Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Bitkisel Yağlar, Aromatik Yağlar ve Uçucu Yağların Faydaları Nelerdir?

Bitkisel yağlar sağlık açısından oldukça faydalıdır. Yağlar özelliklerine göre farklı sağlık sorunları için kullanılabilir.

Tıbbi ve aromatik yağlar, sabit ve uçucu yağlar olarak ikiye ayrılırlar.Sabit ve uçucu yağların özelliklerini ve bu yağları kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.

Sabit Bitkisel Yağ Nedir?

Genellikle sıkma ya da organik çözücülerle elde edilmektedirler.Meyve  veya tohumlarda sıvı ya da katı halde bulunurlar.Suda çözünmezler.Soğuk presleme ya da sıcak presleme yoluyla üretilirler.Sıcak presleme yönteminde,yağ çıkarılacak bitki parçası önce ısıl işleme tabi tutularak kavrulur, sonra preslenir.Bu yolla bitkiden daha çok yağ elde edilir.Ancak yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddelerin çoğu yok olmaktadır.Soğuk presleme yöntemiyle ise daha yüksek nitelikte ve tedavide kullanılabilen etken maddeleri içeren tıbbi sabit yağ elde edilir.

Uçucu Yağ Nedir?

Genellikle sıvı halde olurlar.Kuvvetli koku ve uçucu madde içerirler.Suda çözünmezler.Su buharı distilasyonu ile elde edilirler.Çiçek,yaprak, meyve kabukları, kısmen de bitki, ağaç kabuğu ve köklerinden elde edilirler.Kozmetik, gıda,kimya ve ilaç gibi pek çok sanayi dalında kullanılırlar.Koku ve tatların kıymetli ve en vazgeçilmez hammaddeleridir. Uçucu yağlar, açıkta bırakıldığında oda sıcaklığıyla birlikte buharlaşma gösterirler.Ciltte kolayca emilim sağlayan ve sabit yağlarla birlikte belli oranlarda karıştırılarak haricen kullanılabilirler.Ağız yoluyla mutlaka doktor kontrolünde alınması gereklidir.


Bitkisel Yağlar, Aromatik yağlar ve Uçucu Yağların Faydaları Nelerdir?

Acı Badem Yağı

Kabızlığı giderici özellikleri ile bilinen aynı zamanda bedenin ve zihnin yorgunluğunu gidermede faydalıdır. Göğüsün yumuşamasına yardımcı olmanın yanı sıra öksürüğün kesilmesine de faydalıdır. Genellikle cilt bakımında kullanılan acı badem yağı kadınların ilk tercihleri arasında yer almaktadır.Acı badem yağı genellikle cildi güzelleştirme, cildi gençleştirme, ciltteki hücrelerin yenilenmesini ve cilt bakımı için oldukça faydalı olan bir yağdır. Kuru ciltler için çok iyi nemlendirme özelliğine sahip bitkisel yağlar arasındadır.
  • Kış aylarında kuruyan cildi nemlendirmek için kullanılır.
  • Öksürüğün kesilmesinde etkilidir.
  • İdrarı arttırır.
  • Kurtların düşmesine yardımcı olur.
  • Kan şekerinin yükselmesini engeller.
  • Yorgunluğun giderilmesini sağlar.
  • Stresi ve siniri alır.
  • Cilt çatlaklarına iyi gelir.
  • Makyaj öncesi cildi hazırlar.
  • Makyajın temizlenmesinde kullanılır.
  • Erkekler tıraştan sonra kullanırsa ciltlerinde ferahlık hissederler.
  • Kuru ciltlerdeki pullanma ve dökülmeyi önler.
  • E vitamini içeren acı badem yağı cildin genç kalmasını sağlar.
  • Güneşten oluşan yanıkları tedavi eder.
  • Kabızlığı gidererek rahatlama sağlar.

Acı Elma (Adaçayı) Yağı

İdrar arttırıcı olması ile birlikte, gaz sıkıntısı yaşayanlara da yardımcıdır. Vücudumuzda meydana gelen herhangi bir yaranın iyileşme sürecinde de olumlu sonuçlar vermekdir.  Bebeklerde gaz gidermeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra astım, bronşit ve bayanlarda da adet düzensizliğini gidermede fayda sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Ahududu Yağı

Şeker hastalıklarını dengelemekle birlikte, romatizma ve boğaz hastalıklarına da iyi gelmektedir. Ateş ve ishal sorunlarında kullanılması faydalıdır. E ve C vitamini içerir cilt bakımında kullanılır aynı zamanda afrodizyak etkisine sahip bitkisel yağlar arasındadır.

