KanserKadın SağlığıRahatsızlıklar

Yumurtalık Kanseri (Over) Nedir? Yumurtalık Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri
Yumurtalık kanseri yumurtalıklarda başlayan bir kanser türüdür. Yumurtalıklar – her biri bir badem büyüklüğünde – yumurtalar (over) yanı sıra östrojen, progesteron ve testosteron hormonları üretir.

Yumurtalık kanseri yumurtalıklarda başlayan bir kanser türüdür. Kadın üreme sistemi, rahmin her iki tarafında bir tane olmak üzere iki yumurtalık içerir. Yumurtalıklar (over) – her biri bir badem büyüklüğünde –  yanı sıra östrojen ve progesteron hormonları üretirler.

Yumurtalık kanseri genellikle pelvis ve karın içine yayılana kadar fark edilmeden geçer. Bu geç aşamada yumurtalık (over) kanserinin tedavisi daha zordur ve sıklıkla ölümcül olmaktadır. Hastalığın yumurtalık ile sınırlı olduğu erken evre yumurtalık kanseri, başarılı bir şekilde tedavi edilmeye daha yatkındır..

Cerrahi uygulama ve kemoterapi genellikle yumurtalık kanserini tedavi etmek için kullanılır.


Yumurtalık Kanseri Belirtiler

Yumurtalık kanseri
Yumurtalık, fallop tüpleri, uterus, serviks ve vajina (vajinal kanal) kadın üreme sistemini oluşturur.

Erken evre yumurtalık (over) kanseri  nadiren semptomlara neden olur. İleri evre yumurtalık kanseri, genellikle daha sık görülen benign durumlar ile karıştırılan az sayıda ve nonspesifik semptomlara neden olabilir.

Yumurtalık kanserinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Karın şişmesi veya şişkinlik.
  • Az yemek yiyerek, tokluk hissine çabuk ulaşmak
  • Kilo kaybı
  • Pelvis bölgesinde rahatsızlık
  • Kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya semptomunuz varsa doktorunuzdan geçikmeden randevu alın.

Eğer aile öykünüzde kanser veya yumurtalık (over) kanseri varsa, yumurtalık kanseri riskiniz hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz, göğüs ve yumurtalık kanseri riskinizi arttıran belirli gen mutasyonları için test yapmak üzere sizi genetik danışmana yönlendirebilir.

Kanser ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Yumurtalık Kanseri Nedenleri

Yumurtalık kanserine neyin neden olduğu henüz açık değildir, ancak doktorlar hastalığın riskini artırabilecek faktörleri tanımlamışlardır.

Genel olarak, kanser bir hücre DNA’sında hatalar (mutasyonlar) geliştirdiğinde başlar. Mutasyonlar hücrenin büyümesini ve hızla çoğalmasını ve anormal hücrelerin bir kitle (tümör) oluşturduğunu söyler. Sağlıklı hücreler ölünce anormal hücreler yaşamaya devam eder. Yakın dokuları istila edebilir ve başlangıçtaki tümörden ayrılarak vücudun başka yerlerine yayılabilirler (metastaz).


Yumurtalık Kanseri Türleri

Kanserin başladığı hücre tipi, sahip olduğunuz yumurtalık (over) kanseri tipini belirler. Yumurtalık kanseri türleri şunları içerir:

  • Yumurtalıkların dışını kaplayan ince doku tabakasında başlayan epitelyal tümörler.
  • Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ı epitelyal tümörlerdir.
  • Hormon üreten hücreler içeren yumurtalık dokusunda başlayan stromal tümörler. Bu tümörler genellikle diğer yumurtalık tümörlerinden daha erken bir aşamada teşhis edilir.
  • Yumurtalık tümörlerinin yaklaşık yüzde 7’si stromaldir.
  • Yumurta üreten hücrelerde başlayan germ hücre tümörleri. Bu nadir yumurtalık (over) kanseri genç kadınlarda ortaya çıkma eğilimindedir.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Yumurtalık Kanseri Risk Faktörleri

Yumurtalık kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

Yaşlılık

Yumurtalık (over) kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 50 ila 60 yaş arası kadınlarda görülür.

Kalıtsal gen mutasyonları

Yumurtalık kanserlerinin küçük bir yüzdesi, ebeveynlerinden aldığınız gen mutasyonlarından kaynaklanır. Yumurtalık (over) kanseri riskini arttırdığı bilinen genlere meme kanseri geni 1 (BRCA1) ve meme kanseri geni 2 (BRCA2) denir. Bu genler ayrıca meme kanseri riskini de artırır.

Lynch sendromu ile ilişkili olanlar dahil olmak üzere diğer gen mutasyonlarının, yumurtalık kanseri riskini artırdığı bilinmektedir.

  • Yumurtalık kanserinin aile öykünüzde olması. Yumurtalık (over) kanseri olan iki veya daha fazla yakın akrabaları olan kişilerin, hastalık riski artmaktadır.
  • Özellikle uzun süreli kullanım ve büyük dozlarda östrojen hormonu replasman tedavisi.
  • Menstruasyon başladığı ve bittiği yaş. Erken yaşta menstruasyona başlanması veya daha geç yaşlarda veya her ikisinde de menopoza başlanması yumurtalık (over) kanseri riskini artırabilir.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Yumurtalık Kanserini Önleme

Yumurtalık (over) kanserini önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak, riskinizi azaltmanın yolları olabilir:

Doğum kontrol hapları kullanmayı düşünün

Doğum kontrol haplarının sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza sorun. Oral kontraseptif kullanan kadınlar, yumurtalık (over) kanseri riskini azaltabilir. Ancak, oral kontraseptiflerin riskleri vardır, bu nedenle faydaların durumunuza bağlı olarak bu risklere üstünlük verip vermediğini tartışın.

Risk faktörlerinizi doktorunuzla tartışın

Eğer aile öykünüzde kanser ve yumurtalık kanseri varsa, bunu doktorunuzla paylaşın. Doktorunuz bunun kanser riskiniz için ne anlama geldiğini belirleyebilir. Bazı durumlarda, doktorunuz size genetik test için uygun olup olmadığınıza karar vermenize yardımcı olabilecek bir genetik danışmana başvurabilir. Eğer yumurtalık (over) kanseri riskinizi arttıran bir gen mutasyonunuz varsa, kanseri önlemek ve yumurtalıklarınızı çıkarmak için ameliyat olmayı düşünebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu