Site icon Mutlu ve Sağlıklı

Bademcik İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik iltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik iltihabı… Boğazın gerisinde her iki tarafta bulunan bademcikler aslında lenf bezleridir, yani görevleri vücudu hasta edebilecek zararlı organizmaları filtrelemektir. Ama bazen bakteri veya virüsler tarafından istila edilirler. Sonuç, grip benzeri semptomların eşlik ettiği enfeksiyon ve iltihaplanmadır. Bademcik iltihabı, özellikle çocuklar arasında yaygındır.

Bademcik iltihabı Belirtileri


Bademcik İltihabı – Tıbbi Tedavi

Bademcik iltihabı grip ve streptokok boğaz ağrısı gibi benzer görünümlü hastalıklardan ayırt etmek için doktor bir boğaz kültürü alabilir. Tedavi dinlenmeyi, reçetesiz bir analjeziği (aspirin veya asetaminofen) ve muhtemelen bir kür oral antibiyotiği içerir. Antibiyotik almaya başladıktan birkaç gün sonra iyi hissedilse bile yeniden enfeksiyon kapmayı önlemek için tüm haplar bitene kadar ilaç alınmaya devam edilmelidir.

Bezler yılda üç veya daha fazla kez hastalanıyorsa veya enfeksiyon özellikle şiddetliyse doktor tonsillektomi yani bademciklerin alınmasını tavsiye edebilir. Uzmanlar bademciklerin enfeksiyona karşı koruduklarına ve bu yüzden ameliyatın ancak mutlak surette gerekliyse yapılması gerektiğine inanmaktadır. Bu bezlerin alınması yaşam boyu boğaz ağrısı geçirilmeyeceğinin garantisi değildir. Bademcikleri enfekte eden bakteriler boğazı da enfekte edebilirler ama bademcik ameliyatı olanlar genellikle daha az boğaz enfeksiyonu geçirirler.


Bademcik İltihabı – Alternatif Tedavi

Aromaterapi

Esansiyel yağlarla nazik bir masaj bademcik iltihabı rahatsızlığını hafifletebilir. 1 çay kaşığı bitkisel yağa veya losyona 5 damla bergamot, okaliptüs veya nane yağı eklenir. Nazikçe boyun ve boğaz ovulur.

Ayurvedik Tıp

Ayurveda uzmanları çoğunlukla bademcik iltihabı rahatsızlıklarını hafifletmek için Ayurvedik bir formül olan Septilin alınmasını tavsiye ederler. Ayrıca nane çayı içmeyi, Indian bdellium tozu veya hapı almayı tavsiye ederler. Ayurvedik ürünler sağlıklı yiyecekler satan dükkanlarda veya Hint eczanelerinde bulunabilir.

Vücut Çalışması ve Bedensel Uygulamalar

Kutupsallık terapisi, refleksoloji ve Doğuya özgü vücut çalışması teknikleri bademcik iltihabı rahatsızlığına faydalı olabilir.

Bitkisel Tedavi

Yoğurtotu, adaçayı ve kızıl adaçayı çayları iltihap ve ağrı ile mücadelede yardımcı olabilir. Yoğurt otunu kullanmak için 1 çay kaşığı kuru yaprak 1 fincan kaynar suda 10-15 dakika demlendirilip süzülür. Günde birkaç defa içilir.

Adaçayı ve kızıl adaçayı infüzyonları için 1 çay kaşığı kuru veya taze yaprak 1 fincan kaynar suda 10-15 dakika demlendirilip süzülür. Ilık çayla günde 5 defaya kadar gargara yapılır. Yutulmamalıdır.

Yoğurt otu ve ekinezya tentürlerinin karışımı da bademcik iltihabı hafifletebilir. Her iki tentürden de eşit miktarlar birleştirilir ve günde 3 defa 1 çay kaşığı alınır.

Hidroterapi

Ağrıyı dindirmek ve iltihabı azaltmak için iki hidroterapi kolay ve etkilidir: Dayanılabilir sıcaklıkta suyla gargara yapmak veya boğaz bölgesine soğuk kompres uygulamak denenebilir.

Geleneksel Çin Tıbbı

  • Akupunktur: Akupunktur, bademcik iltihabı rahatsızlığına ilişkin şişme ve boğaz ağrısını azaltmak için kullanılabilir. Uygulamacı tipik olarak yutak ve bademciklerle ilgili kulak noktalarının yanında akciğer 1, mesane 10 ve 12, kalın bağırsak 4 ve 11 üzerinde odaklanır. Akupunktur aynı zamanda bademcik ameliyatı sırasında anestezi yerine de kullanılabilir. Çoğu vakada uygulamacı kalın bağırsak, kalp zarı ve üçlü ısıtıcı meridyenler üzerindeki noktalara odaklanır.
  • Akupres: Bademcik iltihabı rahatsızlığına ilişkin şişme ve boğaz ağrısını azaltmak için uygulamacı kalın bağırsak 4, akciğer 11 ve mide 9 ve 36 üzerinde odaklanır. Yutkunma güçlüğü konsepsiyon kanalı 17 ve yönetici kanal 13’e basınç uygulayarak hafifletilebilir.
  • Çin Bitkisel Tedavileri: Laryngitis Hapları ve Superior Sore Throat Powder Spray, bademcik iltihabı için tavsiye edilebilecek reçetesiz ürünlerdir

Bademcik iltihabına İyi Gelen Diğer Uygulamalar

Limonlu Sıcak Su

İltihabı azaltıcı etkisi olan limon aynı zamanda yüksek oranda C vitamini içeriğiyle vücudun enfeksiyona karşı direncini arttırır.1 bardak suyu kaynattıktan sonra 10 dakika kadar ılımasını bekleyin ve 1 adet taze limonun suyunu sıkıp zamana yayarak, 15-20 dakikada yudum yudum için. Boğazının yumuşaması için limonla birlikte 2-3 çay kaşığı bal da kullanabilirsiniz. Bunu günde 2-3 kez tekrar edin. Alternatif olarak bir limon dilimine çeyrek çay kaşığı kadar tuz serpip emebilirsiniz.