Alabalık Yağı

Bel ve kas ağrılarına iyi gelebileceği gibi, romatizma sorunu olanlara da destek sağlar. Kas gevşetici, mafsal ve kireçlenme sorunlarına faydalı yağlar arasındadır.

Anason Yağı

Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, mide hazımsızlığını giderici, anne sütü arttırıcı, selülit tedavisinde ve son olarak da uyku düzenlemeye faydalı bitkisel yağlar arasındadır.

Argan Yağı

İçerisinde yer alan E vitamini sayesinde yazın güneş ışınlarının vücudumuzu olumsuz yönden etkileyerek kuru kalmasına neden olabilir.  Makyaj yapılan cildi korur. Ciltte meydana gelen kırışıklıkları önleyerek nemlendirici özelliğe sahip bitkisel yağlar arasındadır.

Ardıç Yağı

İştah açıcı olması ile birlikte aynı zamanda idrar söktürücü ve mide ağrılarında, saç dökülmesinde, boğaz iltihaplarında, kanda ki şeker oranının düşürülmesinde, deri hastalıklarında, selülit tedavisinde, kramplarda, romatizmalarda, egzamaya faydalı olan bitkisel yağlar arasındadır. Fazla kullanılması sonucunda böbreklerin tahriş olmasına neden olabilir.

Aspir Yağı

Vücudumuzda zaman içerisinde biriken fazla yağların yakılmasına yardımcı olarak kilo verimi sürecine destek sağlayabilir. Kan şekeri ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olan bitkisel yağlar arasındadır.

At Kestanesi Yağı

Kanamayı durdurur, basur memelerini kurutur, çatlakları giderir, fistül ve mayasına faydalıdır. Kolite iyi gelmektedir. Kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelen bitkisel yağlar arasındadır.

Avokado Yağı

Kas gevşetici, cilt nemlendirici, böbrek taşı söktürücü, cilt yumuşatıcı, selülit tedavisine faydalı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Aynısefa (Kalendula) Yağı

Hassas ciltlerde faydalı, cildi nemlendirir, onarıcı etkilere sahiptir. Sivilce, varis, egzama, pişik, mantar, döküntü, isilik, cilt sorunlarında faydalı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Bergamot Yağı

Yorgunluk, stres, bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcıdır. Egzamaya faydalıdır. İştah arttırıcı olması ile birlikte safra söktürücü özelliğine sahip bitkisel yağlar arasındadır. Çaya tat vererek lezzetli olmasını sağlar.

Biberiye Yağı

Gaz giderici, idrar söktütücü, bronşit, sinüzit ve kan dolaşımını düzenleme de faydalıdır. Sinir sistemi uykusuzluk, saç dökülmesi, kepek, kolesterole de iyi gelen bitkisel yağlar arasındadır.

Buğday Tohumu Yağı

Selülitte, hücre yenileme de, cilt sorunlarında, saç bakımında, cilt lekelerinde birden fazla fayda sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Bu yazımız ilginizi çekebilir: Buğday Tohumu Yağı’nın Cilt ve Sağlığa Faydaları

Böğürtlen Yağı

Cilt maskelerinde sıkça kullanılır, içeriğinde yüksek oranda C vitamini bulunur. Saçlar ve cilde canlılık sağlar. Cilt temizliğinde en iyi toniklerdendir. Deri yağlanmalarını önleyen bitkisel yağlar arasındadır.

Ceviz Yağı

Selülit, hücre yenilenmesi, yanık, yara, cilt sorunları, yıpranmış saçlar ve lekeleri gidermeye faydalı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Citronella Yağı

Citronella yağının sinek kovucu özelliğe sahip olmasının nedeni içeriğindeki citronellal ve limonen adlı bileşenler. Sivrisinekler ve böcekler bu maddelerden uzak durduğu için citronella doğal bir sinek koruyucu olarak kullanılan bitkisel yağlar arasındadır. Citronellanın diğer faydaları ise şunlar:

Çam Terebentin Yağı

Kepek, saç dökülmesi ve saçı kuvvetlendirmede oldukça faydalıdır. Saç diplerine nüfuz ederek zararlı hücrelerin önlenmesini sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı bilimsel adı Melaleuca alternifolia olan bir ağacın yapraklarından elde edilir. Ayak ve tırnak mantarına iyi gelir, sivilceleri yok eden bitkisel yağlar arasındadır.

Çilek Yağı

Cildi sıkılaştırmada, gözeneklerin açılmasında, kek ve pasta yapımında  kokusundan dolayı kullanılmaktadır.

Çörekotu Yağı

Süt arttırıcı, idrar söktürücü, adet giderici, şeker, astım ve romatizma tedavisinde yardımcıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hemoroit oluşumunu engeller, saçı besler, kan dolaşımını düzenler. Yemeklerde tat vermek amacı ile kullanılır.

Defne Yağı

Bademciğe iyi gelir, yemeklere koku verir, soğuk algınlığına iyidir, saç ve deri tedavisinde faydalıdır. Kas gevşetici, gaz giderici, şeker dengeleyici özelliklere de sahiptir.

Elma Yağı

Banyo da koku verici olarak kullanılır. Aromaterapi de faydalıdır.

Entele Yağı

Kepek ve saç dökülmelerini engelleyerek saçın beslenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda saçlarında uzamasını sağlayarak daha güçlü bir yapıya sahip olmasına yardımcı olan bitkisel yağlar arasındadır.

 Fesleğen Yağı

Sinir bozuklukları, migren, buhar tedavisin de, strese, cilt sorunlarına, gut hastalığına iyi gelir, gaz söktürücü, sivrisineğe karşı koruyucudur.

Fındık Yağı

Yıpranmış ve kuru ciltlerde faydalıdır. Saçkıran ve varis tedavisinde faydalıdır. Cilt çatlaklarını önlemede yararlıdır.

Greyfurt Yağı

Greyfurt yağı, meyvesi kadar bol vitaminli ve faydalı bir bitkisel yağ çeşididir. Bu sebeple özellikle grip ve soğuk algınlığı durumlarında tüketildiğinde çok faydalı olmaktadır.

Gliserin 

Gül Yağı

Cildin gerginleşmesine yardımcı olmakla birlikte canlı kalmasını da sağlar. Cilt alerjilerine karşı faydalıdır. Parfümlerde de kullanılır.

Hanımeli Yağı

Cildin canlı kalmasını sağlar, pürüzleri önler, akneleri giderir, koku olarak parfümlerde de kullanılır.

Hardal Yağı

Haşhaş Yağı

Tablo boyalarında katkı maddesi olarak kullanılırr. Yemek yağı olarak da kullanılmaktadır.

Havlıcan Yağı

Gripte kullanılır, iştah açıcıdır, idrar söktürücüdür, nefes darlığına iyi gelir, balgam söktürücü özellikleri ile birçok olumsuzluğa fayda sağlamaktadır.

Havuç Yağı

Vücut bağışıklığı, cilt sorunlarına, hücre yenilenmesine, idrar söktürücü, kan temizleyici, kolesterol düzenleyici, ses tellerine de oldukça fayda sağlamaktadır.

Hindistan Cevizi Yağı

Kusma ve bulantıları giderir, iltihaplanmaları önler, hazmı kolaylaştırır, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir, fiziksel yorgunluğu giderir, pastalar da esans olarak kullanılr. Aynı zamanda gebelikte kullanım sağlanmamasında fayda var.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:

Hint Yağı

Kirpik ve saçları güçlendirir, dökülmeleri önlemeye yardımcı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Isırgan Otu Tohumu Yağı

Romatizmaya, saç dökülmelerine, hücre yenilenmesinde, kanın temizlenmesinde yardımcı olarak kullanılan bitkisel yağlar arasındadır.

