinizi yıkayın, hasta olan kişilerle teması sınırlayın, oyuncaklar ve kapı kolları gibi temiz olmayan yüzeylerde daha dikkatli olun, öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı kapatmaya özen gösterin, bardak veya kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmayın.

Şu adımları izleyebilirsiniz:

Diğer Önlemler


Bronşitte Önemli Noktalar


Bronşite Ne İyi Gelir?

Bronşit İçin Doğal ve Bitkisel Tedaviler

Bronşitin tedavisi için insanlar genellikle reçetesiz ilaçlar dener. Ancak, bronşit belirtilerinden kurtulmak ve akut bronşit den tamamen kurtulmak için çeşitli doğal ve bitkisel tedaviler vardır.

1. Bal

Balın antibakteriyel özellikleri bronşitin tedavisinde çok yararlıdır. Bal boğazın yumuşamasına yardım eder. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.

2. Kekik Yağı

Şiddetli öksürüğü ve ağrıları azaltmak için kekik yağını kullanabilirsiniz. Dil altına bir kaç damla kekik yağı damlatmak bronşiti rahatlatır ve rahat nefes almanız

3. Tuzlu Su

Günde birkaç kez tuzlu su ile gargara yapmak çeşitli bronşit belirtilerini tedavi etmek için harika bir yoldur.

Bu yöntemin iki yararı var. İlki boğazdaki iltihaplanmayı yatıştırır, ikincisi, boğazda tahrişe neden olan mukusları temizler.

Not: Aşırı tuz boğazda yanma hissine neden olabileceği için karışımdaki su ve tuz miktarını iyi ayarlamak gerekir.

4. Zencefil

Genellikle soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan zencefil bronşit tedavisinde de etkilidir. Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil iltihap söktürücü özelliğe sahiptir. Boğaz iltihabını temizler ve bronş tüplerini tedavi eder.

5. Portakal Suyu

Portakal bağışıklık sistemini güçlendirici C vitamini açısından oldukça zengindir. Bronşit tedavisi için bol bol portakal suyu içebilirsiniz. Portakal suyu, aynı zamanda boğazdaki iltihabı temizlemek için yararlıdır.

6. Zerdeçal

Zerdeçal bronşit hastalığının neden olduğu öksürüğü tedavi etmek için en iyi doğal ilaçtır. Zerdeçal iltihap söktürücü özelliği ile balgamı da önler.

Not: Bu yöntem, safra kesesi taşı, hiperasit rahatsızlığı, mide ülseri veya tıkanma rahatsızlığı olanlar için uygun değildir.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:

7. Sarımsak

Sarımsak akut bronşitin tedavisinde kullanabileceğiniz doğal ve etkili bir ilaçtır. Sarımsak antibiyotik özelliklere sahiptir.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir: 

8. Soğan

Soğan antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde iltihabı çözer ve boğaz ağrısına iyi gelir.

9. Susam

Susam tohumları bronşit tedavisi için etkin tıbbi özelliklere sahiptir. Susam tohumları göğüs ağrısını rahatlatır.

10. Limon

Limon bronşit hastalığından kurtulmanıza yardımcı olur. Bir bardak su kaynatın ve bu suya bir çay kaşığı kadar limon kabuğu rendeleyin. Bir kaç dakika dinlendirdikten sonra için.

11. Su

Bronşite ne iyi gelir sorusunun en iyi cevaplarından biriside sudur. Bronşit hastalarının vücutlarını sürekli nemli tutması gerekir. Bunun için günlük en az 10 bardak su için. Normal su ile birlikte meyve sularını da içebilirsiniz. Ayrıca sabah aç karnına bir bardak suya bir çay kaşığı bal ve bir kaç damla limon suyu damlatarak içebilirsiniz.

Yeterli miktarda su içemeyenler “nasıl daha fazla su içebilirim” başlıklı yazımızı okuyabilirler.

NOT- Alkol ve kafein içeren maddeler vücutta sıvı kaybına neden olacağı için bu tür içkilerden uzak durun.

12. Ispanak

Ispanak bu hastalık için etkili ilaçlardan birisidir. Bir bardak suya az miktarda taze ıspanak ve yarım yemek kaşığı bal katıp içebilirsiniz.

13. Muz

Bir adet muzu bir süre sıcak suda beklettikten sonra suyu süzün ve için. Bir kaç dakika içinde nefesinizin açıldığını hissedeceksiniz.

14. Epsom Tuzu

Epsom tuz banyosu bronşit belirtilerinden, özellikle akut bronşitten muzdarip olduğunda rahatlamayı sağlayabilir.

15. Okaliptus Yağı

Bronşit geçirirken buhar tedavisi çok etkilidir. Okaliptus yağı ilave edilerek tıkanmış solunum yollarındaki mukus yumuşatılır ve yağın antibakteriyel özellikleri iyileşme sürecine yardımcı olur.

Okaliptüs yağı göğse dışarıdan da uygulanabilir. Bu , mukusun dışarı atılmasına ve solunum sisteminin rahatlamasına yardımcı olacaktır.


Önleyici Tedbirler

Bronşiti önlemek için aşağıda belirtilen önleyici tedbirleri takip edebilirsiniz:

Exit mobile version