Tuzlu Suyla Gargara

Günde 2-3 kez tuzlu suyla gargara yaparak şişliği azaltabilir ve enfeksiyonun daha çabuk temizlenmesine destek olabilirsiniz.

Yarım bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz atıp iyice karıştırın ve bu suyla gargara yapın. Tuz fazla olmamalı aksi halde tuzlu su boğazınızı daha çok tahriş eder.

Çemen Otuyla Gargara

Çemen otunu hemen elinizin altında olmayabilir ancak özellikle viral enfeksiyonların yaygın olduğu kış aylarında bademcikleriniz sık sık şişiyorsa evde bulundurmanızı öneririm. 1 büyük bardak kaynar suya 3 çay kaşığı çemen otu atın ve 20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Suyu ocaktan alıp ılımasını bekledikten sonra süzün ve bu suyla günde 3 kez gargara yapın.

Süt

Gece, yatmadan 1-2 saat önce 1 bardak ılık süte 2 çay kaşığı zerdeçal tozu ve bir tutam karabiber ekleyip karıştırın ve yavaş yavaş için.
Zerdeçal yoksa sadece karabiber kullanabilirsiniz. Sütün tek dezavantajı boğaza yapışarak daha fazla yutkunmanıza yol açması. Bademcikleriniz çok şişse ve yutkunurken çok ağrı yapıyorsa süt kullanmayın.

Zerdeçal

İltihabı azaltan ve antiseptik etkisi bulunan zerdeçalı gargara suyu hazırlamak için kullanabilirsiniz. 1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve karıştırın. Su ılıyınca gargara yapın.
Bunu gün içinde ihtiyaç duydukça tekrar edin. Bademcik şişmesine iyi gelen zerdeçalı çay olarak da tüketebilirsiniz. 1 büyük kupa çay için 1 çay kaşığı silme toz zerdeçal yeterli olacaktır. Çayınıza bal ve limon da ekleyebilirsiniz.

Tarçın Çayı

Bakterilerin çoğalmasını önleyen tarçın çayı aynı zamanda şişliğin, iltihabın ve ağrının hafiflemesine yardımcı olur. 1 büyük kupa çay için 1 çay kaşığı toz tarçın veya 2 küçük çubuk tarçın yeterli. Çayınızı toz tarçınla hazırlayacaksanız 5-7 dakika, çubuk tarçınla hazırlayacaksanız 10-12 dakika demleyin.Kabuklar büyükse 1 adet büyük kabuk yeterli. Ancak büyük kabuk tarçının genelde tamamı suya sığmadığı için 5 dakika bir ucunu 5 dakika diğer ucunu suda bekletin. Çayınıza 2 çay kaşığı bal ekleyerek etkisini artırabilirsiniz. Tarçın çayı günde 2-3 bardak içilebilir.

Adaçayı

Anti bakteriyel bitkilerden biri olan adaçayı bademcikleri şişiren bakterilerin yayılmasını önler. Aynı zamanda ağrıyı alır, tahrişi azaltır.
Adaçayını çay veya gargara olarak kullanabilirsiniz. Çayı güde 2 bardak içebilir veya günde 3 kez gargara yapabilirsiniz. Önemli Not: Hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar adaçayı kullanmamalıdır.

Sarımsak

Daha önce boğaz ağrısına ne iyi gelir yazısında paylaştığımız gibi sarımsak en etkili doğal antibiyotikler arasındadır. Bir sarımsağı ortadan ikiye bölün ve ağzınıza atarak suyunu emin. Alternatif olarak 1 bardak suyu 2 adet ince dilimlenmiş sarımsak ekleyerek 10 dakika kaynatın. Süzdükten sonra 1 tutam acı biber atıp iyice karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Sarımsağın kokusu için endişeleniyorsanız sarımsaktan hemen sonra 5-6 adet taze maydanoz yaprağı çiğneyerek ağız kokusunu önleyebilirsiniz.

Bitki Çayları

Vücut enfeksiyonla mücadele ederken su kaybeder ve sıcak bitki çayları hem bu suyu yerine koymak hem de boğazı yumuşatmak için birebirdir. Meyan kökü, okaliptus, ıhlamur, papatya gibi çaylar bademcik şişmesine iyi gelir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Çayınıza bir miktar bal ve taze sıkılmış limon suyu ekleyerek bağışıklık sisteminize destek olabilirsiniz.

  • Bademcikleriniz şişken yutkunmak bir dert olduğu için çiğnemeniz gerekmeyen sıvı gıdalarla beslenin. Sebze çorbası, tavuk çorbası gibi çorbalar hem besleyicidir hem de yemek yerken yaşadığınız ağrıları en aza indirir.
  • Bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için taze sıkılmış meyve ve sebze suları içebilirsiniz.
  • Boğazınızı tahriş edebilecek aşırı baharatlı yemeklerden, kahve ve koladan uzak durun.
  • Boğazının kurumasını önlemek için oturduğunuz yerin ve yatak odanızın havasını nemlendirin.
  • Dinlenin. Dinlenmek enfeksiyonun kısa sürede vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Şişlik 7-8 gün içinde inmediyse, en azından iyileşme işareti vermediyse doktora gidin
Exit mobile version