Itır Yağı

Antioksidan, antibakteriyel ve antifungaldır: Itır yağının aktif antibakteriyel ajanları arasında, sitronellol, geranil, menton, linalol ve gurjunene yer almaktadır. Ortak bakterilere karşı test edildiğinde, ıtır yağı, çok düşük konsantrasyonlarda bile inhibisyon etkileri göstermektedir.
Tehlikeli bir bağışıklık sistemi ve diyabet, yara iyileşmesini çok yavaş ve acı verici bir süreç haline getirebilir. Itır yağının antioksidan kapasitesi etkili bir şekilde enfekte olur ve enfeksiyon sık görülse bile iyileşmeyi hızlandırır. Itır yağı ayrıca etkili bir mantar öldürücüdür.

İğde Yağı

İdrar söktürücü, bağırsak rahatsızlıkların da, ateş düşürücü, bağışıklık sistemi güçlendirici, ağız kokusu giderici bitkisel yağlar arasındadır.

Jojoba Yağı

Yarık, çizik, sivilce, yıpranmış cilt, kırışıklıklara karşı  kremlerin içerisine eklenerek kullanımı sağlanmaktadır. Saçlarda uzama ve güçlenme sağlar. Kepek sorununu ortadan kaldırır. Selülit tedavisinde yardımcı olur. İltihaplı egzamalara faydalı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Kafur Yağı

Kafur Ağacının genç olanlarının gövdesinden elde edilen Kafur Yağı, beyaz renkli ve billirumsu bir maddedir.

Kakao Yağı

Hamilelik sonrası cilt bozulmalarında yardımcı olabilir. Denizde bronzlaşmayı sağlar, dudak veya deride çatlamaları engellemektedir. Pullanmayı önlemde faydalı bitkisel yağlar arasındadır.

Kabak Çekirdeği Yağı

Bağırsak yumuşatıcı, prostatı önleyici, kurt düşürmede faydalıdır. Toksinleri atmada faydalıdır. İyi bir antioksidan olarak bilinmektedir.  Cilt hastalıklarına yardımcı etki sağlar. Toksinlerin etkisini azaltır. Enfeksiyonlu iltihaplanmalarını önleyen bitkisel yağlar arasındadır.

Kantaron Yağı

Hazmı kolaylaştırır, vücuda kuvvet verir, ishali kesmede faydalıdır, mide ağrılarını ortadan kaldırır, yanık ve yaraları ortadan kaldırmaya yarayan bitkisel yağlar arasındadır.

Kamelya Yağı

Yıpranmış saçları besleyerek daha sağlıklı bir hale gelmesinde büyük bir pay sahibidir. Aynı zamanda saçların diplerine kadar nüfuz ederek doğru sonuçlar elde etmenize de yardımcı olabilir.

Kakule Yağı

Mide rahatlatıcı, iştah açıcı, gaz söktürücü, afrodizyak etkili, sinir sistemi rahatlatıcı, kalp rahatsızlıklarında faydalı, baş ağrısı, yorgunluk giderici, çay ve kahveye atıldığında iştah açar, hazmı kolaylaştırır, baş ağrısını iyileştirir, ağız kokusunu giderir, diş etlerini güçlendiren bitkisel yağlar arasındadır.

Karabaş Yağı

Damar sertliğine iyi gelir, kalbi kuvvetlendirir, uykusuzluk öksürük ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Egzama yaralarına karşı iyi gelir, stres ve gerginliğe yardımcıdır, sivrisinek kovucu olarak da kullanım sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Karabiber Yağı

İştah açar, hazmı kolaylaştırır, idrar söktürür, enerji veren bitkisel yağlar arasındadır.

Karanfil Yağı

Sinirleri yatıştırır, ağız ve mide kokusunu giderir, ağrı kesici olarak bilinir, haşereleri kovmaya da yardımcı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Kavun Çekirdeği Yağı

Sakinleştiricidir, antidepresandır, öksürüğü ortadan kaldırır, böbrek taşlarını düşürmede yardımcıdır.
Cilde tazelik ve canlılık verir. Cilde masaj yaparak kullanılır

Kayısı Çekirdeği Yağı

Cilt sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı, hücrelerin yenilenmesinde destekleyicidir. Aynı zamanda badem ile karıştırıldığında ağrı kesici özelliğe de sahiptir.

Kayısı Yağı

Bağırsak parazitlerini giderilmesinde faydalıdır. Cilt temizliğinde faydalıdır, aknelerin giderilmesinde yardımcı, yaşlanmayı geciktiren bitkisel yağlar arasındadır. Cildin nemli kalmasında fayda sağlamaktadır.

Kenevir Yağı

Kenevir yağı kenevir tohumlarından elde edilir. Kansere karşı koruma sağlaması, birçok cilt rahatsızlığına iyi gelmesi ve kabızlığa karşı kullanılması kenevir yağının faydaları arasındadır. Kenevir bitkisinin tohumları, sapı ve yaprakları kullanılabilir. Hastalıklara karşı kullanılmasının yanında cilt ve saç için kozmetik sektöründe de öne çıkan bir bitkidir. Birçok losyon ve sabun yapımında tercih edilir.

Kekik Yağı

Solunum yolu rahatsızlıklarına, soğuk algınlığına, grip ve nezleye iyi gelmektedir. Alyuvar oluşumunu artırır, kurt düşürücü olarak da bilinmektedir. Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına yardımcı olur. Yüksek tansiyon ve kolesterolü dengeleyen bitkisel yağlar arasındadır.

Keten Tohumu Yağı

Mide ve kabızlık sorunlarına iyi gelir, menepoz sıkıntılarına, zihin açmaya, hazmın kolaylaşmasına, sindirim sistemine yardımcı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Kimyon Yağı

Baharat veya yap olarak Romalılar tarafından kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve aynı zamanda uyarıcı özelliklere de sahiptir.

Kişniş Tohumu Yağı

İştah açar, sindirimi kolaylaştırır, hazmı kolaylaştırır, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Doğumu kolaylaştırır. Baş ağrılarına iyi gelir, karın ağrılarını gidermede yardımcıdır.

Kivi Yağı

Cildi yumuşatarak nemlenmesine yardımcı olur. Parlaklık ve canlandırıcı özelliğe de sahiptir.

Kudret Narı Yağı

Sindirim sistemi tahrişlerini engeller, mide rahatsızlıklarını giderir, gaz söktürür, mide rahatsızlıklarını giderir, vücudun zinde kalmasına yardımcı olur.

Kuşburnu Yağı

Grip, öksürük, nezle ve soğuk algınlığı için kullanım sağlanmaktadır.

Lahana Yağı

Zamanla biriken yağların parçalanmasına yardımcı olmakla birlikte zayıflama süreci içerisine girenleri de olumlu sonuçlar il karşılaşmalarına destek sağlamaktadır.

Lavanta Yağı

Stres, sıkıntı, baş ağrısı ve gribi engellemede faydalıdır. Vücut direncini arttırarak uykusuzluk problemlerini de üstesinden gelmektedir. Romatizma rahatsızlıklarını da ortadan kaldırmada faydalıdır.  Saçta meydana gelen sirkelerin giderilmesinde de faydalıdır.

Leylak Yağı

Toksinleri atmada yardımcı, ateş düşürmede faydalı, romatizma ve aynı zamanda kramplara karşı da faydalıdır.

Limon Yağı

Soğuk algınlığı, grip ve nezle sorunlarını ortadan kaldırır. Hafızanın güçlenmesinde faydalıdır, kasların kuvvetlenmesine yardımcı olur. Cilt üzerinde  faydalıdır. Vücutta ki yağların yakılmasında destek sağlar. Kalp damar tıkanıklığını önlemektedir.

Magnezyum Yağı

Eklem romatizma gibi bir takım ağrıların giderilmesinde faydalıdır.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir: 

Mavi Anemon Çiçeği Yağı

Ciltte meydana gelen ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olmaktadır. Cildin yenilenmesine yardımcı olarak pürüzsüz ve nemli kalmasında fayda sağlamaktadır.

Melisa Yağı

Kanın temizlenmesine yardımcı olmakla birlikte uykusuzluk problemlerinde ortadan kaldırmasında fayda sağlayabilir. Nefes darlığı ve yorgunluğa da fayda sağlayabilir. Migrene de iyi gelmektedir.

Menekşe Yağı

Cilt sorunlarında fayda sağlamaktadır. Mikrop kırıcıdır, saç dökülmesi ve egzamaya karşı faydalıdır, saç ve cilde canlılık, parlaklık ve güçlü bir yapıya sahip olmasına yardımcı olabilir.

Mersin Yağı

Şeker ve hemoroit hastalığına karşı faydalıdır. Cilt üzerinde de faydalıdır. Kuvvetlendirici özelliği ile birlikte spor esnasında da kullanılabilir. Uykusuzluk problemlerinin ortadan kalkmasına destek sağlayabilir.

Muz Yağı

Kek ve pastalarda koku olarak kullanım sağlanmaktadır.

Nane Yağı

Hazmın kolaylaşmasına yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda mide bulantılarının da üstesinden gelmede faydalıdır. Baş ağrısına iyi gelmekle birlikte aynı zamanda anne sütünün de artmasına yardımcı olabilir.

Nar Çekirdeği Yağı

C vitamini içermekle birlikte aynı zamanda iyi bir antioksidan olarak da bilinmektedir. Damar sertliğini önlemede faydalıdır. Kötü kolesterolü engellemektedir. Kalp riskini azaltmaktadır.

Okaliptus Yağı

Şeker hastalığı, kabızlık, sinüzit, öksürük, romatizma, saç dökülmesi ve kepeğe karşıda oldukça faydalı etkilere sahiptir.

Ozon Yağı

Paçuli Eter Yağı

Paçuli yağı mantara karşı etkiye sahiptir, ayrıca cilt alerjisi durumunda da yardım eder. Kepeği yok eder. Bu yağ, kozmetik ürünlere ve parfümlere esrarengiz bir doğu aroması katar.

Papatya Yağı

Papatyanın faydaları arasında saç köklerini güçlendirme, saç dökülmesini önleme, saç derisini temizleme, cilde parlaklık vermesi ve ağrı kesici özelliğe sahip olması başı çeken faydaları arasındadır.

Pelesenk Yağı

Karayip adaları,Güney Asya, Uzak Doğu ve Amerikada yetişen 15 metreye kadar uzayabilen bir ağaç türüdür. Pelesenk Yağı pelesenk ağacının gövdesinden, yaralama yöntemiyle elde edilir. İçeriğinde Reçine ve saponinler vardır.

Portakal Yağı

Hazmın kolaylaşmasına, mide rahatsızlıklarına, romatizmaya ve ateş düşmesine, cildin güzelleşmesine, yanık ve yara tedavilerinde kullanım sağlanmakla birlikte sivilce ve aknelerinde kurutulmasında fayda sağlayabilir. Pasta ve keklerde tatlandırıcı olarak kullanım sağlanmaktadır. Kan dolaşımının düzenlenmesinde fayda sağlayacağı gibi aynı zamanda sinirlerinde yatışmasında destek sağlayabilir.

Rezene Yağı

Şişkinlik, hazımsızlık, gaz sıkışması gibi sorunların üstesinden gelmede faydalıdır. Yaraların iyileşmesine de fayda sağlayabilir.  Cildi besleyerek pürüzlü kısmın ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

Sandal Ağacı Yağı

Afrodizyak özelliği olmakla birlikte sakinleştiricidir. Dokuların yenilenmesine yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda cildin nemlenmesine de fayda sağlayabilir. Bunun yanı sıra ateş düşürücü etkilerinin de olduğu gözlemlenmektedir.

Sarı Sabır Yağı (Aloe Vera)

Adet döneminde kan akımını arttırmaktadır. Cildin yenilenmesine de fayda sağlayabilir. Hücre yenileyici ve düzenleyicidir. Kuru ciltlere de oldukça iyi gelmektedir. Aynı zamanda güneş yanıklarını dindirici özellikleri de bulunmaktadır.

Sarımsak Yağı

İştah açar, yüksek tansiyonu düşürür, hazmın kolaylaşmasına yardımcı olur, saçkıran hastalığına iyi gelmektedir. Saçların uzamasında destek sağlar. Dökülmelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Sedir Ağacı Yağı

Sibirya sedir ağacı yağı en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. içeriğinde (P),( A), (E),(K), vitaminleri, Mangenez, Çinko, fosfor, selenyum ve Demir içeren bitkisel yağlar arasındadır.

Shea (Karite) Yağı

Shea yağının özellikle cilde çok faydası vardır. Cildin yumuşak ve elastiki bir  görünüm kazanmasını sağlar. Ciltte koruyucu bir tabaka oluşturur ve cildin nem dengesini sağlayan  bitkisel yağlar arasındadır.

Soya Yağı

Karaciğer yağlanmalarını önleyerek kötü kolesterolü engellemektedir.  Aynı zamanda hücrelerin yenilenmesine de destek sağlamaktadır.  Cilt bakımında yenileyici özelliğinin bulunması beraberinde birçok fayda da sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Susam Yağı

Kuru ciltlere uygulanmak ile birlikte aynı zamanda saç kırılmalarında ve şeker hastalıklarında da faydalıdır.  Yanıklarda da iyileştirici özelliğe sahiptir. Yemeklerde lezzet katmak amacı ile kullanım sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Şeftali Yağı

Bağırsak solucanlarının giderilmesine yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda kabızlığın giderilmesinde de faydalıdır. Banyo sonrasında ise vücut yağı olarak kullanılan bitkisel yağlar arasındadır.

Tarçın Yağı

Bağırsak enfeksiyonlarını önlemede faydalıdır. Anti bakteriyel etkiye de sahip olarak bilinmektedir.  Kan dolaşımını hızlandırır. Pasta ve keklere de esans olarak kullanım sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Tatlı Badem Yağı

Çatlak ve aynı zamanda kuru ciltler üzerinde olumlu etkilere sahip olmakla birlikte aynı zamanda pürüzlü yapının da giderilmesinde fayda sağlamaktadır.  Saçlarında beslenmesine yardımcı olarak en doğal kaynaklar arasında yerini almaktadır. Kabızlık sorunu yaşayanlara da yardımcı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Üzüm Çekirdeği Yağı

Vanilya Yağı

Cinsel gücün artmasına yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda mideyi uyarıcı özelliklere de sahiptir. Pasta ve keklere de tatlandırıcı amaçlı kullanılan bitkisel yağlar arasındadır.

Vişne Çekirdeği Yağı

İdrar söktürücü olmakla birlikte aynı zamanda ateş düşürücü olarak önemli etkilere sahiptir. İçeriğinde ise yüksek oran A ve C vitaminleri bulundurmaktadır.

Yasemin Yağı

Cildi beslemenin yanı sıra aynı zamanda romatizma ağrılarına da son vermede faydalıdır. Selülitlerin giderilmesinde de büyük bir etken sahibidir. Aynı zamanda banyo suyunda da kullanım sağlayan yasemin yağı stres ve sıkıntıya da bire bir bitkisel yağlar arasındadır.

Yer Fıstığı Yağı

Kan şekeri düzenleyerek kontrol altına alınmasına destek sağlayabilir. Aynı zamanda kolesterolünde düşmesine yardımcı olan bitkisel yağlar arasındadır.

Yılan Yağı

Dökülmeleri önleyerek saçların beslenmesini sağlar. Kepeğin giderilmesini sağlayarak saçların kuvvetlenmesinde büyük bir pay sahibidir.

Ylang Ylang Yağı

Cilt ve saçların yenilenmesine yardımcıdır. Ferahlatıcı olmasının yanı sıra aynı zamanda aromatik bir etkiye de sahiptir. Afrodizyak etkisi vardır. Sinir ve stres gibi sıkıntılarında ortadan kalkmasına destek sağlamaktadır. Uykusuzluk sıkıntısı çekenlerin problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Kasların gevşemesine destek sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Yosun Yağı

Deri altında oluşan yağ selülitlerinin ortadan kalkmasına destek sağlamaktadır. B vitamini sayesinde de cildin beslenmesine yardımcı olan bitkisel yağlara arasındadır.

Zambak Yağı

Vücut ve romatizma ağrılarını gidermek için bir takım tedavi yöntemleri arasında yerini almaktadır. Aynı zamanda parfümeri sanayinde de kullanım sağlayan bitkisel yağlar arasındadır.

Zencefil Yağı

Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi sorunların üstesinden gelmede etkilidir. Romatizma ve eklem ağrılarında kullanılır. Gaz söktürücü özelliğe sahip olmakla birlikte aynı zamanda yatıştırıcı etkilere de sahip bitkisel yağlar arasındadır.

Zeytin Yağı

Cilt ve saçı besleme de oldukça faydalıdır. Kalp sağlığına ve aynı zamanda damar sertliğine iyi gelen bitkisel yağlar arasındadır.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir: 

 

Exit mobile version